Interviu cu Prof. univ. dr. ing. Cornel Păunescu, Director General Cornel & Cornel Topoexim

 
Invităm Primarii din România să citească interviul exclusiv acordat redacției Ghidul Primăriilor de către Profesorul universitar doctor inginer geodez Cornel Păunescu care prezintă sfaturi practice, argumentate cu legislație în vigoare pentru realizarea cu succes a procesului cadastral. Informațiile sunt extrem de utile autorităților locale și vin din partea unuia dintre cei mai experimentați profesioniști din România în domeniul cadastrului, topografiei și geodeziei.

 

Pentru realizarea cadastrului sistematic își dau concursul patru actori: executantul, OCPI, Primăria și deținătorii. Ce atribuții are Primăria pentru realizarea cu succes a procesului cadastral?

În conformitate cu Legea 7/1996 a Cadastrului și Publicității Imobiliare, Primăria are următoarele obligații:

Aducerea la cunoștința publică a faptului că pe UAT-ul respectiv se vor derula lucrări de cadastru sistematic (Art. 11 (1)).

Art. 12, (3) Primarul unității administrativ-teritoriale în care se desfășoară lucrările de cadastru are obligația să înștiințeze deținătorii imobilelor, prin afișare și prin alte mijloace de publicitate, cu privire la obligația acestora, respectiv:

a) de a permite accesul specialiștilor să execute măsurătorile;

b) de a prezenta actele juridice referitoare la imobile;

c) de a identifica limitele imobilelor împreună cu echipele care realizează lucrările de specialitate;

d) de a verifica informațiile privitoare la imobilele pe care le dețin, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale.

Art. 12 (4) prevede faptul că secretarul Primăriei va face demersurile pentru deschiderea procedurii succesorale pentru imobilele la care deținătorul este decedat. De menționat că această procedură este suportată financiar de ANCPI.

Art. 12 (8) prevede ca în lipsa deținătorilor, Primăria să elibereze certificate de atestare.

Art. 12 (14), (15), (16), (17) și (18) prevăd atribuțiile Primarului la finalizarea lucrării, respectiv semnarea tuturor documentelor în termen de 30 de zile de la depunerea lor de către executant.

Art. 14 (1), Primăria pune la dispoziție o locație în care întreaga documentație este afișată timp de 60 de zile, timp în care cetățenii au obligația de a veni să verifice dacă documentele întocmite sunt conforme cu realitatea.

 

Cum trebuie să se pregătească primăria pentru a finaliza cu succes cadastrul pe întregul UAT?

Primăria, în speță Primarul și angajații Primăriei au un rol decisiv în realizarea în bune condiții a cadastrului sistematic. Dacă ei se vor implica și cetățenii vor vedea acest lucru, mobilizarea lor va fi foarte bună.

O lucrare de cadastru sistematic are mai multe etape: informarea cetățenilor prin adunări generale, măsurători la teren, colectare de acte, alcătuirea planurilor parcelare, avizarea lucrării de Primărie și OCPI, afișarea lucrării timp de 60 de zile în UAT, primirea contestațiilor și eliberarea Cărților Funciare.

Primăria are un rol determinant în mobilizarea cetățenilor să participe la adunări pentru a înțelege ce trebuie să facă, să-i determine să fie de față la măsurătorile la teren și la colectare de acte. Și, cel mai important, să vină în cele 60 de zile la afișare pentru a verifica datele înscrise pe imobilele pe care le dețin. Dacă unele date nu corespund, atunci pot face contestație.

 

De ce ar trebui să întocmească primăriile cadastrul sistematic? Care sunt beneficiile obținute de primărie, dar și de cetățeni?  

Cadastru sistematic este vital pentru buna desfășurare a tuturor proiectelor pe care o Primărie dorește să le realizeze. Fără să ai terenul înscris în Cartea Funciară nu poți accesa fonduri, nu poți reabilita un drum, etc.

Cetățenii beneficiază gratuit de intabulare. În condiții de piață liberă costurile intabulării unui imobil poate varia de la câteva sute de lei la câteva mii de lei, funcție de suprafață și relief. De asemenea se beneficiază gratuit de realizarea succesiunii pentru deținătorii care încă nu au realizat această operație.

Tot pentru cetățean este important să aibă Carte Funciară în cazul în care dorește să facă un împrumut pentru dezvoltarea unei afaceri sau pentru accesare de fonduri europene.

 

Cum se măsoară calitatea în domeniul topografiei? Ce înseamnă un proiect topografic reușit, livrat cu succes către administrația locală?

În domeniul cadastrului sistematic nu există lucrare la care să fie rezolvate 100% din probleme. Apar proprietari neidentificați. Sunt acele imobile la care nu sunt eliberate titluri de proprietate în zonele de câmpie. Sunt imobile la care nu se prezintă nimeni la măsurători în zonele de munte și nici cu acte. Primăriile nu o evidență clară a terenurilor pe o poziție exactă. De obicei au o suprafață declarată la impozite care nu concordă cu realitatea. Este greu să depistezi un deținător fără ca acesta să participe efectiv la lucrare.

Mai există situația în care terenul este înscris pe Primărie, provizoriu, până când apare un deținător cu acte. În acest caz se merge cu actul direct la Cartea Funciară și terenul este trecut automat de pe Primărie pe proprietar.

Mai există probleme legate de posesie. Legea spune că în intravilan se intabulează imobilul îngrădit indiferent de suprafața rezultată din măsurători. Dacă suprafața este mai mică decât în acte este simplu, se intabulează suprafața rezultată din măsurători. Probleme apar când suprafața este mai mare si terenul nu este ingradit. În acest caz se intabulează ca proprietate suprafața rezultată din act și pe restul se poate face inscrierea posesiei sau inscriere provizorie pe UAT.

Legea spune că pe restul (suprafața în plus față de suprafața din acte), Primăria poate elibera o adeverință de posesie și cu acest surplus se poate înscrie proprietarul imobilului respectiv, ca posesor. De obicei Primăria eliberează această adeverință deoarece există LMITE VECHI împrejmuite și vecinii nu contestă limita. Uneori însă Primăria nu eliberează aceste adeverințe și de aici o mulțime de probleme: unde vom poziționa această suprafață în plus? În față, în spate, în dreapta, în stânga? Uneori este vorba de metri sau zeci de metri diferență. Și, oricum, dacă vreun vecin contestă împrejmuirea, la afișarea lucrării poate face contestație în sensul că suprafața în plus de la vecin este a lui, probată cu acte.

Tot o problemă spinoasă este legată de edificarea construcțiilor. Legea spune că acele construcții care nu au acte (și sunt edificate înainte de 2001 ) se pot inscrie pe baza: 1. Contrasemnarea documentelor tehnice sau 2. Adeverință individuală (pe fiecare Imobil). Unii primari nu contrasemnează documentele tehnice și nici nu eliberează adeverințe. Nu înțeleg că pentru cetățean este vital să-și înregistreze construcția. De asemenea, se îngreunează procesul de înregistrare sistematică pe întreg UAT.

 

Ce presupune realizarea unei aplicații eficiente în Sistem Informatic Geografic (GIS) pentru administrația locală? Ce tipuri de informații trebuie să conțină bazele de date GIS care pot fi interogate în orice moment?

Există pe piață o mulțime de aplicații de tip GIS care sunt vândute Administrațiilor Locale. Unele sunt pentru urbanism, altele pentru colectarea impozitelor, altele pentru registrul agricol, etc. De cele mai multe ori aplicațiile sunt grevate pe ortofotoplan (imagini aeriene), pe Google Earth sau alte suporturi. Noi credem că singura soluție pentru un GIS corect este ca acesta să aibă la bază cadastrul sistematic. Datele vectoriale și textuale sunt verificate de Primărie, OCPI și validate de proprietar la afișarea lucrării. În acest fel, atât poziția cât și datele textuale sunt certe, nu vectorizate de pe ortofotoplan sau planuri vechi.

 

Prin ce se diferențiază soluțiile GIS oferite de Topoexim?

Noi oferim un GIS care să satisfacă majoritatea serviciilor din Primărie: cadastru, agricol, urbanism, taxe și impozite, social, etc. Practic, se pornește de la cadastrul sistematic ca bază vectorială și date textuale. Acestea sunt preluate din fișierele .cgxml. Există un singur computer performant pe care este importată baza de date, astfel încât fiecare serviciu să aibă acces și să poată vedea modificările în timp real. Astfel, dacă se schimbă un proprietar și baza de date se actualizează, această modificare o va vizualiza și urbanismul și taxele și impozitele sau alt serviciu. De asemenea, dacă este demolată o construcție și urbanismul actualizează modificarea, aceasta este văzută de toate serviciile.

GIS-ul nostru este gândit pe module: modulul de cadastru, de urbanism, de rețele edilitare, de geologia zonei, de hărțile de risc, de bonitatea solului, de orientarea terenului, de taxe și impozite. Astfel, dacă se intră pe un imobil putem avea mai multe informații: proprietar, suprafață, categorie de folosință, restricții de urbanism (monumente istorice în zonă, conducte, etc), rețele existente la poartă, restricții legate de rețele naționale (drumuri, rețele electrice, rețele de gaze, etc), bonitatea solului, geologia locului, orientarea terenului, situația plății impozitelor, etc. Desigur, se pot adăuga module funcție de dorința beneficiarilor (registrul animalelor, recensământul populației, etc).

Aceste date sunt culese la teren sau preluate din alte surse și introduse în baza de date. Ele nu se introduc singure, trebuie introduse de cineva. Un Prestator sau angajații Primăriei.

 

Cum poate ajuta un GIS la digitalizarea administrației publice?

SIS-ul prin definiție este digitalizare. Toată informația este introdusă în computer și se pot genera rapoarte. De exemplu, care este suprafața agricolă pe întreg UAT. Care este suprafața terenurilor degradate? Ce pot construi într-o zonă?

Munca funcționarului public este informatizată în întregime. Nu mai trebuie să caute în registre, să copieze cifre pe care le poate greși. Răspunsul la o cerere este instantaneu și corect. De exemplu, dacă se vine la urbanism pentru un certificat de urbanism, acesta ar putea fi generat instantaneu. De altfel, Primăria poate posta o consolă undeva în primărie sau pe situl Primăriei și cetățeanul poate vizualiza anumite informații la care i se aprobă accesul. Accesul poate fi liber sau contra cost pentru anumite informații.

De altfel, aplicația noastră GIS a fost implementă la Primăria Ciugud, iar domnul primar Gheorghe Damian a apreciat proiectul, inclusiv în interviul recent acordat portalului republica.ro. Detalii AICI

 

Care este povestea Cornel & Cornel Topoexim? Cum a evoluat compania și care sunt planurile de viitor ale companiei?

Suntem înființați din 1994 și de atunci am tot evoluat pas cu pas. La început am fost doi angajați, acum suntem 134. În 1995 am reușit să cumpărarăm primul sediu în București, în 1998 un punct de lucru la Petrila, apoi, în 2001 al doilea sediu în București și în 2004 un punct de lucru la Târgu Jiu. Tot în 1995 am achiziționat prima stație totală second hand din SUA, apoi în 1998 am cumpărat primele receptoare GPS dublă frecvență din mediul privat din România. De atunci am ținut pasul cu noutățile în tehnologie. Schimbarea este rapidă, costurile aparatelor mari, dar altfel nu se face calitate.

Pentru detalii si oferte: +4021-221.82.98  | cornel.paunescu@topoexim.ro |  www.topoexim.ro

Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția de Primăvară 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.

Pentru a vizualiza online revista, click aici:  https://bit.ly/2PEauIT

Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:  https://bit.ly/2OVtoew