În prezent, la nivelul unui UAT, digitalizarea nu poate fi abordată în mod eficient fără implementarea unei soluții GIS performante. O astfel de soluție digitală permite gestionarea optimă a resurselor teritoriale, planificarea urbanistică și dezvoltarea durabilă, gestionarea catastrofelor și a situațiilor de urgență, furnizarea de servicii publice mai eficiente, reducerea costurilor operaționale și digitalizarea relației dintre primărie și cetățeni. 
Pentru a ilustra cum implementarea unui sistem GIS de înaltă performanță poate avea un impact pozitiv asupra unei comunități locale, Ghidul Primăriilor a facilitat o discuție între Constantin Stroe, primarul Comunei Șotânga din județul Dâmbovița și Prof. univ. dr. ing. Cornel Păunescu, Director General al companiei Cornel & Cornel Topoexim, discuție moderată de jurnalistul George Manea.

 

 

CONTEXT - provocări și nevoi ale comunității locale din Șotânga

 

Primăria Șotânga a decis să apeleze la o soluție GIS (Sistem de Informații Geografice) pentru a diminua constrângerile care limitau competențele administrative și pentru a face față necesităților cetățenilor. În cadrul discuției facilitate de Ghidul Primăriilor, primarul a explicat motivația și pasii pe care i-a urmat, care au permis administrației locale să facă trecerea de la dosarul cu șină și registrele arhivate în primărie, la o soluție digitală care automatizează o mare parte dintre procesele administrative.
Astfel, între 2015 și 2020 primăria a colaborat cu Agenția Națională de Cadastru și Carte Funciară pentru a înregistra sistematic toate proprietățile din comuna Șotânga - în condițiile în care, la nivel național, sub 200 de UAT-uri au realizat cadastrul sistematic până în 2023, iar în Dâmbovița, județul în care se află și Șotânga, mai sunt cadastrate sistematic doar alte 4 comune: Vulcana Băi, Corbii Mari, Bilciurești, Comișani. 
La nivelul comunei Șotânga toate operațiunile de cadastru s-au realizat gratuit pentru cetățeni. Iar acest prim pas absolut necesar a adus ordine și transparență în ceea ce privește proprietățile din comună. Deși la acel moment exista o componentă GIS la nivelul primăriei, Constantin Stroe a înțeles imediat că nu era suficient. Astfel, după încheierea proiectului de înregistrare sistematică, primarul a căutat un sistem mai performant care să interconecteze datele existente în primărie și să permită interogarea lor. 

 

OBIECTIVE – ce și-a dorit primăria prin implementarea soluției GIS

 

Administrația de la Șotânga a dorit să ofere cetățenilor rapiditate în rezolvarea problemelor legate de proprietățile lor. Aceasta includea identificarea proprietăților, categoriile de folosință, restricțiile, datele cadastrale și orice alte informații relevante - miza finală fiind digitalizarea relației cu cetățenii. În plus, primăria a căutat un sistem GIS care ar putea să automatizeze multe dintre operațiunile administrative, cum ar fi calcularea impozitelor și taxelor, gestionarea registrului agricol și eliberarea autorizațiilor de construcție, reușind astfel să acopere nevoile comunității cu doar 31 de angajați (în loc de 64 - cât permite organigrama).
În esență, primăria Șotânga a decis să implementeze soluția Parcel Mapping G.I.S. dezvoltată de Cornel & Cornel Topoexim pentru a gestiona eficient proprietățile din comună, pentru a oferi servicii mai bune cetățenilor și pentru a se adapta la cerințele și tehnologiile europene din domeniul administrației publice.

 

My image

 

IMPLEMENTAREA proiectului. Ce module are aplicația GIS implementată la Șotânga și ce date pot fi interogate

 

Sistemul Parcel Mapping G.I.S. implementat la Șotânga servește ca un excelent exemplu pentru orice administrație locală care înțelege valoarea datelor geospațiale. Sistemul Parcel Mapping G.I.S. cuprinde un set comprehensiv de module și facilitează accesul în timp real la bazele de date și la informațiile vitale atât pentru autorități, cât și pentru cetățeni:

Modulul cadastru conține informații despre imobile și construcții preluate din cadastrul sistematic, cadastrul sistematic realizat pe sectoare cadastrale, cadastru sporadic E-TERRA. 

Modulul urbanism conține Regulamentul local de Urbanism: intravilan, prevederi la nivelul zonelor funcționale din intravilan, extravilan, prevederi la nivelul zonelor funcționale din extravilan, unități teritoriale de referință, delimitare sate, rețea stradală, căi ferate, toponimia locului, puncte de interes, etc.

Modulul fotogrammetrie conține modelul digital al terenului scara 1:5000, reprezentarea reliefului prin curbe de nivel scara 1:5000, ortofotoplan obținut din zbor cu drona pentru zona de intravilan, modelul digital al terenului - reprezentarea matematică a obiectelor din spațiu precum construcții, elemente de infrastructură, curbe de nivel, puncte cote.

Modulul cadrul natural cuprinde harta pantelor și expoziția versanților – declivitatea, înclinarea suprafeței terestre, harta solurilor, harta geologică, procese geomorfologice (alunecări de teren, prăbușiri), stabilirea zonelor cu risc de alunecare, cu posibil risc de inundație, cu posibil risc de poluare.

Modulul cadastru edilitar cuprinde rețeaua de iluminat stradal, rețeaua de canalizare, rețeaua de alimentare cu apă potabilă, rețeaua de gaze naturale, rețeaua de internet, telefonie, rețele magistrale de gaze, petrol, etc.

 

 My image

 

Modulul taxe și impozite funcționează condiționat de existența modulului cadastru. Aici se poate realiza o sectorizare fiscală a localității stabilită de primărie, în funcție de tipul și valoarea de impozitare specifică. Modulul permite afișare în hartă a valorii impozitului stabilit de primărie și a încasării impozitului pentru un anumit imobil.

Modulul registrul agricol oferă posibilitatea de generare de rapoarte referitoare la informațiile pentru un anume imobil sau mai multe imobile, în funcție de tipul de filtrare realizat după o anumită informație sau mai multe informații, din unul sau mai multe module, după caz.

Compania dezvoltatoare, Cornel & Cornel Topoexim a anunțat prin managerul general, Prof. univ. dr. ing. Cornel Păunescu, că același sistem GIS, cu aceleași facilități, este în proces de implementare la nivelul Primăriei Sectorului 3 din București.

 

My image

 

REZULTATE - Care a fost impactul la nivelul comunității

 

Așa cum subliniază și primarul Constantin Stroe: ,,Avantajele implementării sunt evidente”, dar insistă pe câteva dintre cele mai importante:

Centralizarea datelor: Datele din GIS sunt acum stocate pe un singur server, asigurând accesul facil pentru fiecare departament al primăriei. Aceasta elimină necesitatea redundanței datelor și garantează un flux de informație unitar.

Actualizări automate: Orice modificare adusă bazei de date este actualizată automat în toate departamentele, asigurând păstrarea datelor la zi. Aceasta este crucială pentru informații dinamice, cum ar fi cele cadastrale.
Emisiuni rapide de certificate de urbanism: GIS-ul permite primăriei să elibereze certificate de urbanism prin simpla consultare a bazei de date, reducând timpul necesar procesului administrativ.

Acces public la informații de interes: Cetățenii pot solicita primăriei informații importante, precum: zone cu restricții urbanistice, bonitatea solului pentru imobilele din extravilan, zone cu grad mare de risc la hazarde naturale, posibilitatea de racordare la rețelele edilitare, etc.

Atractivitate pentru investitori: Investitorii pot vizualiza caracteristicile terenurilor pe care doresc să investească, ceea ce face localitatea mai atractivă pentru dezvoltare economică.

Hărți tematice: GIS-ul furnizează acces la hărți tematice cu diverse informații, cum ar fi rețelele edilitare, date pedologice și zonele cu risc natural, oferind perspective clare asupra infrastructurii și a mediului înconjurător.

Digitalizarea relației cetățean-primărie: GIS-ul reduce timpul pe care un cetățean îl petrecea în contact cu angajații primăriei cu peste 90%. Astfel se generează o economie de timp, de resurse umane și o eficientizare a fluxurilor de lucru la nivelul primăriei.

Cu toate aceste beneficii, primarul Constantin Stroe aduce în discuție o problemă de importanță majoră, care diminuează din randamentul soluției GIS implementate, o problemă care nu poate fi atribuită nici primăriei, nici dezvoltatorului. Și anume faptul că actualizarea informației de bază (cadastrală) nu este realizată periodic de către ANCPI, prin migrarea datelor spre primărie, având în vedere dinamica din domeniul cadastral (faptul că cetățenii realizează periodic acțiuni cadastrale de tipul tranzacții, moșteniri, alipiri, dezmembrări, etc.). Cu alte cuvinte, primăriile nu au acces facil în platforma E-TERRA dezvoltată de ANCPI – subiect care merită atenția autorităților și soluționarea promptă, pentru a nu zădărnici eforturile susținute de comunitățile locale în direcția digitalizării prin interogarea datelor geospațiale.

 


Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția X, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-10/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista