.png)
Pentru a continua seria studiilor de caz și a modelelor de bună practică în implementarea soluțiilor GIS la nivelul comunităților locale, Ghidul Primăriilor a facilitat discuția dintre primarul Comunei Crucea din județul Constanța, Iulian Tudorache și Prof. univ. dr. ing. Cornel Păunescu, Directorul General al companiei
Cornel & Cornel Topoexim.
În cadrul acestei discuții, primarul Iulian Tudorache a prezentat pentru Revista Ghidul Primăriilor contextul care a determinat necesitatea implementării unei soluții GIS, obiectivele asumate, rezultatele și impactul resimțit la nivelul primăriei și comunității.
Înainte de soluția GIS: Provocările Primăriei Crucea
Înainte de a fi implementată soluția Parcel Mapping G.I.S furnizată și dezvoltată de compania Cornel & Cornel Topoexim, administrația locală din Comuna Crucea se confrunta cu numeroase provocări. Primarul Iulian Tudorache subliniază că una dintre cele mai stringente probleme era legată de introducerea datelor în Registrul Electronic Național al Numerelor Poștale (RENNS), deoarece exista un termen limită. Pe lângă aceasta, o altă problemă majoră care trebuia rezolvată era legată de eliberarea certificatelor de urbanism. PUG-ul este realizat doar pe format de hârtie și pentru angajații primăriei era destul de dificil să se pronunțe cu certitudine în ce UTR (unitate teritorială de referință) se află un imobil, mai ales pentru cele aflate la limita dintre două UTR-uri. Pentru anumite imobile, încadrarea într-un UTR diferit putea duce la restricții de înălțime sau alte restricții importante pentru proprietari. Tot la urbanism era greu de verificat dacă o construcție respectă regimul de înălțime aprobat. De asemenea, la nivelul primăriei, serviciul cadastru și fond funciar opera în mod tradițional, cu evidență scriptică, nu digitalizată. Toate acestea îngreunau relația cu cetățeanul și generau întârzieri în eliberarea documentelor sau chiar la erori.
Date interconectate. Interogări corecte. Cetățeni mulțumiți.
În esență, primăria Crucea a decis să implementeze soluția Parcel Mapping G.I.S. pentru a interconecta datele existente în primărie și pentru a permite interogarea lor în timp real – pentru gestionarea eficientă a proprietățile din comună și pentru a oferi servicii rapide și transparente cetățenilor.
L-am întrebat pe primarul Comunei Crucea, Iulian Tudorache care au fost obiectivele pe care le-a urmărit prin implementarea soluției GIS și ne-a oferit explicații detaliate: „Din descrierea aplicației GIS am înțeles că problemele menționate mai sus pot fi rezolvate achiziționând modulele de Cadastru, Urbanism, Fotogrammetrie și RENNS. Obiectivul implementării a fost digitalizarea serviciilor pentru a crește gradul de încredere în documentele emise. În prezent aceste servicii au datele digitalizate și răspunsul la solicitări este corect și rapid, fără intervenții subiective din partea primăriei.”
4 module din Parcel Mapping G.I.S implementate cu succes
La Crucea, Cornel & Cornel Topoexim a implementat cu succes modulele Cadastru, Urbanism, Fotogrammetrie și RENNS. Iar problemele bugetare inițiale au fost soluționate prin înțelegeri între părți și printr-o schemă de plată eșalonată pe o perioadă de 24 de luni: „Serviciile către furnizor au fost plătite în interval de doi ani, iar contractul este public” a subliniat primarul.
Prof. univ. dr. ing. Cornel Păunescu a povestit cum a demarat colaborarea cu administrația de la Crucea: ,,Am transmis primăriei o ofertă în care am descris aplicația cu toate modulele și prețul fiecărui modul. Ulterior, am fost invitați să susținem o demonstrație la sediul Primăriei Crucea. Aveam deja datele de la Primăria Ciugud, unde am implementat soluția Parcel Mapping G.I.S pentru prima dată. La vizionare, angajații primăriei au pus întrebări punctuale pentru a înțelege cum pot exploata datele geospațiale și la final au fost de acord să achiziționeze o parte din module.”
Aplicația Parcel Mapping G.I.S cuprinde un set comprehensiv de 7 module și facilitează accesul în timp real la bazele de date și la informațiile vitale atât pentru autorități, cât și pentru cetățeni: Cadastru, Urbanism, Fotogrammetrie, Cadru natural, Cadastru edilitar, Taxe și impozite, RENNS.
În prezent, sunt primării care au solicitat dezvoltatorului implementarea unor module suplimentare. De exemplu, Primăria Șotânga din județul Dâmbovița a solicitat și a implementat cu succes un modul pentru Registrul Agricol. Primăria Sectorului 3 București implementează un modul pentru spații verzi și copacii. Practic, posibilitatea de a adăuga module suplimentare, bazate pe date geospațiale, rămâne deschisă, în funcție de cerințele specifice fiecărei primării.
Cadastru și Urbanism: Proces Simplificat. Calitate Superioară.
Implementarea soluției GIS a redefinit standardele în ceea ce privește gestionarea cadastrului și urbanismului la Crucea. Calitatea serviciilor oferite de primărie a cunoscut o ascensiune semnificativă, iar timpul de răspuns pentru cetățeni a fost redus în mod substanțial. Feedback-ul primit din partea locuitorilor a fost pozitiv, aceștia apreciind răspunsurile precise și rapide pentru cererile lor.
În urma implementării soluției GIS, „Rezultatele au fost evidente, modul de lucru pentru cadastru și urbanism s-a simplificat și calitatea a crescut, în sensul că nu mai pot apărea erori. Iar locuitorii comunei beneficiază de un răspuns rapid și sigur la cererile de urbanism, cadastru, fond funciar. Considerăm că avantajul folosirii aplicației este dat în primul rând de calitatea superioară a informațiilor pe care cetățeanul le primește” a subliniat primarul Iulian Tudorache.
Concluzii & Know-How pentru primari
O soluție GIS reprezintă tranziția către digitalizarea serviciilor oferite de o primărie, înlocuind informația tradițională stocată pe hârtie, în dosare cu șină, cu informația stocată digital și accesată în timp real printr-o aplicație. În plus, informația introdusă în aplicație este bazată pe datele din cadastrul sistematic, care sunt verificate de Primărie, OCPI și cetățeni - deci credibile. De asemenea, se bazează pe PUG-ul în vigoare la data introducerii în baza de date. Celelalte informații care sunt stocate în GIS provin tot din surse credibile: harta OSPA, hărți de risc, etc.
Iulian Tudorache, primarul Comunei Crucea: „Este important ca primarii să fie curajoși în adoptarea unei soluții GIS. Prin implementarea unei soluții GIS nu se dau afară angajații, ei doar beneficiază de un program care le ușurează considerabil munca. Mulți angajați se sperie că nu știu să lucreze în aplicație. Dar la început nu cunoșteau nici aplicațiile Office, iar acum lucrează eficient cu ajutorul lor. Orice are un început și într-adevăr, avem nevoie să învățăm toți, pentru că altfel nu progresăm în administrația publică.”
În cadrul discuției, prof. univ. dr. ing. Cornel Păunescu a prezentat și indicatorii de performanță pe care trebuie să îi urmărească primarii și funcționarii publici, atunci când aleg o soluție GIS și a prezentat avantajele soluției dezvoltate de compania pe care o reprezintă: „Pe viitor ar fi util ca toate serviciile din primărie să aibă o singură aplicație GIS care să le unească pe cele deja existente, așa cum este aplicația noastră. În acest mod, orice modificare a datelor poate fi vizualizată în timp real de către toți utilizatorii care au acces în aplicație. De exemplu, în prezent există o aplicație pentru taxe și impozite în orice primărie. Aceasta nu are legătură cu aplicația de urbanism, care este implementată la serviciul de urbanism, nici cu aplicația de Registru Agricol, din păcate. În schimb, aplicația noastră le unește pe toate și orice modificare este percepută de toate serviciile, în timp real.”
Soluția GIS dezvoltată de Cornel & Cornel Topoexim nu utilizează alte platforme GIS externalizate, iar singurele limitări pot fi legate de viteză și funcții. Dar aplicația funcționează independent tocmai pentru a menține costurile la un nivel accesibil pentru primării, asigurând în același timp un raport calitate-preț imbatabil pe piață.
Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XI, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-11/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista