Infrastructura pentru mobilitate nemotorizată reprezintă o necesitate pentru dezvoltarea durabilă a oraşelor ca mod de răspuns în fața provocărilor din ce în ce mai vizibile generate de efectele schimbărilor climatice. Pentru a deveni mai durabile, oraşele trebuie să dezvolte sisteme alternative de transport în mediul urban, iar construcţia unei reţele de piste de biciclete este unul dintre cele mai eficiente moduri în care un oraş se poate pregăti pentru a răspunde în mod corect acestor provocări. Prin urmare, tot mai multe oraşe din România investesc în mod constant în construirea şi amenajarea de piste de biciclete, beneficiind în același timp şi de finanţări europene nerambursabile, în special în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

 

Având în vedere că ne apropiem de finalul perioadei de finanțare 2014-2020, încep să fie finalizate și proiectele de infrastructură finanțate din acest program. Un astfel de proiect este amenajarea pistei de biciclete de-a lungul malurilor Râului Cibin, în municipiul Sibiu, un proiect finanțat prin POR 2014-2020, cu o valoare totală a investiției de aproximativ 11,4 milioane euro.

 

My image

Pistă biciclete Cibin. Sursă foto: Primăria Sibiu

 

Pentru autoritățile locale din România, pista de biciclete de pe malul Râului Cibin reprezintă un model de bună practică în ceea ce privește modul în care poate fi construită o infrastructură eficientă și funcțională pentru deplasările cu bicicleta. În același timp, reprezintă un bun exemplu despre cum poate fi valorificat spațiul adiacent al unui curs de apă care traversează un oraș și modul în care poate fi transformată o barieră naturală pentru mobilitatea urbană într-un coridor eficient și atractiv de mobilitate alternativă. Nu în ultimul rând, reprezintă un exemplu de calitate al lucrărilor, un exemplu de amenajare estetică și atractivă a unui spațiu public, cu accentul pus pe tehnologii de tip smart-city și pe elemente constructive de calitate.

 

My image

Pistă biciclete Cibin. Sursă foto: Primăria Sibiu

 

Din punct de vedere tehnic, pista de biciclete de pe malul Râului Cibin are următorii parametrii: o lungime de aproximativ 3.6 km, fiind o pistă bidirecțională, cu o lățime activă a zonei de pedalare de 2.0 m, cu spații de siguranță de 0.5 m, total separată de fluxurile auto sau de fluxurile pietonale. De-a lungul pistei au fost propuse mai multe zone de odihnă și belvedere, dispuse sub forma unor platforme deck sau balcoane, dar și realizarea unei piațete urbane, în locul unui fost spațiu neamenajat la intersecția Șoselei Alba Iulia cu splaiul râului Cibin. Pentru traversarea Râului Cibin au fost realizate două poduri ciclo-pietonale, un pod circular care deservește trei direcții de deplasare și un pod pietonal simplu, care traversează Râul Cibin. Alături de elementele de infrastuctură velo, proiectul a presupus implementarea de infrastructură smart-city pentru iluminat cu telegestiunie, comunicații prin fibră optică, wifi și dotarea spațiului cu elemente de mobilier urban, atât clasic, cât și cu funcții smart, panouri de informare cetățeni, dar și cu rol de numărare în timp real al numărului de utilizatori. Nu în ultimul rând, un aspect extrem de important al proiectului a fost componenta de amenajare peisagistică, ce a presupus atât organizarea spațiilor adiacente pistei într-un mod complementar conceptului general, estetic și funcțional, dar și din punctul de vedere al refacerii cadrului natural, al plantării de arbori și plante perene, care să reîntregească și să înfrumusețeze cadrul natural în care s-a amenajat pista de biciclete.

 

My image

Pistă biciclete Cibin. Sursă foto: Primăria Sibiu

 

FIP Consulting a avut rolul de a proiecta infrastructura pistei de biciclete și a zonelor pietonale incluse în proiect de la etapa de Proiect Tehnic și ulterior a oferit servicii de asistență tehnică pe perioada execuției lucrărilor, prin oferirea de servicii integrate de inginerie, arhitectură și peisagism. În mod concret, FIP Consulting a preluat în urma unei licitații publice un proiect realizat la nivel de Studiu de fezabilitate și a fost necesar să optimizeze și să modifice acele elemente constructive ce nu puteau fi realizate și să aducă valoare adăugată elementelor inițiale și în același timp o nouă viziune asupra proiectului, crearea unui concept integrat de amenajare. Rezultatul acestui demers este reprezentat de numeroasele elemente care reprezintă o noutate tehnică sau funcțională pentru o infrastructură velo în România.

Amenajarea pistei de biciclete de-a lungul malurilor Râului Cibin reprezintă în primul rând un exemplu de bună practică în ceea ce reprezintă colaborarea interinstituțională la nivel local pentru demararea și implementarea unui proiect de infrastructură. Deși în țară există numeroase piste de biciclete de-a lungul cursurilor de râuri, pista de pe Cibin este singura proiectată și construită în zona inundabilă, pentru care a fost necesară o colaborare foarte bună între administrația locală și reprezentanții Apelor Române, pe lângă efortul tehnic și ingineresc de a proiecta o infrastructură durabilă, cu amenajări hidrotehnice asupra albiei.

Printre cele mai importante puncte de atracție ale pistei de pe malurile Cibinului se află podul circular. Este un pod metalic, în formă circulară, dispus la confluența Râului Cibin cu pârâul Rosciori (Rossbach) și care oferă posibilitatea legării printr-un singur element de infrastructură a celor trei maluri. Acest pod a apărut atât din necesitatea de optimizare a proiectului inițial, care prevedea două poduri metalice simple, drepte, dispuse unul peste pârâul Rosciori și unul peste Cibin, cât și din dorința de a prelua ideatic forma generată de elemente naturale, acele forțe hidraulice ale confluenței de râuri, o zonă în care se formează vârtejuri, de unde și forma rotundă a podului, pas prin care acest pasaj ciclo-pietonal devine primul pod cu forma circulară din România.
Construcția pistei de biciclete pe malurile Cibinului a presupus implementarea a numeroase inovații constructive și funcționale. Este vorba de mixtura asfaltică cu care s-a realizat pista, conținând un pigment verde, special dedicat pistelor de biciclete, soluție tehnică importată din Olanda. Tot din Olanda este importată și soluția privind accesibilizarea zonei cu trepte de la capătul pistei de biciclete, o bandă transportoare acționată electric, prin care bicicletele pot fi urcate cu ușurință de la nivelul pistei de biciclete la nivelul zonei pietonale. Nu în ultimul rând, soluția constructivă inițială pentru stabilizarea versanților, propusă cu beton, a fost înlocuită cu o soluție bazată pe palplanșe din plastic reciclat.

 

My image

Pistă biciclete Cibin. Sursă foto: Primăria Sibiu

 

Zonele de relaxare de pe traseu sunt dotate cu elemente de mobilier urban clasic sau smart, unele bănci fiind dotate cu panouri solare și dispozitive wireless de încărcare a telefoanelor, iar rastelele pentru andocarea bicicletelor sunt iluminate cu corpuri eco-eficiente, conectate la sistemul telegestiune. O parte dintre stâlpii de iluminat sunt smart, prevăzuți cu camere video și hotspot-uri pentru WiFi. Elementele de mobilier urban erau necesare a fi de înaltă calitate și cu un ridicat nivel de estetică, pentru a asigura o atractivitate sporită pentru noul spațiu amenajat. Pentru amenajarea noii piste s-au plantat 430 de arbori, peste 500 de arbuști, 1.500 de plante perene, iar o zonă de 10.000 mp de pe maluri a fost reamenajată cu iarbă și plante de luncă, prin hidroînsămânțare.

 

My image

Pistă biciclete Cibin. Sursă foto: Primăria Sibiu

 

Date tehnice proiect:


• Lungime 3.6 km
• Lățime zonă activă pentru bicicliști: 2.0 m
• 2 poduri, dintre care 1 pod circular
• 3 platforme de odihnă tip deck
• 3 balcoane de odihnă
• 1 piațetă amenajată
• Mobilier urban smart
• 430 de arbori plantați
• 7 totemuri de numărare bicicliști
• 1 sistem de iluminat, cu telegestiune
• Hotspot-uri Wifi și comunicații prin fibră optică.

 

Servicii FIP Consulting:

• Proiectare tehnică a infrastructurii pistei de biciclete
• Proiectare și inginerie poduri
• Arhitectură
• Inginerie structuri
• Proiectare rețele electrice și de comunicații
• Amenajare peisagistică și urbanism
• Elaborarea documentațiilor de avizare pentru Autorizația de
Construire
• Asistență tehnică pe durata execuției.


Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția X, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-10/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista