Prof. univ. dr. ing. Cornel Păunescu, Director General al companiei Cornel & Cornel Topoexim, unul dintre cei mai experimentați profesioniști din România în domeniul cadastrului, topografiei și geodeziei explică în articolul de mai jos care este rolul deținătorului la realizarea cadastrului sistematic, care sunt cauzele pentru care deținătorii nu se prezintă la realizarea lucrărilor de cadastru și care sunt soluțiile pentru a rezolva diverse neconcordanțe înscrise în Cartea Funciară.

 

Am abordat în articolele anterioare pentru Revista Ghidul Primăriilor modul în care se realizează cadastrul sistematic pe un întreg teritoriu administrativ. Rolul pe care ANCPI (OCPI), Primăria, executantul și deținătorii îl au în acest caz pentru a avea în final o lucrare care să reflecte cât mai fidel situația reală.
Din nefericire, de foarte multe ori avem cereri de remediere venite la mult timp după terminarea lucrării și înmânarea extraselor de Carte Funciară fiecărui deținător. Sigur că este frustrant atât pentru executant, Primărie și OCPI, deoarece se revine la o lucrare care din punct de vedere teoretic și practic este finalizată. În calitatea noastră de executant, în cele mai multe cazuri încasăm doar 10% din valoarea lucrării, deoarece proprietarul este necunoscut sau este notată Primăria provizoriu, până la apariția unui deținător cu acte valabile.

 

Care ar fi cauzele pentru care deținătorii nu se prezintă la realizarea lucrărilor de cadastru? 

Voi încerca să prezint câteva scenarii și modul în care aceste probleme ar putea fi evitate.

• Cea mai frecventă scuză este: ,,Nu am știut că pe teritoriul localității se realizează asemenea lucrări, nu m-a anunțat nimeni”. Sigur că anumiți deținători nu mai locuiesc în acea localitate. Fie sunt plecați în străinătate pentru a lucra, fie locuiesc în altă localitate în România, fie nu au acordat atenție faptului că se realizează lucrarea. Sigur că ultima variantă nu este realistă. Dacă s-au realizat măsurători pe intravilan, dacă rudele și vecinii au participat, este greu de justificat că nu s-a știut. De obicei aceste persoane nu au încredere în aceste lucrări sau au deja o intabulare realizată la cerere. Chiar dacă au intabulată proprietatea la cerere, prevederile legale spun că localizarea realizată pe sporadic este incertă și poate fi modificată prin cadastrul sistematic. Se poate păstra doar suprafața. După cum am explicat în articolele anterioare, ANCPI și Primăria au rolul de a anunța debutul lucrărilor de cadastru sistematic. Anunțul este făcut pe site-ul celor două instituții, pe Facebook, prin anunț în ziare cu audiență națională și locală. Din acest motiv, fiecare deținător al unor imobile, indiferent unde are domiciliul, trebuie să acceseze site-urile Primăriei pe care sunt amplasate imobilele (imobilul). O asemenea lucrare se întinde pe o perioadă lungă, dar este indicat să acceseze site-urile cel puțin lunar pentru a vedea dacă s-a demarat o asemenea lucrare.

• O altă scuză este: ,,Nu m-a anunțat nimeni că se realizează măsurători”. Ca și în cazul precedent, pentru deținătorii care locuiesc în localitatea în care se realizează asemenea lucrări este greu de crezut, deoarece lucrările se realizează pe întreg teritoriul administrativ. La realizarea măsurătorilor, executantul anunță Primăria cu câteva zile înainte și Primăria anunță deținătorii zonei în care se execută măsurători. Există un grad de nesiguranță dat de starea vremii. Dacă începe ploaia sau alte fenomene atmosferice care pot împiedica măsurătorile, atunci se revocă și se fixează o altă dată. Din nefericire, foarte puțini deținători se prezintă la măsurători deoarece au credința că nu le ia nimeni terenul, este acolo dintotdeauna. Trebuie înțeles că există posibile erori datorate faptului că vecinii pot indica alte limite, sau datorate unei schițe la teren prost întocmite. Prezența deținătorului la teren este crucială pentru restul lucrării.

• Altă scuză: ,,M-am prezentat cu actele, dar cei care colectau nu le-au luat”. Este foarte puțin probabil ca personalul angajat de executant să colecteze actele, să refuze preluarea unui act. Dacă totuși așa ceva se întâmplă, deținătorul trebuie să meargă la Primărie și să depună plângere. Actul, indiferent de emițător este necesar să fie preluat. Dacă nu folosește la dovedirea deținerii, atunci nu va fi luat în considerare la intabulare, dar există în dosarul deținătorului.

• Ultima scuză: ,,Nu am știut că lucrarea se afișează, nu m-a anunțat nimeni”. Din nou trebuie să reiterăm rugămintea către deținători de a accesa site-ul Primăriei și al ANCPI pentru a urmări ce se întâmplă și mai ales dacă lucrarea de cadastru sistematic este în curs pe localitatea în care dețin imobile. Executantul înmânează flyere și pune afișe în locuri vizibile în localitate, dar foarte mulți cetățeni nu le iau în seamă, mizând pe faptul că terenul este la locul lui și nu-l poate lua nimeni. La afișare, lucrarea ar trebui să se confrunte cu deținătorul pentru a se stabili dacă datele înscrise în baza de date sunt conforme cu realitatea sau conțin erori. Este momentul în care se mai pot modifica erorile inerente unui asemenea proces. 

 

O Unitate Teritorial Administrativă (UAT) are cel puțin 7000 – 10000 de imobile. Adică peste un milion de informații.

Practic, pentru fiecare imobil se introduc sute de informații și este posibil să se greșească. O Unitate Teritorial Administrativă (UAT) are cel puțin 7000 – 10000 de imobile. Adică peste un milion de informații. Sigur că există posibilitatea de a face erori. Rolul deținătorului este acela de a depista acele posibile erori. Dacă eroarea este depistată se poate face plângere și, dacă plângerea este întemeiată, comisia de rezolvare a contestațiilor o rezolvă. În cazul în care eroarea nu este depistată, se înregistrează în Cartea Funciară și poate crea probleme viitoare pentru deținător.

 

Cum se rezolvă unele neconcordanțe înscrise în Cartea  Funciară

Întrucât am deschis discuția despre afișare și contestații, ar fi bine să mai precizăm încă odată importanța acestei faze a lucrării.

O verificare a deținătorului făcută în cunoștință de cauză este foarte importantă. Având în vedere faptul că lucrările de cadastru sistematic se desfășoară în zonele rurale, sigur că majoritatea deținătorilor nu au cunoștințele necesare pentru a-și verifica datele înscrise în lucrare și mai ales să înțeleagă dacă localizarea imobilului verificat este corectă. Din acest motiv, la afișare sunt prezenți specialiști ai executantului, Primăriei și OCPI. Acești specialiști au datoria de a îndruma deținătorii și de a le explica datele introduse și modul în care le pot citi și interpreta. În acest mod, deținătorul poate înțelege mai bine datele care îi caracterizează proprietatea. Dacă există o nesiguranță, deținătorul poate reveni la locul afișării și poate cere informații suplimentare. Este dreptul lui să fie informat despre imobilul pe care îl deține.

Mai există o cale de a rezolva unele neconcordanțe înscrise în Cartea  Funciară. În maxim 15 zile de la primirea extrasului de Carte Funciară poate contesta înscrierile, dacă acestea conțin erori.
După această perioadă, există posibilitatea de a mai corecta erorile provocate de executant într-o perioadă de un an de la finalizarea lucrării. Erorile care se pot corecta sunt cele simple: nume greșit, categorie de folosință greșită, tipul documentului care probează deținerea, date privind construcțiile, etc.
Locuitorii din zonele rurale nu au foarte mare încredere în pomenile oferite de Guvern, deoarece de obicei nu aduc ceva bun. Se gândesc că după cadastrare este posibil să plătească taxe mai mari și atunci există o reticență de a participa la lucrările de cadastru sistematic. Foarte mulți au acte de mână, nevalidate de notar. Foarte mulți nu au dezbătut succesiunile și fiecare moștenitor lucrează un imobil în înțelegere cu rudele sau fără înțelegere.

Toate aceste situații se pot rezolva prin lucrările de cadastru sistematic. Sigur că pentru unii deținători nu este o rezolvare bună, deoarece s-au întins peste terenurile vecine, poate au luat ceva de la rude, dar situația reală trebuie să primeze. Cu ocazia realizării cadastrului sistematic rezultă realitatea conform actelor de deținere.  


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Toamna 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3SxM2Un
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ