
Aplicația „ParcelMapping GIS” - modelul de GIS propus de compania Cornel & Cornel Topoexim și implementat în Comuna Ciugud
Cornel & Cornel Topoexim SRL este o companie românească specializată în servicii de topografie, cadastru, cartografiere - GIS și geodezie. Înființată în 1994, cu o experiență de 27 ani pe piață, Cornel & Cornel Topoexim SRL este astăzi unul din principalii furnizori de soluții integrate în industria de gestionare și prelucrare a datelor spațiale și deține cea mai experimentată echipă de profesioniști din domeniu.Reprezentanții companiei vin cu precizări foarte utile pentru autoritățile locale cu privire la necesitatea realizării unui GIS funcțional, care să răspundă nevoilor de digitalizare ale comunităților.
Informații generale despre GIS
Datele referitoare la tot ceea ce ne înconjoară necesită un context spațial pentru o interpretare corectă. Sistemul de informații geografice, cunoscut și sub denumirea de G.I.S. se bazează pe utilizarea tehnicilor electronice de calcul, necesare pentru achiziția, stocarea, analiza și afișarea datelor geografice ale suprafeței terenului sub formă de rapoarte grafice și numerice. Într-adevăr, astăzi, GIS este un instrument de luare a deciziilor foarte puternic, care are o gamă masivă de aplicații, indiferent de domeniul de aplicare - gestionarea resurselor, logistică, planificare, transport, studii demografice, epidemiologie și mediu, pentru a numi doar câteva.
Bazele de date spațiale sunt unul dintre fundamentele de bază ale oricărui program GIS.
Echipa care poate realiza un GIS este compusă din specialiști IT, geodezie și specialiști ai beneficiarului care pot spune care sunt informațiile de care au nevoie în administrația locală sau publică. Realizarea doar a unei aplicații GIS, fără încărcarea atributelor fiecărui obiect este lipsită de substanță. De asemenea, desenarea obiectelor fără verificarea lor la teren (digitizare de pe imagini aeriene, desenarea de pe hărți vechi, realizarea doar din birou) nu asigură o acuratețe a datelor necesară unor raportări sau emiteri de autorizații (de exemplu certificat de urbanism, adeverință pentru confirmarea suprafețelor, etc).
Situația actuală din administrațiile locale
În prezent, administrațiile locale și în special cele rurale nu au accesat programe de tip GIS pentru digitalizarea informației. Sau, dacă au accesat, acestea sunt de obicei axate pe o singură specialitate: registrul agricol, urbanism, colectarea taxelor și impozitelor, rețele edilitare. Baza de date de la registrul agricol nu este legată cu baza de date de la urbanism și nici cu cea de la fisc. Fiecare bază de date este independentă și nu ține cont de eventuale modificări care ar avea un impact și asupra altei baze de date. În plus, angajații unei administrații locale, de obicei nu au o pregătire în domeniul informaticii și din acest motiv nu au capacitatea tehnică de a verifica o aplicație pe care o oferă o firmă de profil. Astfel, de multe ori, cei care oferă asemenea servicii, la final oferă doar un program, fără să existe informații utile în acel program. În acest caz există aplicația, dar nu poate fi folosită din lipsa informațiilor pe care cineva ar trebui să le culeagă și să le introducă în baza de date.
Cum este structurată aplicația „ParcelMapping GIS” propusă de Cornel & Cornel Topoexim
MODULUL CADASTRU – conține informații despre imobile și construcții preluate din Cadastru Sistematic, Cadastru Sistematic realizat pe sectoare cadastrale, Cadastru sporadic E-TERRA 3.
MODULUL URBANISM - conține Regulamentul local de Urbanism: - intravilan: limita intravilan existent, zone și subzone funcționale, prevederi la nivelul zonelor funcționale din intravilan.- extravilan: prevederi la nivelul zonelor funcționale din extravilan, unități teritoriale de referință, delimitare sate, rețea stradală, cai ferate, toponimia locului, puncte de interes.
MODULUL FOTOGRAMMETRIE - conține: ortofotoplan scara 1:5000 , ortofotoplan obținut din zbor cu drona, modelul digital al terenului (reprezentarea matematica a obiectelor din spațiu precum construcții, elemente de infrastructură), curbe de nivel, puncte cote.
MODULUL CADRUL NATURAL - conține: harta pantelor și expoziția versanților, harta solurilor, harta geologică, procese geomorfologice, stabilirea zonelor cu risc de alunecare, cu posibil risc de inundație, cu posibil risc de poluare.
MODULUL CADASTRU EDILITAR - conține: rețeaua de iluminat stradal cu poziționarea fiecărui stâlp în parte și legătura cu abonații, rețeaua de canalizare cu poziționarea fiecărui canal în parte și legătura cu abonații, rețeaua de alimentare cu apă potabilă cu poziționarea fiecărui canal în parte și legătura cu abonații, rețeaua de gaze naturale cu poziționarea fiecărei răsuflători în parte și legătura cu abonații, rețeaua de internet, telefonie, rețele magistrale de gaze, petrol, alte tipuri de rețele edilitare.
MODULUL TAXE ȘI IMPOZITE - care funcționează condiționat de existența modulului cadastru. Modulul permite o sectorizare fiscală a localității stabilită de primărie, în funcție de tipul și valoarea de impozitare specifică, permite afișarea în hartă a valorii impozitului stabilit de primărie și a încasării impozitului pentru un anumit imobil. Funcționarea modulului este strâns legată de tipul infrastructurii informatice existente în cadrul primăriei pentru serviciul taxe și impozite.
MODULUL RENS - care conține numere poștale (adresa administrativă, numere poștale, denumire străzi). Pentru integrarea în platforma RENNS trebuie stabilită o metoda de transfer a datelor către platformă, împreună cu ANCPI.
Avantajele GIS-ului ParcelMapping GIS dezvoltat de Cornel & Cornel Topoexim
GIS-ului ParcelMapping GIS dezvoltat de Cornel & Cornel Topoexim poate fi oricând accesat de autoritățile locale, județene sau centrale, dar și de orice cetățean.
Un prim avantaj esențial este faptul că datele vor fi pe un singur server, iar fiecare serviciu din primărie va avea acces la domeniul lui. Orice modificare a bazei de date se actualizează automat pentru fiecare componentă, astfel că informația este permanent actualizată.De asemenea, pe baza informațiilor introduse în aplicația GIS se pot accesa informații necesare atât administrației locale, cât și cetățenilor.
Administrația locală poate genera oricând rapoarte pe baza datelor reale, astfel încât, la nivel județean și național să existe o evidență clară și corectă. De exemplu, se pot genera rapoarte privind suprafața fiecărei categorii de folosință. Se poate ține evidența la zi a locuitorilor UAT-ului, fără să fie nevoie de recensământ. Aplicația ușurează munca angajaților din primărie și oferă acces cetățeanului la informații utile, fără să se mai deplaseze la sediul primăriei. În felul acesta se diminuează contactul direct dintre cetățean și angajații primăriei în peste 90% din cazurile în care în prezent este nevoie de prezența fizică. Informațiile pe care aplicația le oferă sunt cele la care cetățenii nu au acces în mod curent. Se pot emite certificate de urbanism doar prin consultarea bazei de date.
Cetățenii, pe baza unei interfețe, vor putea avea acces la datele pe care primăria le consideră utile: restricții urbanistice, bonitatea solului pentru imobilele din extravilan, zone cu grad de risc la hazarde naturale, posibilitatea de racordare la rețelele edilitare, etc.
GIS-ul este foarte util și pentru viitorii investitori. Aceștia vor putea vizualiza caracteristicile pe care le oferă terenurile pe care vor să investească, astfel că localitatea devine mai atractivă. GIS-ul permite accesul la hărți tematice cu diferite utilizări, după caz: hărțile care conțin rețelele edilitare, informațiile pedologice, zonele de risc natural etc.
Zborurile fotogrammetrice pot oferi foarte multe avantaje. Produse rezultate sunt foarte utile pentru vizualizarea zonelor în care s-au produs modificări în intravilan (construcții fără autorizație, tăieri ilegale de păduri, folosirea improprie a terenurilor). De asemenea sunt foarte utile pentru lucrările de proiectare, de studii de fezabilitate, tehnice, în sensul că se poate pune la dispoziția proiectantului sau a specialiștilor din Primărie datele topografice fără de care nu se pot realiza asemenea lucrări. Astfel se micșorează costurile legate de proiecte. Proiectele pot fi de introducere apă, canal, gaze, de mediu, etc. O altă soluție propusă este realizarea de scanări laser cu scaner mobil care dau o imagine reală a străzilor, semnelor de circulație, a proprietăților, a stării drumurilor, etc. În acest mod se obține o imagine tridimensională a intravilanului și se facilitează luarea unor decizii corecte în administrația locală.
Date de contact: +4021-221.82.98 | cornel.paunescu@topoexim.ro |
www.topoexim.ro
Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția de Vară 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/2Uhk5bl
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/36IfoK0