
FIP Consulting este compania românească de consultanță cu cea mai mare experiență în pregătirea și finanțarea proiectelor de mobilitate urbană durabilă și regenerare urbană de la noi din țară. Compania oferă în prezent consultanță și servicii integrate pentru 30 de municipalități din România, în portofoliul de clienți regăsindu-se activ 5 din primele 10 cele mai performante primării din România în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, printre care și municipiile Cluj-Napoca, Oradea și Reșița.
Radu ANDRONIC, Directorul General FIP Consulting explică pentru Ghidul Primăriilor cum se diferențiază compania pe piața de consultanță pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă și prezintă câteva proiecte relevante din portofoliu care au impactat major comunitățile locale.
Interviu cu Radu ANDRONIC, Director General FIP Consulting
Explicați comunitătii Ghidul Primăriilor care este aria de expertiză FIP Consulting și cu ce tipuri de servicii puteți ajuta primăriile.
FIP Consulting este o companie românească de consultanță și proiectare, înființată în 2006, care oferă autorităților publice locale servicii pentru pregătirea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă, în domenii precum mobilitate urbană durabilă, regenerare urbană, dezvoltarea sistemelor de transport public local și smart-city. Ne concentrăm eforturile în special pentru dezvoltarea mediului urban din România, însemnând proiecte derulate cu orașe, municipii și ajungând la proiecte pentru municipiile reședință de județ, zone metropolitane, consilii județene sau centre urbane regionale. Având în vedere că tipurile de proiecte pe care le acoperim cu aria noastră de expertiză sunt foarte variate, am dezvoltat în ultimii ani capacitatea de a presta servicii integrate, astfel încât o primărie să poată găsi în noi un furnizor pentru toate serviciile necesare pregătirii și accesării unui proiect de finanțare. Astfel, în mod concret, furnizăm servicii de consultanță, începând de la ideea de proiect, elaborarea de strategii de dezvoltare locală și mai ales, planuri de mobilitate urbană durabilă, consultanță pentru scrierea cererilor de finanțare din surse nerambursabile, studii de oportunitate, continuând apoi cu servicii de proiectare, inginerie, urbanism, arhitectură și finalizând cu servicii de management de proiect sau asistență tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor. Cu alte cuvinte, suntem alături de clienții noștri, de la ideea de proiect, până la finalizarea lucrărilor de execuție.
Cu ce primării ați colaborat și ce tipuri de proiecte relevante aveți în portofoliu?
Suntem una dintre principalele companii de consultanță în România şi suntem compania românească cu cea mai mare experiență în pregătirea și finanțarea proiectelor de mobilitate urbană durabilă și regenerare urbană, având cel mai extins portofoliu de proiecte pregătite și finanțate în ultimii 5 ani, cu o valoare de finanțare a acestora de peste 590.000.000 euro. Beneficiind de expertiza acumulată în acești ani, în momentul de față consiliem și prestăm diferite tipuri de servicii integrate pentru 30 de municipalități din România, în portofoliul nostru regăsindu-se activ 5 din primele 10 cele mai performante primării din România în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, conform analizei realizate de UrbanizeHub în 2021, dintre care toate municipiile aflate pe podiumul acestui clasament: Cluj-Napoca, Oradea și Reșița. Printre proiectele cele mai relevante putem menționa proiectul de reintroducere a transportului public cu tramvaiul la Reșița, un proiect integrat care va schimba total fața acestui oraș în următorii 3 ani și care presupune atât realizarea infrastructurii pentru tramvai, dar și amenajarea de piste de biciclete, modernizarea spațiilor publice de-a lungul traseului, modernizarea facilităților pentru gararea tramvaielor, modernizare de poduri, modernizarea infrastructurii rutiere sau implementarea unui sistem de prioritizare pentru tramvaie în trafic, astfel încât, la finalizarea proiectului, tramvaiul să devină cel mai rapid și eficient mod de deplasare în oraș. Un alt proiect de referință este proiectarea sistemului de management inteligent al traficului de la Bacău, care momentan este cel mai mare proiect de acest gen din România din ultimii 7 ani, fiind vorba de modernizarea sau introducerea semaforizării adaptive în 88 de intersecții din municipiu. Ne mândrim în același timp cu proiectele de dezvoltare a operatorilor de transport public local, de dotarea acestora cu mijloace de transport ecologice, cum ar fi Turda, primul oraș din țară care a mizat 100% pe autobuze electrice în derularea serviciilor de transport public local, dar și mari centre urbane, precum Craiova sau Oradea, pentru care am elaborat studii de oportunitate în baza cărora au fost și vor fi achiziționate autobuze electrice, hibrid sau tramvaie. Nu în ultimul rând, aș aminti de proiectele de regenerare urbană, atât proiecte de extindere de parcuri, cum este proiectul Parcului Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca, cât și regenerarea spațiilor de locuire colectivă, fostele cartiere ,,comuniste”, reamenajate și atractive, cum este proiectul de regenerare de la Reșița.
Cum vă diferențiați pe piața de consultanță și management de proiecte investiționale publice?
În primul rând, ne bazăm pe experiența acumulată în cei peste 16 ani de activitate și pe o echipa de consultanți și experți tehnici solidă, acoperind domenii precum arhitectură, inginerie, utilități, urbanism, peisagism, ingineria traficului sau inginerie pentru sisteme smart-city. Apoi este vorba despre capacitatea internă de a presta servicii integrate primăriilor și clientilor noștri din mediul privat, însemnând că acoperim atât partea serviciilor de consultanță pentru pregătirea și scrierea proiectelor de finanțare sau management de proiect, însă acoperim în același timp și necesitatea prestării serviciilor tehnice de elaborare a studiilor de fezabilitate, studiilor de oportunitate, a proiectelor tehnice și asistenței tehnice pe durata execuției lucrărilor. Această abordare integrată a serviciilor necesare unei primării este completată de aria variată de proiecte pe care le putem pregăti pentru finanțare, începând cu proiectele integrate de infrastructură rutieră, pietonală sau pentru bicicliști, infrastructură pentru sistemele de transport public local – benzi dedicate, linii de tramvai, construirea sau modernizarea de depouri, autobaze, terminale intermodale sau stații de îmbarcare-debarcare a călătorilor, infrastructura sistemelor smart-city și până la sisteme inovatoare inteligente și adaptive de management al traficului, supraveghere video, parcări inteligente, sisteme bike-sharing sau achiziția de autobuze electrice.
Aș aminti, nu în ultimul rând, de caracterul aplicat al proiectelor noastre. Beneficiind de experiența atâtor ani de consultanță și proiectare, am putut învăța cum trebuie să fie pregătit și strucurat un proiect de investiție care să fie funcțional, eficient și benefic comunității. Proiectele noastre sunt în același timp estetice, contribuind la înfrumusețarea orașelor pentru care lucrăm, dar și funcționale, gândite în primul rând pentru locuitorii care vor beneficia de rezultatele proiectelor respective.
Trebuie să precizăm faptul că FIP Consulting a realizat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Turda, pentru care a obtinut, din partea Comisiei Europene, premiul SUMP Awards 2018 – “Cel mai bun Plan de Mobilitate Urbană Durabilă”. Ce impact a avut acest premiu la nivelul companiei dumneavoastră?
Premiul obținut din partea Comisiei Europene este o recunoaștere a calității serviciilor prestate pentru clienții noștri în domeniul mobilității urbane durabile. Înseamnă în același timp o recunoaștere a alinierii viziunii pe care o avem pentru orașele noastre cu viziunea de dezvoltare propusă de Comisia Europeană. Am demonstrat că și în România se pot propune proiecte integrate și corelate care pot fi recunoscute la nivel european. FIP Consulting are momentan cel mai larg portofoliu de planuri de mobilitate urbană durabilă, lucrând activ cu peste 20 de municipalități din România pentru pregătirea acestor documente programative, care vor fi necesare pentru atragerea finanțărilor nerambursabile în perioada 2021-2027.
Se vorbește din ce în ce mai mult despre Strategia Smart City de care are nevoie orice oraș. De ce este importantă Strategia Smart City? Ce trebuie să includă și care sunt greșelile frecvente pe care ar trebui să le evite primarii?
Stategia Smart-City este un document de planificare strategică necesar pentru accesarea finanțărilor nerambursabile în perioada următoare în domenii acoperite de verticalele conceptului smart-city. Alături de strategiile integrate de dezvoltare, planurile de eficiență energetică și planurile de mobilitate urbană durabilă, strategiile smart-city sunt documente care structurează și identifică acele direcții de acțiune, măsuri și acțiuni de tip “soft”, dar și proiecte investiționale prin care orașele să implementeze infrastructuri și sisteme cruciale pentru eficientizarea vieții de zi cu zi a comunităților locale, pentru eficientizarea funcționării administrației locale și, în final, îmbunătățirea calității vieții locuitorilor orașelor respective. O strategie Smart-city va porni de la analiza situației existente, a disfunctionalităților identificate la nivel local și va propune măsuri și proiecte investiționale care să îmbunătățească procesele și serviciile furnizate comunității locale.
În registrul provocărilor care trebuiesc evitate aș aminti în primul rând evitarea unei abordari simpliste a primăriilor în realizarea acestui document programativ, plecând de la ideea că este “doar un alt document necesar” pentru atragerea finanțărilor nerambursabile. O strategie smart-city corect elaborată poate fi un instrument activ pentru primari, care să stabilească direcțiile de acțiune pentru o administrație modernă și eficientă, ceea ce reprezintă mult mai mult decât o listă de proiecte pentru care se poate solicita finanțare. O altă provocare este identificarea și contractarea unei echipe de experți care să acopere toate verticalele conceptului smart-city, care să poată veni cu expertiza din domenii variate, cu viziune și servicii validate în piață. Nu în ultimul rând trebuie ținut cont de viteza ridicată cu care tehnologiile și sistemele incluse în conceptul smart-city evoluează, astfel încât o strategie va trebui să rețină și să se axeze pe direcțiile strategice de dezvoltare și mai puțin pe soluții tehnice concrete, pentru a evita astfel perimarea soluțiilor propuse între momentul aprobării unei astfel de strategii și momentul implementării efective a proiectelor de investiție.
Ce oportunități se deschid pentru Primării în această perioada? Ce mesaj aveți pentru primari?
Recomandarea pe care o avem pentru primăriile din țară este să se pregătească pentru acest nou val de proiecte: rezolvarea în primul rand a documentelor de proprietate, intabulări pentru toate terenurile și imobilele pe care doresc să realizeze investiții, deoarece aceasta a fost una dintre principalele provocări în cadrul proiectelor pregătite în ultima perioadă de finanțare. Apoi, pregătirea unei abordări integrate, atât între proiectele de investiție, cât și între obiectele unui proiect – viitoarele programe de finanțare vor veni cu noi cerințe, cu exigențe mai ridicate și cu un nivel de specificitate peste nivelul cu care am fost obișnuiți până acum. Este necesară pregătirea din timp a documentelor de planificare strategică – Strategiile integrate sau sectoriale, cum ar fi Strategia Smart-City, Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă sau Planurile de Eficiență Energetică (PAEDC). Nu în ultimul rând, recomandăm identificarea proiectelor relevante și eligibile de investiție și pregătirea documentațiilor tehnice și de finanțare, însemnând realizarea studiilor de fezabilitate, a studiilor de oportunitate și chiar a proiectelor tehnice. Pentru pregătirea proiectelor de investiție recomandăm achiziționarea integrată a serviciilor de proiectare pentru ambele faze, studiu de fezabilitate și proiect tehnic, astfel încât să se asigure proiectelor un nivel de maturitate ridicat, dar în același timp, primăriile să beneficieze de o abordare integrată, pe termen lung, cu un singur furnizor. Iar FIP Consulting vă stă la dispoziție pentru o astfel de abordare în pregătirea proiectelor publice de investiție.
Date de contact FIP Consulting: 0729-080.014 | 0729-080.004 | proiecte@fipconsulting.ro | www.fipconsulting.ro
Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Iulie 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://bit.ly/3bKumFj
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/3ArVIdQ