Interviu cu Niţă Dan, primarul comunei Miroslava, județul Iași

Sunteți primar al Comunei Miroslava din anul 2008. Vă rog să ne prezentați pe scurt cum a evoluat comuna de atunci și până în prezent.

Când am preluat mandatul de primar al Miroslavei, comuna nu diferea mult față de altele din capătul județului: fără drumuri, fără utilități, fără perspective. Astăzi, Miroslava apare în toate statisticile naționale drept exemplu de performanță administrativă. Cum am făcut asta: am gândit strategic și pe termen lung, am dezvoltat durabil, am făcut ca Miroslava să devină independentă financiar și am atras investitori pentru care ne laudă toată presa din România.
Toate astea au făcut ca Miroslava să devină un pol magnetic: tot mai mulți tineri și-au făcut casă aici și populația a crescut exponențial, depășind chiar multe orașe și municipii. Asta pune însă o presiune enormă pe administrația publică: apar noi provocări zilnic, apar străzi noi care au nevoie de utilități, apare nevoia de a dezvolta locuri de recreere și facilități pentru creșterea calității vieții. 
Știm toate aceste aspecte și știm că mai sunt multe de făcut. Știm că mai sunt străzi de asfaltat, trotuare de construit, utilități de tras, parcuri și școli noi și multe altele. Muncim în permanență pentru a le face posibile și avem zeci de proiecte de finanțare depuse care, însumate, depășesc 200 milioane euro și care ne vor permite să facem din Miroslava un loc bun de trăit.
Pentru comparație, Miroslava are suprafața intravilană comparabilă cu cea a Municipiului Iași, dar un buget mult mai mic. În ceea ce privește populația, Miroslava are dublul populației celui de-al doilea municipiul din județ, Pașcani! Așadar, efortul nostru trebuie să fie mult mai mare pentru a aduce comuna la un grad de urbanizare dorit de toți. Nu ne plângem, nu căutăm scuze și, mai ales, nu ne dăm bătuți în fața problemelor și provocărilor administrative zilnice. Însă consider că trebuie să nu vedem doar părțile negative care, e drept, ne afectează zilnic, ci și evoluția pozitivă a comunei care conduce la concluzia că suntem în direcția cea bună!

Concret, ce ați făcut? Ați pomenit de infrastructură, dar în ce au mai fost investite fonduri? 

Miroslava era o zonă fără utilități, de aceea ne-am axat pe dezvoltarea infrastructurii. Creșterea numărului de locuitori, în special familii tinere, ne-a obligat să investim masiv și în ceea ce privește domeniul educației. Dar toate acestea nu erau posibile fără dezvoltarea economică, iar aceasta s-a realizat prin investiția în parcuri industriale, atragerea de investitori și depunerea de sute de proiecte pe toate liniile de finanțare deschise.

INFRASTRUCTURĂ
Când am preluat funcția de primar, în toată comuna erau doar două drumuri asfaltate și acelea pline de gropi. Ce s-a întâmplat între timp: am asfaltat peste 200 kilometri de drumuri publice și am realizat peste 200 kilometri rețea de apă și canalizare. Doar investițiile în rețeaua de canalizare din ultimii patru ani totalizează peste 130 milioane de lei, cea mai mare investiție publică din istoria comunei. Suntem în urmă față de ceea ce ne-a propus în privința amenajării de noi trotuare, însă am stopat investiția în trotuare pentru a permite firmelor care execută canalizarea și racordurile caselor, să poată lucra fără a sparge aleile pietonale.
Astăzi, mai puțin de 10% dintre străzile publice din străzile publice sunt neasfaltate și vor fi prioritatea mea în viitorul imediat. La fel de prioritară va fi refacerea străzilor afectate de lucrările de canalizare. Ne apucăm apoi de construit alei pietonale pe toate străzile asfaltate. Acolo unde lățimea străzii nu permite, vom face studii de trafic pentru a vedea dacă le putem transforma în drumuri cu sens unic.
My image

EDUCAȚIE
Investițiile în Educație au fost întotdeauna prioritate pentru mine ca primar. Pe lângă dotările cu mobilier școlar, laboratoare moderne și echipamente electronice de ultimă generație, s-au făcut investiții masive în rețeaua de învățământ din Miroslava. Dau doar câteva exemple de investiții realizate în ultimii patru ani: am construit o școală modernă în Miroslava, am modernizat școala veche din Miroslava, am modernizat grădinița veche din Miroslava și construit de la zero un nou corp de grădiniță, am construit de la zero și dotat o creșă modernă în Balciu, am reabilitare complet Creșa Ciurbești și am amenajat un loc de joacă pentru copii, am modernizat Școala Gimnazială din Cornești, am reabilitat complet grădinița din Horpaz și am amenajat un loc de joacă modern, am reabilitat din temelii Școala Primară Proselnici și am amenajat un loc de joacă, am reabilitat Școala Gimnazială din Uricani și am amenajat un loc de joacă pentru copii, am înființat o nouă grădiniță în Valea Adâncă și multe altele. În viitorul foarte apropiat vom demara construcția unei „școli verzi” în satul Valea Adâncă, probabil cel mai populat sat din Regiunea Moldovei.
My image My image

DEZVOLTARE ECONOMICĂ
Cu excepția Municipiului Iași, la capitolul venituri proprii, Miroslava performează mai bine decât orice altă localitate din județ. Am reușit aceasta printr-un management strategic: am atras fonduri europene de peste o sută de milioane de euro, am construit două parcuri industriale de la zero (deși nimeni nu credea că este posibil), am atras sute de investitori, am crescut veniturile în mod real. În prezent Miroslava se poate „întreține” singură în mare măsură. 
Când am preluat funcția de primar, mediul de afaceri local se rezuma la două-trei firme mai importante și câteva afaceri mici, irelevante. Am investit în infrastructura necesară pentru atragerea investitorilor, am realizat infrastructura rutieră necesară și am avut întâlniri cu mulți investitori din toată lumea. A fost mult de lucru, dar a meritat pentru că am reușit. Astăzi, cea mai mare companie din Județul Iași și cel mai important angajator (fabrica Phinia, fostă Delphi) are sediul în Miroslava. De asemenea, alte aproape 4.000 de firme sunt înregistrate în comuna noastră. Aceste companii generează mii de locuri de muncă, 7.000 dintre angajați lucrând efectiv la punctele de lucru situate pe raza comunei. Este o performanță care situează Miroslava pe primul loc în județ după Municipiul Iași și pe primele locuri în țară între comunele din România după criteriul număr de firme și număr de locuri de muncă.
Astfel, am stras investiții private de multe sute de milioane de euro, bani care au generat fonduri consistente la bugetul local. Un exemplu: față de momentul în care am preluat funcția de primar, fondurile la buget generate de companiile din Miroslava au crescut de aproape 19 ori: de la 1,5 milioane lei în anul 2009 la circa 28 milioane lei în anul 2024.
Toate acestea au fost posibile și datorită deschiderii pe care am avut-o față de mediul de afaceri, construirea a două parcuri industriale (singurele parcuri industriale funcționale din regiune) și a discuțiilor permanente pe care le am pentru a promova comuna peste tot în lume. Politica pe care am promovat-o continuă să atragă noi investitori de calibru: sunt în construcție două parcuri industriale private, care vor genera alte mii de locuri în comună.
My image
În cei 15 ani ca primar al Miroslavei, bugetul comunei a crescut de zece ori: de la 13 milioane lei în anul 2009, până la 130 milioane lei în anul 2024. Cred că este o performanță administrativă aproape fără precedent în România. 
În prezent avem peste 70 de proiecte în valoare de peste 200 milioane de euro și urmărim permanent deschiderea de noi linii de finanțare. Așa lucrăm în primărie: anticipăm direcțiile de dezvoltare și facem proiectele în funcție de nevoi. În felul acesta, indiferent de liniile de finanțare europeană care se deschid, avem deja documentația pregătită pentru a fi siguri că vom câștiga și vom transforma proiectele în lucruri palpabile pentru locuitorii Miroslavei. Datorită acestui mod de lucru, am reușit să fim performanți, să creștem de la an la an și să ne dezvoltăm într-un mod real. 
Pentru că am dezvoltat durabil, nu am fost nevoiți să creștem taxele și impozitele pentru populație în ritmul în care au făcut-o alte administrații. De exemplu, taxele și impozitele pe case și mașini reprezintă doar câteva procente din bugetul comunei, partea consistentă a bugetului fiind alcătuită din finanțări ale proiectelor depuse și bani proveniți din cotele defalcate aplicate marilor investitori veniți în Miroslava. De asemenea, ne bucurăm că suntem o comunitate din ce în ce mai mare și mai frumoasă. Astăzi, în Miroslava suntem aproape 50.000 de locuitori și muncim zi de zi pentru a face mai mult și mai bine pentru fiecare. 
My image

Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?

După mari eforturi, Miroslava a devenit independentă financiar și poate susține investiții consistente pentru viitor. Dezvoltarea comunei a făcut să devenim un pol magnetic: tot mai mulți tineri și-au făcut casă în Miroslava și populația a crescut exponențial, depășind chiar multe orașe și municipii. Asta pune însă o presiune enormă pe administrația publică. Zilnic apar noi provocări: apar străzi noi care au nevoie de asfalt și utilități, apare nevoia de a dezvolta locuri de recreere și facilități pentru creșterea calității vieții. Pentru toate acestea, primăria are în diverse stadii de implementare peste 70 de proiecte de investiții, cu o valoare de peste 200 milioane euro. Aceste fonduri vor însemna o transformare incredibilă a Miroslavei. Direcția în care se îndreaptă comuna este cea bună.
Mai jos am expus proiectele Primăriei Comunei Miroslava structurate pe zone de interes (infrastructură, educație și sănătate, cultură, transport metropolitan și local, mediu de business, digitalizare, protecție socială, sport și timp liber) pentru perioada 2024-2028. 
INFRASTRUCTURĂ
Valea Adâncă
Realizare alei pietonale pe străzile asfaltate
Asfaltare străzi publice 
Amenajare rețea de canalizare pluvială în sat Valea Adâncă (13 străzi)
Modernizare prin asfaltare și extindere rețea de canalizare ape uzate menajere
Realizare parcare auto la Grădinița Valea Adâncă
Modernizare iluminat public
My image

Miroslava
Asfaltare străzi publice
Amenajare piste pentru biciclete de la primărie până la ferma Liliac
Supralărgire DC28, strada Anton Nițu, amenajare strada Principală (sat Balciu), amenajare intersecție semaforizată la DJ 248 + amenajare alei pietonale și canalizare ape pluviale pe toată lungimea carosabilă
Supralărgire str. Mihail Kogălniceanu, canalizare ape pluviale, amenajare loc de întoarcere și parcare la Școala Gimnazială ,,Colonel Constantin Langa” și creare rută alternativă de acces prin ferma veche și pe strada Fermei
Amenajare str. Școlii cu alei pietonale și piste pentru biciclete
Realizare piste pentru bicicliști pe străzile Anton Nițu și Stadionului
Reabilitare termică blocuri multifamiliale din centrul Miroslavei
Extindere și modernizare iluminat public
My image

Horpaz
Amenajare alei pietonale pe străzile publice
Modernizare prin asfaltare de la Biserica Horpaz până la strada Pădurii, drumul de la strada Principală (sat Horpaz) până la strada Principală (sat Dancaș), strada Independenței, Movilei, Izolată, Macului, Constantin Dascălu și pe străzile preluate în domeniul public 
Înființare rețea de canalizare pluvială pe străzile Principală, Nouă, Școlii și Bisericii
Modernizare iluminat public

Balciu
Realizare piste pentru bicicliști pe strada Principală
Realizare alei pietonale pe străzile Principală, Biserica Sf. Neculai, Dealul Nucului și Haznalei
Modernizare prin asfaltare a străzilor publice
Realizare rețea de canalizare ape pluviale pe strada Principală
Supralărgire drum DC28, strada Anton Nițu (sat Miroslava), amenajare strada Principală, amenajare intersecție, construire alei pietonale și sistem de canalizare pluvială
Modernizare iluminat public
Continuare lucrări consolidare str. Izvoarelor

Ciurbești
Realizare alei pietonale pe străzile asfaltate
Modernizare prin asfaltare străzile Bisericii, Izvoarelor, Căminului și N. Iorga
Amenajare alei pietonale și piste pentru biciclete pe str. Prof. Neculai Hârțan
Îmbunătățire și extindere iluminat public

Cornești
Realizare alei pietonale pe străzile asfaltate
Modernizare prin asfaltare străzi în zonele concesionate Dealul Popii și T74 
Modernizarea iluminat public
Modernizare drum vicinal DC28 - Boaghea - SDE Ezăreni - unitate militară

Valea Ursului
Realizare piste de biciclete de la sensul giratoriu până în Vorovești cu pasaj superior pentru traversarea variantei de ocolire DN28D 
Modernizare prin asfaltare (17 străzi)
Modernizare prin asfaltare strada Arțarului (sat Valea Ursului) până la strada Via Mare (sat Uricani) - o rută alternativă pentru traficul auto
My image
Consolidare drum de interes local pe strada Iazului
Extindere sistem alimentare apă potabilă: străzile Albinelor și Mecanizării 
Extindere iluminat public pe străzile Albinelor (continuare) și Arțarului

Vorovești
Realizare alei pietonale pe străzile publice asfaltate 
Modernizare prin asfaltare (18 străzi)
Realizare piste de biciclete de la sensul giratoriu și până la ieșirea din comună 
Modernizare iluminat public pe străzile nou înființate

Uricani
Modernizare prin asfaltare drumuri zona DN 28 (8 străzi și zona AVITOP)
Asfaltare legătură strada Bahlui (sat Uricani) cu strada Malduri (sat Brătuleni) 
Asfaltare strada Bahlui și amenajare pârâu și parcare auto (în spatele școlii)
Amenajare pistă de bicicliști și alei pietonale pe străzile Nicolae Labiș, Bazinelor și Valea lui David 
Construire pod peste râul Bahlui pe DC25 (acces la Parcul Industrial II)
Alimentare apă potabilă pe strada Miron Barnovschi (continuare de-a lungul șoselei de centură)
Modernizare iluminat public
Extindere rețea electrică pe strada Nicolae Labiș
Mărire capacitate de înmagazinare a sistemului de alimentare cu apă prin realizarea gospodăriei de apă Uricani

Proselnici
Modernizare prin asfaltare străzile Cocorilor, Prunului și Mărului + drumul de la cimitir până în DJ248A Vorovești
Modernizare iluminat public
Concesionare terenuri pentru construirea de locuințe
Amenajare sens giratoriu intersecția DJ 248A-strada Cocorilor (ferma Liliac)

Dancaș
Realizare alei pietonale pe toate străzile asfaltate
Modernizare prin asfaltare strada Școlii și sectoarele de drum ieșire din sat strada Principală - DC28 + ieșire din sat strada Pădurii - Biserica Horpaz
Modernizare iluminat public

Brătuleni
Modernizare prin asfaltare a străzilor publice
Realizare alei pietonale pe străzile Principală, Malduri, DC 27 și DC27A
Modernizare DC27A între linia de cale ferata și DN28 (Metro)
Extindere rețea de alimentare cu apă pe drumurile publice din zona Căprița - Avitop - Metro - Centru Rezidențial
Modernizare prin asfaltare a drumului de legătură între parcurile industriale
Modernizare a două treceri la nivel cu calea ferată dublă electrificată pe ruta Pașcani - Iași (la Delphi și în spatele fabricii Antibiotice)

Găureni
Realizare alei pietonale pe toate străzile asfaltate
Modernizare prin asfaltare străzile Antonie Ruset Vodă, Zorilor și drumurile publice din zona platou DJ 248A
Extindere sistem de alimentare cu apă potabilă pe strada Zorilor
Modernizare iluminat public

CULTURĂ
Construire cămin cultural cu facilități multiple
Reabilitare Palatul Sturdza
Reabilitare Căminul Cultural Uricani și Casa Învățătorului Uricani
Construire centru de promovare a tradițiilor și obiceiurilor locale în Ciurbești

SPORT
Construire două noi săli de sport (în Valea Adâncă și în Miroslava)
Construire terenuri de sport în Proselnici, Vorovești, Cornești și Horpaz 
Modernizare baze sportive deja existente

TRANSPORT METROPOLITAN ȘI LOCAL
Prelungire și înființare de noi trasee de transport metropolitan
Număr crescut de autobuze pe rutele metropolitane 
Achiziție microbuze electrice pentru facilitarea transportului intracomunal

DIGITALIZARE
Creare sistem de eliberare acte fără ca cetățenii să se deplaseze la primărie

EDUCAȚIE ȘI SĂNĂTATE
Construire două școli în Valea Adâncă: „școală verde” prin PNRR pe strada Livezilor + achiziție teren pe strada Pepinierei 
Acordare sprijin pentru înființare universitate la Miroslava: Universitatea „Petre Andrei” din Iași își va muta sediul în comună
Reabilitare termică și extindere corp de clădire școală de pe strada Constantin Langa (școala veche din Miroslava)
Extindere Grădiniță Horpaz (7 săli de clasă pentru grădiniță și 3 grupe de creșă)
Construire creșă în Cornești (120 de copii)
Construire centru de zi pentru copii în Brătuleni 
Extindere Creșa Miroslava (7 noi săli de creșă, parcare auto, spațiu de joacă și recreere și spații verzi)
Amenajare și dotare cabinete medicale școlare în școlile mari din comună
Dotare cu mobilier nou și echipamente moderne digitale a tuturor școlilor
Digitalizare biblioteci școlare
My image

MEDIU DE BUSINESS
Atragere noi investitori de calibru în parcurile industriale (investiții private cumulate de 300 milioane euro și aproximativ 6.000 noi locuri de muncă)
Două noi parcuri industriale private sunt în construcție în comună
Kaufland România va construi un hub logistic imens (circa 70.000 mp)
 
PROTECȚIE SOCIALĂ
Construire locuințe sociale pentru seniori cu fonduri europene și MDLPA (5 corpuri de clădire în Uricani)
Construire centru de zi de asistență și recuperare pentru vârstnici + construire 160 de apartamente sociale și de necesitate (toate în Valea Ursului)

TIMP LIBER
Amenajare parc de agrement pe malul lacului Ezăreni (prima etapă a proiectului va fi realizată printr-un program transfrontalier)
Aqua Park în Uricani, funcțional pe tot parcursul anului
Amenajarea lacului Ciurbești și transformarea sa într-un loc de promenadă
Construire piață agroalimentară în Miroslava 

LOCURI DE JOACĂ 
Valea Adâncă: spațiu de joacă și skateparc (străzile Pepinierei-Mărului)
Horpaz: teren de sport (strada Școlii) și parc de joacă (terenul de sport)
Miroslava: skateparc pentru copii și tineret
Proselnici: spațiu de joacă pentru copii în curtea școlii
Uricani: parc de joacă și agrement în curtea școlii vechi
Cornești: loc de joacă pentru copii lângă sala de sport
Valea Ursului: loc de joacă pentru copii pe strada Otilia Cazimir
Vorovești: parc de agrement și spațiu verde în centrul satului
Ciurbești: parc agrement și spațiu verde în centrul satului Ciurbești
Brătuleni: parc de agrement la ieșire din sat spre parcul industrial
Dancaș: loc de joacă pentru copii

La final vă rog să ne transmiteți un mesaj despre „Miroslava de mâine”.


„Miroslava de mâine” nu e o utopie. În toți acești ani, am construit o fundație solidă pentru a dezvolta „Miroslava de mâine”: am atras investitori serioși, am construit infrastructură și am asigurat resursele financiare pentru a putea crește frumos. Pasul următor este să construim, împreună, o comunitate în care să ne fie drag să trăim și să investim în calitatea vieții tuturor cetățenilor. Am început și sfârșesc cu aceeași frază: vom duce Miroslava în direcția bună!