
Interviu cu Niţă Dan, primarul comunei Miroslava, județul Iași
Care sunt principalele realizări ale mandatului dumneavoastră (2020 – 2024) și ce impact au avut acestea în comunitatea locală?
Comuna Miroslava este relativ atipică în peisajul administrativ autohton. Este una dintre cele mai mari comune din România – ca suprafață, de exemplu, este comparabilă cu Municipiul Iași. Populația este în continuă creștere, datele noastre indicând aproximativ 50.000 locuitori, adică peste populația multor orașe.
Fiind situată în proximitatea Iașului, așteptările locuitorilor sunt foarte ridicate și foarte eterogene. Din această perspectivă, este dificil să vorbești despre realizări și impact în cazul unei comunități precum Miroslava. Dacă ar fi să sintetizez, aș spune că preocuparea principală a administrației pe care o conduc a fost creșterea calității vieții și a serviciilor publice oferite tuturor rezidenților comunei (fie că vorbim de cetățeni, fie că vorbim de mediul de afaceri).
În prezent, toate cele 13 sate ale comunei dispun de utilități. Pentru canalizare, de exemplu, vorbim de o rețea de peste 200 kilometri realizată în aproximativ 20 de ani și sperăm ca în 2025 să finalizăm toate proiectele pe apă și canal. Fiind în continuă dezvoltare, în comună apar permanent drumuri noi.
În cifre, s-au asfaltat aprox. 200 kilometri de drum, din care 150 kilometri în interiorul localităților. În domeniul educației, în ultimii ani am accesat fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Compania Națională de Investiții, Administrația Fondului pentru Mediu pentru creșe, grădinițe și școli, atât pentru dezvoltarea de noi facilități, terenuri de sport, bazin de înot, cât și pentru modernizarea celor existente, dotarea cu mobilier, echipamente IT, microbuze școlare, digitalizarea bibliotecilor etc.
Pe raza comunei va fi construit un campus pentru învățământul dual - AGRITECH, într-un consorțiu format din universități, instituții de învățământ și companii. În domeniul social, construim sau reabilităm centre de zi pentru copiii aflați în situații de risc, dar și centre rezidențiale pentru seniori și pentru persoanele cu dizabilități. Se lucrează la modernizarea iluminatului public, la amenajarea unei piste de bicicliști care va străbate aproape toată comuna, se reabilitează căminele culturale și se construiește unul nou, se intervine la obiectivele culturale sau turistice din zonă, se amenajează terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii, inclusiv un skate-parc.
Miroslava și-a definit, de mulți ani deja, profilul economic distinct atât la nivelul județului Iași, cât și la nivel național. Avem operaționale două parcuri industriale. Ele reprezintă, pentru Miroslava, nu doar locuri de muncă și o sursă de venituri la bugetul local, ci și o carte de vizită importantă și garanția unei administrații care încurajează mediul de afaceri. Dincolo de demersurile constante pentru a atrage noi investitori, încurajăm și micii antreprenori locali, generând pentru ei infrastructură și evenimente care să promoveze produsele și serviciile locale. Periodic se desfășoară târguri și alte evenimente dedicate promovării ofertei locale.
Care sunt principalele proiecte de investiții aflate încă în derulare în 2024?
Miroslava este într-o permanentă dinamică, astfel încât multe dintre investiții au caracterul unor proiecte pe termen lung, care trebuie să țină cont de transformările care se petrec de la un an la altul. Lucrările de asfaltare, supralărgirea drumurilor sau amenajarea trotuarelor și extinderea rețelei de canalizare sunt câteva dintre acestea, dar nu singurele. Pentru că apar continuu comunități noi, serviciile publice trebuie redimensionate permanent, de la creșe, grădinițe sau școli, la parcuri, zone de agreement, terenuri de sport, transport etc. De asemenea, pentru a crește calitatea și eficiența serviciilor publice, este obligatorie digitalizarea acestora, mai ales în cazul Comunei Miroslava: numărul mare de locuitori reclamă furnizarea de servicii în flux continuu, astfel încât digitalizarea acestora este o provocare pe care ne-am asumat-o și care va continua.
Care este valoarea fondurilor europene atrase în comunitate în cei 4 ani? Dar valoarea fondurilor guvernamentale?
Deși suntem o comună mare și reușim, anual, să creștem bugetul local, sursa principală de finanțare pentru investiții o reprezintă fondurile europene și cele guvernamentale. Experiența și calitatea echipei pe care am format-o la Primăria Comunei Miroslava ne-au ajutat să fim pregătiți cu documentații tehnice și proiecte mature pentru exercițiul financiar european care a început în 2021, astfel încât am dublat în acești ultimi patru ani volumul fondurilor europene atrase în precedentele două exerciții europene. Nu am făcut un calcul, dar numai în 2023 aveam în implementare proiecte cu o valoare de peste 260 milioane lei, finanțate atât din fonduri europene, cât și din fonduri guvernamentale. De asemenea, avem încă multe proiecte depuse, cu o valoare de peste 50 milioane lei și peste 100 de documentații tehnice pregătite pentru momentul când se vor deschide noi linii de finanțare!
Cum arată realizările mandatului dumneavoastră în cifre (exemplu - km asfaltați, număr locuri de muncă, valoare șomaj, număr afaceri noi, număr instituții de învățământ sau culturale renovate sau construite, număr blocuri ANL, creșteri buget local, etc)?
În cifre, realizările din acest mandat ar fi următoarele: peste 200 kilometri de rețea de canalizare; 200 kilometri de drumuri asfaltate, din care 150 kilometri în interiorul localităților; o școală nouă și mai multe creșe, grădinițe și școli modernizate și reabilitate; două parcuri industriale funcționale, cu peste 70 de companii rezidente și investiții de aproximativ 100 milioane de euro (care generează peste 4.000 locuri de muncă directe în comună); creșterea cu aproximativ zece milioane lei a bugetului local în 2023 față de 2022.
Dincolo de proiecte de investiții, ce alte inițiative sau evenimente au impactat comunitatea locală în cei 4 ani?
Perioada 2020-2024 a fost marcată, în prima parte, de pandemia de coronavirus, ale cărei efecte încă le resimțim. Dincolo de consecințele economice directe, constatăm că au avut loc o serie de transformări sociale, profunde, care ne obligă să schimbăm multe dintre paradigmele cu care am fost obișnuiți, inclusiv la nivelul administrațiilor publice. Deși au revenit la modelul clasic de educație, cu prezență fizică, multe activități școlare se desfășoară și astăzi în sistem digitalizat, astfel încât am investit și vom investi în continuare în dotarea cu echipamente IT a școlilor din Miroslava. De asemenea, accesul la biblioteci și la resursele acestora trebuie digitalizat. La fel cum a devenit esențială digitalizarea serviciilor de depunere sau eliberare de cereri și documente care intră în atribuțiile autorităților locale, de efectuare a plăților online. De asemenea, tot ca o reminiscență a pandemiei, comunitățile resimt tot mai acut nevoia unor locuri publice de întâlnire și de agreement, motiv pentru care și aceste investiții se numără printre prioritățile noastre.
Conflictul din Ucraina este un alt moment sub imperiul căruia Miroslava se transformă. De la izbucnirea conflictului, a crescut semnificativ numărul persoanelor care își montează panouri fotovoltaice. Primăria a construit, printr-un proiect european, o centrală fotovoltaică la Ciurbești, pentru producerea de energie nepoluantă pentru consum propriu și anul acesta am obținut finanțarea pentru un nou parc, astfel încât să reducem dependența de importuri.
Pe lângă aceste evenimente neprevăzute, care ne-au afectat și cărora a trebuit să le găsim soluții, acești ultimi patru ani au fost marcați și de câteva inițiative care vor schimba Miroslava în următorii ani. În primul rând, am pus la dispoziție terenul necesar pentru construirea viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară Iași, care va deservi întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova. Apoi, tot în Miroslava se va construi, printr-un parteneriat extins cu mediul academic și mediul de afaceri, un campus pentru învățământul dual, care va contribui decisiv la păstrarea tinerilor în comunitate. Nu în ultimul rând, semnarea primelor contracte de execuție a lucrărilor pentru Autostrada A8 înseamnă, pentru noi, rezolvarea, într-un termen previzibil de trei-cinci ani, a problemelor de trafic atât din interiorul comunei, cât și din perspectiva accesului în comună.
Care au fost principalele provocări sau piedici birocratice cu care v-ați confruntat în timpul mandatului dumneavoastră de primar și cum ați gestionat aceste situații?
Cele mai multe provocări sunt generate de atragerea fondurilor necesare investițiilor. Apelurile din cadrul PNRR au avut termene de depunere scurte, astfel încât, dacă nu am fi avut experiența ciclurilor europene anterioare, probabil că nu am fi reușit să gestionăm cu succes depunerea aplicațiilor. În plus, limitarea tipurilor de cheltuieli eligibile, în unele cazuri, a făcut ca, pentru unele proiecte, cofinanțarea să pună presiune pe bugetele proprii ale solicitanților. Apoi, creșterea constantă a populației a condus la o creștere foarte mare a numărului de documente care trebuie procesate și, implicit, a numărului de sarcini pe care le avem de efectuat. Încercăm cu personalul destul de redus la număr să oferim servicii de calitate tuturor locuitorilor și nu numai lor.
Care considerați că este principala lecție pe care ați învățat-o în timpului acestui mandat, lecție care ar putea fi utilă și altor primari?
Confruntarea cu o situație complet nouă, neprevăzută, cum a fost pandemia, ne-a forțat pe toți – indivizi, comunități, administrații - să găsim soluții alternative la multe probleme. Am devenit mai creativi, mai predispuși să acceptăm schimbări în rutina noastră. Una dintre lecțiile dure cu care rămânem după acest episod cu reverberații globale este că orice criză e și un salt înainte. Cred că am evoluat la multe capitole, ca administrație, în România, nu doar în Miroslava, în doi ani, cât am fi făcut-o în alte condiții, neforțați, poate în cinci ani. De asemenea, e o constatare pe care am făcut-o des în ultimii ani, este nevoie nu doar de transparență în administrație, ci și de comunicare, multă comunicare directă cu cetățenii. Cred că, oricât de performant ai fi ca manager, nu mai este suficient să îți publici raportul de activitate la timp. Paradoxal, pe măsură ce ne digitalizăm, se resimte în comunitate o nevoie din ce în ce mai mare de interacțiune directă, de momente în care să fim și fizic împreună. Și, din acest punct de vedere, îmi propun să le ofer locuitorilor Miroslavei mai des astfel de momente, concretizate nu doar în consultări sau dezbateri publice pe probleme de interes local, ci și în evenimente culturale, artistice, sportive etc., evenimente care să le consolideze sentimentul de solidaritate și de apartenență la comunitate.
Doriți să candidați din nou? Dacă da, care este viziunea pentru a continua dezvoltarea localității dumneavoastră?
M-am născut și am crescut în Miroslava, sunt legat indisolubil de aceste meleaguri. În ultimii 20 ani am avut onoarea de a-mi servi locul de baștină, ca viceprimar și apoi ca primar. Mulți dintre cei care locuiesc astăzi în Miroslava nu știu cum era să trăiești aici la începutul anilor 2000. În toată comuna, care număra doar 8.000 de locuitori, doar două drumuri aveau asfalt, nu existau apă, canalizare, gaz, Locuitorii erau dependenți de agricultură. Cu răbdare, multă muncă și cu o viziune care a avut în centrul ei un parteneriat onest și reciproc avantajos cu mediul de afaceri, am reușit să transformăm Miroslava într-una dintre cele mai dezvoltate zone periurbane din România și în căminul visat pentru aproximativ 50.000 locuitori. Am în continuare planuri și proiecte aici, acasă, în Miroslava, și sper ca, alături de echipa competitivă pe care am format-o la primărie, să reușim să transformăm în realitate viziunea pentru Miroslava anului 2030.