Anul 2020 a fost un an greu pentru noi toți, marcat în mare parte de pandemia de coronavirus. Ne-am concentrat toate eforturile pentru a încetini răspândirea virusului, pentru a atenua efectele sociale și economice ale pandemiei și pentru a sprijini cetățenii comunei noastre să depășească această criză. Făcând bilanțul ultimilor ani putem afirma că a fost un drum lung de la Miroslava cea fără asfalt, apă, canalizare și doar cu agricultură, până la Miroslava de astăzi cu utilități, populație de talia unui oraș și cu un Parc Industrial modern. În urmă cu aproape un deceniu, nu a existat viziune și dorința de a transforma satele slab dezvoltate în localități moderne. Dezvoltarea nu a fost ușoară și haosul primului deceniu post-decembrist, când fiecare a construit cum a dorit, se regăsește pe alocuri și astăzi: străzi înguste, distanța mică între construcții. Mulți dintre locuitorii de astăzi ai comunei Miroslava nu au cunoscut problemele care au venit din trecut și provocările actuale.În mandatul 2016-2020, Consiliul Local Miroslava și primarul comunei Miroslava au elaborat și pus în aplicare un plan de invesțiii multianual axat, în principal, pe următoarele direcții: modernizarea și asfaltarea străzilor și drumurilor locale din comuna Miroslava, realizarea trotuarelor pe drumurile principale din comună, extinderea rețelei de apă potabilă și apă uzată, extinderea rețelelor electrice și a instalațiilor de iluminat public, amenajarea de parcuri de joacă pentru copiii în satele din comună, continuarea invesțiiilor în parcul industrial I și începerea investițiilor în parcul industrial II, continuarea investițiilor la baza sportivă, construcția unei biserici noi în Valea Adâncă, amenajarea centrului de comună prin înființarea de zone verzi și spații moderne pentru petrecerea timpului liber pentru toți cetățenii comunei, etc.
Ghidul primăriilor Care credeți că sunt principalii factori care au contribuit la realegerea dumneavoastră ca primar?
Niţă Dan

Experiența și perseverența în a face cât mai bine tot ceea ce a fost necesar pentru cetățenii noștri. Ușa biroului meu a fost și este deschisă mereu pentru oricine. Am încercat și de cele mai multe ori și am și reușit să rezolvăm multe situații semnalate de cetățeni. Sub conducerea mea, comuna Miroslava s-a situat în ultimii ani în mod constant între primele cinci cele mai bogate comune din țară. Asta pentru că au fost atrase finanțări cu fonduri europene de zeci de milioane euro, au fost atra și zeci de investitori și s-au creat mii de locuri de muncă.
G.P. Care considerati ca a fost cea mai importantă realizare a dumneavoastrăca primar in mandatul anterior?
Niţă Dan
Dincolo de orice dubiu, cea mai mare realizare a mandatului meu de primar 2014-2020, și, aș putea spune în același timp și pentru județul Iași a fost și este înființarea și funcționarea Parcului Industrial Miroslava.

Dezvoltat pe o suprafață totală de aproximativ 71,2 de hectare în zona fabricii BorgWarner (fosta fabricăDelphi) din Brătuleni-Miroslava și în spatele fabricii Antibiotice, parcul industrial a reușit în mai puțin de trei ani să atragă peste 60 de investitori care vor dezvolta la Miroslava cel mai mare hub industrial din județul Iași. S-a reușit în cei trei ani de activitate ca Parcul Industrial Miroslava să fie pe harta investițiilor mari din România și din Europa.
Ce va reprezenta Parcul Industrial Miroslava în momentul în care toți rezidenții vor deveni operaționali? Ei bine, pe cele 71,2 de hectare de teren vor fi construite peste 60 de hale industriale, nivelul total al investițiilor declarate de investitori în Parcul Industrial de la Miroslava ridicându-se la peste 70 milioane euro. Mai mult, este de menționat faptul că investițiile rezidenților vor genera între 2000 și 2500 de locuri de muncă. Este practic una dintre cele mai importante investiții făcute pe teritoriul județului Iași după revoluție.
G.P. Ce proiecte v-ați propus pentru următorii patru ani de mandat?
Niţă Dan

Urmărim permanent toate sursele de finanțare nerambursabile disponibile,realizăm proiecte și ceea ce nu se poate finanța prin proiecte europene, realizăm din bugetul propriu al comunei. Am finalizat în acest an Strategia de Dezvoltare Durabilă a comunei Miroslava care va fi în concordanță cu perioada de programare a Uniunii Europene 2021-2027 care cuprinde și un portofoliu de proiecte prioritare pentru noi. Deja avem multe idei și lucrăm la noi proiecte de dezvoltare a comunei. Încă dinprima zi de primar prioritățile mele au fost și rămân în mare parte aceleași: atragereade fonduri nerambursabile, modernizarea și întreținerea drumurilor comunale, înființarea și dezvoltarea rețelei de alimentare cu apă și canalizare, extinderea rețelei de electricitate și gaz, modernizarea și dotarea instituțiilor de învățământ, atragereade investitori români și străini. Previziunile noastre sunt că, Miroslava va deveni câtmai curând un important pol industrial din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Desigur, suntem convinși că vom dezvolta și alte ramuri, precum educația,sănătatea, cultura, sportul, turismul și altele. Suntem deschiși dezvoltării de noi investiții în comuna noastră, susținem investitorii români și străini și ne dorim multă sănătate ca să putem duce la bun sfârșit toate proiectele și investițiile începute. Alte proiecte de anvergură: Bazin de înot olimpic, Spital Multidisciplinar, Centru social pentru seniori, Academie tenis de câmp, etc.

G.P. Care credeți că vor fi principalele provocari / obstacole în calea realizăriiacestora?
Niţă Dan

O mare provocare este implementarea proiectelor și investițiilor în perioada asumată prin contractul de finanțare. Contestațiile la procedurile de achiziții publice care generează întârzieri și uneori lipsa finanțării ne pune în dificultate. Dar printr-o analiză minuțioasă și multă muncă reușim să ducem la capăt ce ne-am propus să construim pentru comunitatea noastră.
G.P. Ce surse de finanțare plănuiti să accesați pentru proiectele pe care leaveți în plan?
Niţă Dan

Toate sursele de finanțare nerambursabile disponibile și unde noi, ca și Unitate Administrativ-Teritorială putem aplica: Planul Național de Dezvoltare Rurală, Planul Național de Dezvoltare Locală, Programele Operaționale, Programele Transfrontaliere, etc. Ceea ce nu se poate finanța prin proiecte europene/guvernamentale, realizăm din bugetul propriu al comunei. Dacă ar fi să fac un bilanț, pot spune că, în perioada ultimului mandat s-au făcut investiții în comună de peste 133 milioane lei, adică aproape 28 milioane euro. Dacă în momentul în care am preluat primul mandat de primar erau asfaltate doar două drumuri, în prezent avem asfaltați peste 100 de kilometri de drumuri de pe raza comunei, adică mai bine de 80% din totalul drumurilor. Doar 13 kilometri de drum public sunt în prezent neasfaltați.

Doar ca Miroslava este o comună în continuă dinamică. De la an la an, populația comunei crește cu peste 2.000 de locuitori. Aceasta înseamnă că apar anual noi drumuri, noi investiții de făcut, iar noi trebuie să ne adaptăm în permanența schimbărilor. Ceea ce pot spune este că vom continua urbanizarea comunei și, până în 2024 să putem spune că nu mai avem niciun drum fără asfalt și nicio casă fără apă, gaz sau canalizare!
G.P. Cum vă propuneți să atrageți noi investiții în comunitate?
Niţă Dan

Printr-o deschidere totală către potențialii investitori. Le oferim facilități fiscale dacă vor să își desfășoare activitatea în parcul industrial și îi sprijinim să își desfășoare activitățile în limitele prevăzute de lege. Timpul de soluționare a cererilor la primăria Miroslava este foarte scurt.
G.P. Care din proiectele pe care vă propuneți să le finalizați sunt proiecteîncepute în mandatul trecut?
Niţă Dan

Sunt mai multe proiecte care au fost depuse spre finanțare la Compania Națională de Investiții S.A. și amintesc doar câteva: căminul cultural, săli de sport,patinoar, bazin de înot didactic, drumuri de interes local, sediu nou primărie, etc.
G.P. Care sunt inițiativele pe care vă doriți să le începeți în acest noumandat?
Niţă Dan

Avem un proiect tehnic aprobat pentru monitorizarea traficului rutier prin camera de luat vederi integrate în sistemul de monitorizare al Poliției, sistem care va fi implementat în intersecțiile principale din comună, precum și la intrările și ieșirile din localitați. Lucrăm la un proiect privind sistematizarea drumurilor prin construirea de rigole carosabile și șanțuri colectoare. Drumurile a căror lățime este mai mică de 8 metri vor fi lărgite fie prin retragerea voluntară a gardurilor de către proprietari, fie prin exproprieri. Până în 2024 vom construi 20 de kilometri de piste pentru bicicliștipe drumurile comunale care leagă satele de centrul de comună. Vom continua lucrarile de modernizare și extindere a școlilor din toate satele. Am identificat locațiile și vom realiza noi locuri de joacă în fiecare localitate din comună. În urma unui parteneriat cu compania Iulius, în centrul comunei Miroslava urmează să fie construitun complex comercial.

Investiția va fi de peste 6 milioane euro. Acest proiect face parte din strategia noastră de dezvoltare, prin care dorim să aducem aproape delocuitori acele investiții care ne îmbunătățesc viața. În cazul acestei investiții vorbim nu doar de un proiect comercial, care va revitaliza centrul comunei, ci și de un parc cu zone pietonale de peste 4.200 de metri pătrați, amenajat de aceeași echipă internațională de peisagiști care au realizat și grădina de la Palas. Acest proiect va reprezenta un pol de atracție pentru centrul comunei și o carte de vizită pentruMiroslava.
G.P. Care sunt principalele învățăminte din mandatul trecut cu care începețiacest nou mandat?
Niţă Dan

Trebuie să ai răbdare, timp și o echipă bine pregătită profesional, puternică și unită pentru finalizarea proiectelor și investițiilor. Nu îmi este rușine să spun că am învățat și din greșeli și important este să nu le repetăm. Am învățat că trebuie să ai viziune, să faci lucrurile cu profesionalism, să muncești cu dedicare și să ai curaj șiîncredere că nu există „nu pot”. Există soluții pentru orice situație!
              2020 a fost anul bilanțului și anul elaborării noii strategii de dezvoltare durabilă a comunei pentru următoarea perioadă de programare a Uniunii Europene 2021-2027 și demararea de noi proiecte de dezvoltare: crearea unor baze de agrement – amenajarea lacurilor de la Ciurbești și Ezăreni, amenajarea pădurilor Cornești și Uricani și amenajarea Rezervației Floristice de la Valea lui David, înființarea unei piețe agroalimentare unde vor fi promovate produsele locale, amenajarea centrului de comună – zone de relaxare, agrement, comerț și valorificarea produselor locale, continuarea investițiilor în infrastructura rețelei de drumuri locale și canalizare și multe altele. De asemenea, reactualizarea Planului Urbanistic General, realizarea unui studiu de trafic pentru a-l optimiza și continuarea digitalizării serviciilor publice vor fi printre prioritățile noastre.
2021 va fi un nou început și vă asigur că doar împreună vom reuși să transformăm comuna Miroslava, într-una dintre cele mai moderne comune din țară!
Mulțumesc consilierilor locali, instituțiilor subordonate, și, nu în ultimul rând, întregului aparat de specialitate al primarului pentru implicarea activă în toate activitățile desfășurate pentru îmbunătățirea standardului de viață a cetățenilor din comuna Miroslava, județul Iași.​Să privim cu încredere și speranță în viitor!