
Comuna Miroslava deÈ›ine primul È™i cel mai mare parc industrial din zona Moldovei (Parcul Industrial Miroslava I È™i II). Miroslava este prima comună din România care are mall, iar tot la nivel de premieră, Miroslava este prima comună din È›ară care a produs, începând cu anul 2015, energie electrică pentru sistemul naÈ›ional cu ajutorul unei centrale solare fotovoltaice, investiÈ›ie derulată cu fonduri europene.
În interviul pentru Ghidul Primăriilor, primarul Dan Niță a declarat că administraÈ›ia locală a atras în ultimii 14 ani circa 40 milioane de euro fonduri europene pentru dezvoltarea comunei.
Interviu cu Dan Niță, primarul Comunei Miroslava din județul Iași
SunteÈ›i primar de 14 ani în Miroslava. Care este viziunea dumneavoastră pentru continuarea dezvoltării Comunei Miroslava? Și care este modelul dumneavoastră de bună guvernare locală?
Fiecare regiune are specificul ei. Fiind o comună oarecum atipică, modelul Comunei Miroslava este cel al Comunei Miroslava. Suntem în proximitatea Municipiului IaÈ™i, având o suprafață aproape egală. Este normal ca o parte dintre investiÈ›ii să se mute către comună. Odată cu acestea se deplasează È™i populaÈ›ia, inclusiv persoane din judeÈ›ele învecinate care vin la muncă sau la studii în IaÈ™i.
În ultimul deceniu, populaÈ›ia a crescut de trei-patru ori, motiv pentru care administraÈ›ia publică locală, din cauza legislaÈ›iei în vigoare, se confruntă cu niÈ™te provocări foarte mari. Mă refer aici la asigurarea de utilități, dar È™i la domenii precum educaÈ›ia. Vă dau un alt exemplu: numai în anul 2021, la nivelul primăriei au fost procesate aproape 70.000 de documente, adică peste cel al unor primării din oraÈ™e reÈ™edință de judeÈ› sau consilii judeÈ›ene.
Dezvoltarea urbană a comunei este inevitabilă, de aceea trebuie să luăm măsuri pentru extinderea de utilități în toate satele. Alături de acest domeniu, vrem să continuăm politica de atragere de investitori, să dezvoltăm parcurile industriale, să actualizăm Planul Urbanistic General, să creăm baze sportive È™i culturale moderne în fiecare zonă populată a comunei. Din păcate, există È™i vulnerabilități. Anumite probleme, precum cea a traficului, nu depind numai de Comuna Miroslava, ci È™i de vecini. Degeaba impunem noi anumite reguli dacă vecinii nu le au. Trebuie să se aplice pentru toÈ›i membrii Zonei Metropolitane.
Ce investiÈ›ii majore derulaÈ›i în prezent pentru comunitate?
În prezent, în Miroslava sunt în derulare două mari proiecte de canalizare: unul finanÈ›at prin Programul OperaÈ›ional Infrastructură Mare, iar altul prin Programul NaÈ›ional de InvestiÈ›ii „Anghel Saligny”. În plus, sperăm să obÈ›inem cât mai rapid finanÈ›area prin PNRR, pentru a extinde sistemul de canalizare pe străzile din celelalte zone aglomerate care nu au fost incluse în primele două proiecte. Prin aceste trei proiecte vom rezolva problema canalizării la nivelul întregii comune.
În paralel, continuăm proiectul de asfaltare, în primă fază a străzilor care au canalizare. Din toamna anului 2023 vom organiza primele evenimente la noul cămin cultural, aflat momentan în construcÈ›ie. Continuăm proiectele de realizare de grădiniÈ›e, creÈ™e È™i a unei È™coli cu 30 de săli, la care să poată învăța toÈ›i copiii din comună, precum È™i un nou sediu pentru primărie. De asemenea, vrem să amenajăm din punct de vedere turistic două păduri-parc, în zona lacurilor CiurbeÈ™ti È™i Ezăreni. Acestea urmează a deservi atât locuitorii din comună, cât È™i pe cei din zonele învecinate. Totodată, dorim să creăm un sistem de trafic decent, prin trasee cu sensuri unice în toate localitățile din comună, È™i, pentru siguranÈ›a cetățeanului, realizarea de trotuare.
Nu în ultimul rând, avem în vedere realizarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară IaÈ™i. Am pus la dispoziÈ›ie 12 hectare de teren cu toate utilitățile, am realizat studiile geotehnice È™i topografice, am realizat È™i predat PUZ-ul necesar. Este necesar ca toÈ›i partenerii să se implice în proiect, mă refer în special la Ministrul Sănătății, care trebuie să găsească soluÈ›ii pentru asigurarea finanțării.
În luna iulie a fost inaugurat Family Market Miroslava. Astfel, Miroslava este prima comună din România cu mall. Ce impact va avea acest proiect la nivelul comunității?
Era necesară construirea Family Market. Este oportun pentru toate categoriile de vârstă. Miroslăvenii nu se mai deplasează la IaÈ™i pentru cumpărături, deci se fac economii din punct de vedere financiar. În plus, tinerii au unde să-È™i petreacă timpul liber. La firmele din mall sunt mulÈ›i angajaÈ›i, inclusiv din comună. De aceea vine în folosul comunității din toate punctele de vedere, mai ales din punct de vedere financiar. Desigur, este un plus È™i pentru imaginea comunei. Sperăm ca Family Market să aibă pentru Miroslava acelaÈ™i impact pe care l-a avut Palas Mall pentru Municipiul IaÈ™i.
Tot la nivel de premieră, Miroslava este prima comună din È›ară care a produs, începând cu anul 2015, energie electrică pentru sistemul naÈ›ional cu ajutorul unei centrale solare fotovoltaice. Ce alte proiecte Green & Smart Village urmează să implementaÈ›i în comună?
Avem în derulare un proiect de realizare a trei centrale solare fotovoltaice. Acestea vor fi montate pe sediul primăriei, sala de sport a comunei È™i clădirea Fermei Uricani. Proiectul are o valoare de aproximativ jumătate de milion de lei È™i urmează a fi realizat în această toamnă. Ne dorim ca toate instituÈ›iile publice să aibă astfel de panouri pentru a fi cât se poate de independente energetic.
La acelaÈ™i capitol menÈ›ionez È™i proiecte precum realizarea iluminatului public pe traseul centurii ocolitoare a IaÈ™ului, amenajarea a È™apte staÈ›ii de încărcare pentru maÈ™ini electrice È™i achiziÈ›ia a cinci microbuze electrice.
CâÈ›i bani europeni aÈ›i atras în comună de când sunteÈ›i primar?
Din păcate, în România ai È™anse să primeÈ™ti fonduri doar dacă te înregimentezi într-un partid politic È™i acesta ajunge la guvernare. Dacă nu, stai la rând. De aceea pentru investiÈ›ii am fost nevoit să apelez la fonduri europene sau la fonduri proprii. Estimez că totalul fondurilor europene atrase de Primăria Comunei Miroslava este de circa 40 milioane de euro. În funcÈ›ie de ce programe de finanÈ›are vor fi aprobate în următorul exerciÈ›iu financiar, dorim să continuăm dezvoltarea parcurilor industriale, să realizăm canalizarea prin PNRR, să construim un centru medical care să funcÈ›ioneze non-stop etc. Desigur, sperăm să fie finanÈ›ate È™i lucrările la Institutul Regional de Boli Cardiovasculare, proiect în care suntem parteneri.
Care sunt punctele forte ale comunei? De ce este interesantă Miroslava pentru investitori?
Miroslava este preferată de investitori pentru că aici au tot ce le trebuie. În primul rând comuna este în imediata apropiere a IaÈ™ului. În plus, suntem o administraÈ›ie deschisă, le asigurăm utilitățile necesare È™i avem taxe mai mici decât în alte comune, taxe care nu s-au majorat din anul 2008. Am luat măsuri pentru ca investitorii să nu mai piardă timpul È™i să nu mai fie nevoiÈ›i să se deplaseze la ghiÈ™eu. De altfel, sistemul de plată online a taxelor a fost implementat în premieră pentru JudeÈ›ul IaÈ™i. Un alt aspect important este faptul că avem terenuri disponibile pentru construcÈ›ia de locuinÈ›e È™i pentru activități industriale. În plus, locuitorii din Miroslava au posibilitatea de a ajunge în orice colÈ› al comunei în cel mult zece minute. Aceste lucruri contează mult pentru un investitor când face angajări.
Cum susÈ›ineti mediul de afaceri È™i ce strategie aveÈ›i pentru a impulsiona mediul antreprenorial în comună?
Am început prin crearea parcurilor industriale. Parcul Industrial Miroslava I este primul È™i cel mai mare parc industrial din zona Moldovei, fiind ocupat în integralitate. Toate terenurile sunt licitate, iar până la finele anului sperăm să demareze È™i ultimele construcÈ›ii. În paralel, pentru Parcul Industrial Miroslava II dorim să finalizăm negocierile cu mai mulÈ›i investitori importanÈ›i, iar ulterior să demarăm licitaÈ›ii È™i pentru loturi mai mici. Totodată, avem în vedere dezvoltarea Parcului Industrial Miroslava III. Lucrăm È™i la un proiect de legare a Parcurilor Industriale de viitoarea Autostradă IaÈ™i – Târgu MureÈ™ È™i la altul de creare de È™osele È™i piste de biciclete către comunele din jur, de unde vin mulÈ›i dintre angajaÈ›i.
Este necesară crearea È™i implementarea unei strategii pentru 30-40 de ani care să vizeze toată Zona Metropolitană. Proiecte precum cel de realizare a unui tren metropolitan, care să lege aeroportul, zona industrială a IaÈ™ului, Antibiotice, Parcurile Industriale Miroslava, gările din comunele din jurul IaÈ™ului È™i oraÈ™ul Podu Iloaiei, se pot realiza doar împreună. Suntem dependenÈ›i de Municipiul IaÈ™i, care are un rol decisiv în ceea ce priveÈ™te luarea deciziilor È™i, prin urmare, în dezvoltarea Zonei Metropolitane IaÈ™i.
Notă: Interviul a avut loc pe 25 august 2022.
Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, EdiÈ›ia Specială, Toamna 2022, prima È™i singura revistă din România în format print È™i online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://bit.ly/3SxM2Un
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/3ArVIdQ