
Pipelife, unul dintre liderii mondiali în producția de sisteme de țevi de plastic prezintă primăriilor și autorităților locale soluția optimă pentru rețele de canalizare gravitaționale, utilizând tehnologia de ultimă generație bazată pe cămine modulare și țevi corugate multistrat din polipropilenă blockpolimer. Având experiență internațională, validată în proiecte implementate în peste 26 de țări, specialiștii de la Pipelife explică avantajele utilizării noilor soluții bazate pe țevi corugate, în comparație cu soluția utilizată în ultimele decenii, bazată pe cămine din beton și țevi rigide din PVC-U.
Astfel, la proiectarea și realizarea unei rețele de canalizare gravitaționale a apelor uzate menajere și pluviale putem opta pentru diverse tipuri de materiale în ceea ce privește căminele de vizitare și de racord, respectiv țevile de canalizare utilizate. Luând în considerare studiile realizate în primele faze ale proiectării (fezabilitate, geo, etc.) alegerea soluției optime ar trebui să reflecte întrunirea tuturor condițiilor impuse de aceste studii și de reglementările din domeniu: etanșeitate sistem pentru prevenirea infiltrațiilor și exfiltrațiilor, costuri de materiale și de executie, durată de viață și de exploatare a investiției, rezistență la sarcinile statice și dinamice preconizate în zona amplasării - geostatice ale umpluturii și cele rezultate din trafic.
Pornind de la premiza că, în cazul în care se respectă de către toți factorii implicați în realizarea unei construcții standardele și normativele din domeniul vizat “nu ar trebui să rezulte în final lucrări neconforme sau mai puțin conforme”, vom scoate în evidență totuși avantajele esențiale ale soluției care câștigă teren în ultimii ani utilizând cămine modulare, injectate și țevi corugate multistrat din polipropilenă blockpolimer, față de soluția utilizată în ultimele decenii bazată pe cămine din beton și țevi rigide din PVC-U.
Așadar, performanțele esențiale ale unui sistem de canalizare realizat din cămine și țevi din polipropilena blockpolimer, realizat în conformitate cu standardele și normativele în vigoare sunt:
1. Etanșeitate sistem canalizare 100%: condiție pentru a preveni exfiltrațiile de ape uzate din rețea, infestând astfel pânza freatică din zonă, respectiv a infiltrațiilor de apă freatică în rețea care înseamnă un surplus de apă la stațiile de epurare și de regulă eroziunea solului în zona infiltrațiilor.
2. Rezistența sistemului de canalizare la sarcinile statice (geostatice ale umpluturii) și dinamice (rezultate din trafic) fără a suferi fisurarea/ruperea sau deformarea nepermisă a îmbinărilor. Aceste deformări, fisuri sau chiar spargeri ale îmbinărilor de țeavă, care conduc la neetanșeitatea sistemului sunt caracteristice sistemelor rigide din cel puțin două motive:
- stratul de fundare a căminului de beton cedează în timp din cauza sarcinilor dinamice, datorită greutății considerabile a unui cămin de beton (cca.4 tone la H= 3 metri), rezultând o deplasare forțată a mufelor de îmbinare încastrate în cămin față de țeava de canalizare
- deformări mai mari de 5% ale îmbinărilor mufă-cep la țevi datorită predimensionării statice eronate sau a realizării unui pat de pozare necorespunzator
3. Performanțe de pozare, astfel încât să se realizeze concomitent cerințele de rezistență a rețelei de canalizare la sarcinile statice și dinamice preconizate, durata de viață și de exploatare. Sistemul rigid compus din cămine de beton și țevi din PVC-U necesită o pozare mai pretențioasă, cu strat de fundare solid pentru cămine și cu pat de pozare în zona țevii din pietriș cu conținut de nisip. Chiar și în aceste condiții pot să apară probleme în exploatare, dacă susținerea solului este mai slabă în zona pozării și se deformează în timp patul de pozare - țevile rigide și în acest caz vor ceda la îmbinări. Sistemele flexibile realizate din cămine și tevi din polipropilena blockpolimer sunt în stare să preia aceste deformatii ale patului de pozare și nu sunt pretențioase nici din punctul de vedere al pozării propriu-zise. În cele mai multe situații, pentru pozarea acestora se poate utiliza chiar și pământul excavat, nefiind nevoie de un material de pozare special (exemplu: pietriș cu conținut de nisip, balast stabilizat, etc)
4. Durata de viață și de exploatare a unui sistem de canalizare realizat corespunzător, din materiale de construcții de ultimă generație, trebuie să fie de cca.100 ani, fără a fi necesare alte intervenții în afară de cele de mentenanță.
5. Rezistența rețelei la acțiunea corozivă a fluidelor transportate.
Materialele plastice de ultimă generație destinate realizării componentelor sistemelor de canalizare, cum este și polipropilena polimerizată în block, respectă această cerință pe toată durata de viață preconizată a produselor fabricate din acest material.
Concluzii:
1. Pentru a obține în final o investiție de calitate, cu o durată de viață îndelungată și cu cheltuieli de expoatare minime, merită luată în calcul utilizarea unor materiale de construcții de ultimă generație, de o calitate ireproșabilă, furnizate de către producători consacrați în domeniu.
2. Deși la prima vedere aceste produse sunt mai scumpe față de cele uzuale, în momentul în care luăm în considerare toate avantajele acestora, inclusiv cele provenite pe parcursul pozarii și exploatării, vom ajunge la concluzia că merită să investim în ele.
Pentru detalii despre soluțiile Pipelife: office@pipelife.ro | +40 364 401 685 |
www.pipelife.ro
Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția de Primăvară 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Revista nu se comercializează și se distribuie gratuit tuturor primăriilor din țară.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://bit.ly/2PEauIT
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/2OVtoew