Inginerii de la Pipelife România realizează un scurt rezumat al reglementărilor care au în vedere comercializarea produselor pentru construcții, în conformitate cu Regulamentul UE 305 din 2011, subliniind faptul că un agrement tehnic acoperă de regulă o diferență de performanță față de standardul de referință al produsului și, ca atare, se recomandă solicitarea de dovezi indubitabile (teste de laborator independente) care să demonstreze calitatea produsului ofertat. 


Comercializarea produselor pentru construcții este foarte bine reglementată în țara noastră prin Regulamentului UE 305 din 2011, adoptată prin HG 668 din 2017 și ulterior prin reglementarea suplimentară a procesului de agrementare a produselor prin Ordinul 435 din 2021. 

Totuși, am putea să dăm o serie de interpretări defectuoase acestor reglementări din partea participanților în procesul de achiziții ale materialelor de construcții, strecurate câteodată și în documentațiile de achiziție, fapt ce induce în eroare atât executantul, cât și beneficiarul lucrării.

Ne propunem în continuare să facem un scurt rezumat al acestor reglementări, subliniind faptul că un agrement tehnic acoperă de regulă o diferență de performanță față de standardul de referință al produsului și ca atare se recomandă solicitarea de dovezi indubitabile (teste de laborator independente) care să demonstreze calitatea produsului ofertat. 

În capitolul II , Secțiunea a 2-a din art. 10 din Hotărârea de Guvern 668 din 2017 de punere în vigoare a Regulamentului UE 305 din 2011, este prevăzut:
• Produsele pentru construcții fabricate conform unui standard armonizat European se comercializează însoțite de o „Declarație de performanță” emisă de producător, iar cele fabricate conform unui standard European (standarde EN adoptate și de către țările membre ale UE) însoțite de o „Declarație de conformitate” întocmită de producător, în funcție de schema de certificare aplicabilă produsului.

La Secțiunea a 3-a, art.14: Comercializarea produselor pentru construcții care fac obiectul unui agrement tehnic în construcții, se regăsește categoria de produse pentru care nu există specificații tehnice armonizate sau nearmonizate, respectiv produsele ale căror performanță „DIFERĂ” față de performanțele prevăzute de standardul aplicabil produsului.

Agrementarea tehnică a produselor pentru construcții s-a reglementat și prin ORDIN 435 din 31.05. 2021, care se referă la „PROCEDURA DE ELABORARE” a agrementelor tehnice în conformitate cu HG 668 din 2017:
• Art.2. Agrementul reprezintă o evaluare tehnică a cerințelor fundamentale conform legii 10 din 1995, pentru produsele care nu fac obiectul unei specificații tehnice, potrivit art.2 al.1 din Regulamentul UE 305 din 2011.

Întocmirea documentației:

La întocmirea documentației de solicitare a unui agrement tehnic se va întocmi o „Declarație pe propria răspundere”(anexa 1.b din Ordinul 435) prin care se confirmă că pentru produsul pentru care se solicita agrementarea NU EXISTĂ un standard european armonizat, o evaluare tehnică Europeană sau un standard național în valabilitate, sau nu face obiectul standardului de referință, întrucât are performanțe diferite față de cele standard.

DESCOPERĂ PIPELIFE
Indiferent dacă ai nevoie de sisteme de conducte pentru apă și canalizare, sisteme de încălzire în pardoseală, conducte pentru alimentare cu gaze naturale sau soluții avansate pentru managementul apelor pluviale, Pipelife are tot ce îți trebuie.
Gama noastră cuprinde, de asemenea, produse pentru protecția și managementul cablurilor, precum și soluții eficiente pentru drenaj și irigații.


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Numărul IX, Ediție Specială, Iulie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale: https://shorturl.at/fGNO1
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ