Sisteme de încălzire și climatizare economice și ecologice de la Pipelife

În contextul liberalizării prețului la energie (curent electric, combustibili gazoși, petrolieri sau fosili) încălzirea, respectiv climatizarea în condiții de rentabilitate a construcțiilor rezidențiale sau nerezidențiale a devenit o mare provocare.

Ing. László Jancsó, Manager de Calitate la Pipelife România prezintă 2 soluții din portofoliul companiei care asigură o reducere a cheltuielilor de încălzire cu aproximativ 16,7% pentru construcțiile rezidențiale sau nerezidențiale.

Soluțiile de viitor cele mai eficiente se vor caracteriza în primul rând prin:

• Reducerea considerabilă a cheltuielilor cu energia pentru încălzirea și climatizarea spațiilor aferente construcțiilor (instituții publice, spații de producție, locuințe, etc.);

• Folosirea unor surse de energie regenerabile și nepoluante, având ca scop reducerea cheltuielilor cu energia și nu în ultimul rând protecția mediului înconjurător;

• Asigurarea unui grad de confort termic superior pentru utilizatorii spațiilor.

SOLUȚIA 1: încălzirea și răcirea spațiilor prin radiația suprafețelor 

Încălzirea și răcirea prin radiație a pereților, tavanelor și a pardoselii, creează un confort termic similar cu modalitățile de încălzire tradiționale (cu radiatoare și cu agent termic produs de cazane pe combustibili gazoși, petrolieri sau fosili).

Avantajele indiscutabile ale acestor soluții de încălzire și climatizare, în comparație cu modalitățile tradiționale, sunt următoarele:

• Temperatura necesară încăperilor este mai scăzută cu cca. 2-3°C. Luând în considerare numai acest aspect, se obține o reducere a cheltuielilor de încălzire cu aproximativ 16,7%;

• Același sistem de încălzire se poate utiliza și pentru climatizarea încăperilor pe timp de vară;

• Se reduce praful în suspensie din încăperi, generat de curenții slabi de aer, caracteristic încălzirii cu radiatoare;

• Aerul din încăpere devine mai puțin uscat, datorită scăderii temperaturii relative;

• Pe parcursul implementării, aceste sisteme devin lucrări „ascunse” (înglobate în pereți, tavan sau pardoseală);

• Sistemul este prevăzut cu termostat de monitorizare a umidității (punct de rouă), în vederea contracarării formării condensului.

La realizarea sistemului se pot utiliza colectoare-distribuitoare termoelectrice, comandate prin radiofrecvență, cu reglaj individual al temperaturilor pentru fiecare încăpere în parte.
Datorită faptului că lucrările de execuție/instalare din încăperi devin ascunse, eliminarea unor neconformități de execuție/exploatare trebuie evitate încă din faza de proiectare, recomandă Ing. László Jancsó, Manager de Calitate la Pipelife România.

Sistemele performante de încălzire și climatizare se proiectează chiar de către unii producători de astfel de produse/instalații, utilizând softuri adecvate, care definesc inclusiv necesarul din fiecare material pentru realizarea sistemului de încălzire și climatizare (vezi www.pipelife.ro).

SOLUȚIA 2: pompe de căldură apă-apă, cuplate cu un bazin de retenție subteran, tip RAINEO

Știind că agentul termic necesar funcționării sistemului de încălzire/climatizare se poate obține și cu pompe de căldură apă-apă, aer-apă sau sol-apă, se poate opta pentru obținerea unei părți a energiei necesare funcționării sistemului la utilizarea unei pompe de căldură apă-apă, cuplat cu un bazin de retenție subteran, tip RAINEO.

Aceste bazine de retenție de construcție modulară, se pot realiza în imediata vecinătate a clădirilor, inclusiv sub parcarea auto, având de regulă mai multe funcții:

• Asigurarea volumului de apă corespunzător funcționării pompei de căldură;

• Degrevarea canalizării pluviale de surplusul de apă meteorică colectată de pe acoperișuri, parcări, etc;

• Asigurarea apei de irigare pe timp de vară a zonelor verzi din vecinătatea construcțiilor.

 

Despre Pipelife 

Pipelife este unul dintre liderii mondiali în producția de sisteme de țevi de plastic, prezent în 25 de țări. Compania produce și comercializeaza o gamă largă de sisteme de țevi de calitate.


Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Aprilie 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.

Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/37eqYjM

Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT