
Pipelife a tras un semnal de alarmă în România, îndemnând autoritățile naționale să ia măsuri pentru a se asigura că toate lucrările dedicate construcției / reabilitărilor de rețele edilitare respectă standardele de calitate.
Pipelife a mers mai departe și a făcut pionierat în România, derulând campanii de informare la nivel național, prin care a definit standardele de calitate la care trebuie să se supună aceste lucrări.
Interviu cu Ing. László Jancsó, Manager de Calitate Pipelife România
Care sunt măsurile concrete pe care le propuneți pentru a reglementa la nivel național aceste standarde de calitate? Ce autorități trebuie să se implice și să colaboreze pentru realizarea acestui obiectiv ambițios?
Noi avem Reglementări Naționale în domeniul construcțiilor edilitare și am adoptat în 2017, inclusiv Regulamentul UE 305 din 2011, referitor la comercializarea produselor pentru construcții, dar uneori lasă de dorit cunoașterea și aplicarea acestor reglementări de către proiectanții și executanții lucrărilor, în ceea ce privește alegerea soluției corespunzătoare și, implicit, a materialelor de construcții aferente. Cred că ar fi de ajutor dacă Ministerul Dezvoltării ar lua în calcul în viitorul apropiat editarea unui „Ghid de bune practici în proiectarea și avizarea lucrărilor publice”, care să țină cont de evoluția produselor noi în domeniul rețelelor edilitare realizate din materiale plastice, de standardele naționale armonizate/nearmonizate din domeniu, de reglementările în vigoare și nu în ultimul rând să facă recomandări în privința avizării proiectelor, înainte de postarea lor pe SICAP, de un comitet central de avizare, pentru a se evita unele greșeli și neconcordanțe din documentații.
Considerați că lacunele / inadvertențele legislative încurajează proiectele edilitare neconforme?
În domeniul nostru de activitate - producție și comercializare de sisteme din materiale plastice pentru retele de apă, gaz, canalizare, irigatii, etc - există standarde naționale de referintă, legislație referitoare la comercializarea produselor (HG 668 din 2017), reglementare referitoare la Agrementarea produselor care nu sunt fabricate după un standard național (Ordin 435 din 2021) care, teoretic, ar trebui să asigure un cadru optim pentru realizarea proiectelor edilitare conforme. În concluzie, calitatea ireproșabilă a unei lucrări se reduce la respectarea întocmai a reglementărilor și a legislației existente și, nu în ultimul rând, la implicarea celor interesați.
Foarte frecvent, apar informații de la beneficiarii proiectelor despre rețele de apă sau canalizare care, după ce au fost date în exploatare, prezintă neconformități de proiectare și/sau execuție grave. Ce sfaturi aveți pentru primarii care doresc să investească sustenabil în rețeaua edilitară de apă, gaz sau canalizare? Cum pot evita aceste neconformități de proiectare și/sau execuție grave?
Dacă Caietul de sarcini/Fișele Tehnice nu sunt elaborate ținând cont de cerințele beneficiarului și de reglementări, în final, constructorul va alege soluții și materiale ieftine, cu suspiciuni de calitate. În ceea ce privește materialele utilizate, pentru a elimina orice suspiciune privind performanțele declarate ale unui material de construcții agreat de proiectant, se recomandă cu prioritate materialele fabricate după un Standard Național (inclusiv SR EN-uri). În cazul în care se va opta pentru utilizarea unui material asemănător ca performanță de cea standard, dar fabricat pe baza unui Agrement Tehnic, să fie clarificate și demonstrate fară dubii diferențele dintre performanțele celor două categorii de materiale prin „Rapoarte de inspecții” emise de Laboratorul acreditat/notificat care a realizat testele în vederea întocmirii documentației de solicitare a Agrementului Tehnic.
Vă rugăm să enumerați câteva proiecte de referință pe care le-ați derulat pentru administrațiile publice locale / regionale / naționale (sau beneficiari privați).
Pipelife a realizat mai multe proiecte de bazine de retenție și/sau infiltrare a apei pentru
două hipermarketuri de renume, în mai multe locații. Pentru
POIM Vrancea am livrat mii de cămine de vizitare realizate din polipropilenă tip PRO. Pentru
drumul Expres Oradea – Autostrada Transilvania am livrat conductă din polipropilenă Pragma, DN1000, SN12. Pentru
Industrial Park 2 Ștefăneștii de Jos am realizat canalizare cu conducte de polipropilenă tip Pragma. De asemenea, am lucrat la extinderea
CTPark Bucharest West, prin conducte de polipropilenă tip Pragma.
Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Aprilie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://bit.ly/3A80mfq
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/3ArVIdQ