Intrebare

 

Care este modalitatea prin care autoritatea contractantă poate achiziționa dotări cu mobilier, echipamente IT, materiale didactice și echipamente/aparatură pentru sălile de sport, achiziții finanțate prin Componenta C15 din Planul Național de Redresare și Reziliență, respectiv va iniția câte o achiziție directă pentru fiecare categorie enumerată mai sus sau va organiza o singură procedură cu gruparea pe loturi a fiecărei categorii de produse?

 

Raspuns

 

În vederea alegerii modalității de atribuire a unui contract de achiziție publică, trebuie avute în vedere prevederile art. 11 alin. (2) din Legea nr. 98/2016, care interzic autorității contractante să divizeze contractul de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică sau să utilizeze metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziție publică cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de prezenta lege. 

Totodată, în conformitate cu alin. (1) al aceluiași articol, autoritatea contractantă nu are dreptul de a utiliza metode de calcul al valorii estimate a achiziţiei cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire prevăzute de prezenta lege.

De asemenea, autoritatea contractantă trebuie să aibă în vedere și prevederile art. 16 din Anexa la HG nr. 395/2016, potrivit cărora estimarea valorii unei achiziţii publice se realizează având în vedere obiectul acesteia, care se stabileşte plecând de la scopul atribuirii contractului, respectiv de la necesităţile identificate la nivelul autorităţii contractante care vor fi acoperite prin realizarea achiziţiei.

Astfel, din coroborarea prevederilor art. 16 și ale art. 17 alin. (1) lit. a) și alin. (2) din Anexa la HG nr. 395/2016, cu cele ale art. 18 alin. (3) din Legea nr. 98/2016, rezultă că autoritatea contractantă alege modalitatea de achiziție (tipul de procedură) în funcţie de valoarea estimată a tuturor achiziţiilor cu acelaşi obiect sau destinate unor utilizări identice sau similare, având obligația să se raporteze la valoarea estimată cumulată a produselor, serviciilor şi lucrărilor care sunt considerate similare în sensul celor precizate mai sus. 

Noțiunea de produs similar este cuprinsă în definiția calității, aspect studiat în merceologie (știință care are ca obiect de studiu marfa din punct de vedere a valorii ei de întrebuințare, deci a necesității ei de utilizare), prin produs similar înțelegându-se produsul care are aceeași destinație în consum, aceeași utilitate.

Totuși, autoritatea contractantă are obligația să grupeze produsele pe care le va cumpăra conform regulilor de estimare reglementate la art. 16 si 17 alin (1)-(3) din Anexa la HG 395/2016, precum și la art. 18 din Legea nr. 98/2016, să stabilească astfel valoarea estimată în vederea alegerii modalității/procedurii de atribuire, să verifice produsele care pot fi grupate pe loturi si să justifice motivele pentru care acestea nu pot fi grupate în loturi, decizia de a nu lotiza trebuind să aibă în vedere cel puțin:

  • gradul de interdependență între obiectele loturilor,
  • realizarea pe loturi face executarea contractului dificilă din punct de vedere tehnic și/sau sau costisitoare în raport de avantajele potențiale ale lotizării,
  • activitatea de coordonare a contractanților, funcție de loturile atribuite, să fie de natură a afecta gestionarea respectivelor contracte de către autoritatea contractantă. 


O altă perspectivă ce trebuie avută în vedere la stabilirea strategiei prin care se vor achiziționa respectivele produse este cea dată de prevederile art. 17 alin. (2) din Anexa la HG 395/2016, cu modificările și completările ulterioare, care,  în funcţie de tipul contractului/acordului-cadru, impun autorității contractante raportarea la valoarea estimată a produselor, serviciilor şi lucrărilor care sunt destinate unor utilizări identice sau similare şi care fac parte din categoriile de produse/servicii/lucrări care sunt furnizate/ prestate/executate de către operatori economici cu activitate constantă în sectorul respectiv.

Prin urmare, valoarea estimată a achiziției se calculează prin cumularea valorii aferente tuturor achizițiilor care urmăresc satisfacerea aceleiași necesități a autorității contractante, urmând ca modalitatea/procedura de atribuire aplicabilă să fie cea care reiese din raportarea valorii estimate (conform precizărilor de mai sus și în funcție de încadrarea achizițiilor respective în categoria celor strict necesare pentru implementarea unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile sau în categoria celor care îndeplinesc aceeași funcție tehnico-economică atât în desfășurarea activității curente a autorității contractante, cât și pentru implementarea unui/unor proiect/e finanțate din fonduri nerambursabile) la pragul valoric prevăzut la art. 7 din Legea nr. 98/2016, corespunzător tipului de contract în care se încadrează achiziția respectivă. 

Astfel, apreciem că autoritatea contractantă are obligația să atribuie contractele prin proceduri/modalități de atribuire separate, raportat la regulile de estimare și similaritatea produselor eligibile proiectului, conform explicațiilor de mai sus (cu titlu exemplificativ, subliniem faptul că produsele de mobilier, harware și software IT, echipamante pentru sala de sport, materialele didactice, etc nu sunt produse similare).