.png)
Autoritățile contractante pot juca un rol important în protejarea mediului și promovarea inovației atunci când achiziționează bunuri, produse și servicii, folosind cerințe tehnice ecologice sau criterii „verzi” în evaluarea ofertelor din procedurile de achiziții publice. Prin această abordare, cetățenii beneficiază de produse și servicii de calitate achiziționate nu (doar) pe principiul celui mai mic preț, ci într-un mod responsabil față de mediu și sectorul economic local.
Achizițiile publice ecologice (APE) acoperă diverse domenii, cum ar fi achiziționarea de calculatoare, clădiri eficiente din punct de vedere energetic, echipamente de birouri certificate ecologic, hârtie reciclabilă, vehicule electrice, mijloace de transport public nepoluante, produse alimentare ecologice destinate cantinelor și școlilor, electricitate generată din surse de energie regenerabilă, sisteme de climatizare și încălzire ecologice, precum și echipamente electronice eficiente și ușor reciclabile.
Adoptarea recentă a noii Strategii naționale în domeniul achizițiilor publice pentru perioada 2023-2027 de către Guvern reprezintă un pas important către utilizarea achizițiilor publice ca instrument strategic pentru asigurarea beneficiilor de mediu, de inovare și sociale, precum și pentru facilitarea accesului întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) la piețele de achiziții publice.
Noua Strategie stabilește o serie de acțiuni menite să reglementeze achizițiile publice ecologice și să sprijine autoritățile contractante în implementarea acestora, iar Agenția Națională pentru Achiziții Publice, ca instituție cu rol fundamental în sfera achizițiilor publice, și-a asumat implementarea acestora.
Iată care sunt principale măsuri cu privire la APE, propuse de noua Strategie națională în domeniul achizițiilor publice:
Revizuirea legislației și a ghidurilor
ANAP a demarat procesul de modificare și completare a legislației existente privind achizițiile publice ecologice. Un prim pas în această direcție constă în abrogarea Ordinului nr. 1068/1652/2018 care aprobă Ghidul de achiziţii publice verzi și emiterea unuia nou. Acest ghid cuprinde cerințele minime privind protecția mediului pentru anumite grupe de produse și servicii ce se solicită la nivelul caietelor de sarcini. Prin revizuirea acestui act normativ, se urmărește extinderea categoriilor de produse pentru care se aplică criteriile ecologice (Anexa 2 din HG), actualizarea acestora în conformitate cu modificările aduse de Comisia Europeană, precum și extinderea tipurilor de criterii ecologice, fiind introduse, pe lângă specificațiile tehnice, și criterii de calificare, factori de evaluare și clauze contractuale. În secțiunea „Criterii Ecologice” din site-ul ANAP vor fi încărcate, pe măsură ce vor fi elaborate, anexele aferente noului Ordin pentru fiecare categorie de produse prevăzută în Anexa nr. 2 a Hotărârii de Guvern nr. 394/2016 și a Hotărârii de Guvern nr. 395/2016.
În paralel cu revizuirea ghidului, se fac demersuri pentru abrogarea Legii nr. 69/2016 privind achizițiile publice verzi, act normativ care a putut produce efecte pentru o perioadă foarte scurtă de timp, o lună.
Ghid Online pentru achiziții publice ecologice
Ghidul Online www.achizitiipublice.gov.ro va fi completat cu secțiuni dedicate achizițiilor publice ecologice, responsabile social și de inovare sau prin integrarea unor aspecte legate de aceste tipuri de achiziții publice în secțiunile existente ale platformei. Astfel, ANAP va asigura un suport concret și actualizat pentru autoritățile contractante în procesul de achiziții publice sustenabile. Această completare a Ghidului Online este planificată pentru finalul anului 2024.
Plan național de achiziții publice ecologice
Un alt pas important va fi elaborarea și adoptarea Planului național de achiziții publice ecologice care va stabili ținte multianuale pentru achizițiile publice ecologice pe categoriile de produse, de servicii sau de lucrări selectate și pentru care au fost elaborate criterii ecologice de către Comisia Europeană. Adoptarea acestui plan este planificată pentru primul trimestru al anului 2024.
Centru de Competențe pentru achiziții publice ecologice
În 2025, ANAP are în vedere înființarea unui centru de competențe specializat în domeniul achizițiilor publice sustenabile, cu scopul de a oferi consultanță și sprijin pentru implementarea practicilor responsabile.
Instruire și formare
ANAP și Institutul Național de Administrație vor continua implementarea programului de instruire dezvoltat în cadrul proiectului SIPOCA 625, pentru a crește competențele personalului implicat în achizițiile publice ecologice și pentru a asigura o mai bună înțelegere a conceptului de achiziții publice de inovare.
Stimularea inovării
Pentru a promova inovarea prin intermediul achizițiilor publice, va fi dezvoltată o platformă de dialog strategic cu sectorul privat, inclusiv un Catalog online de soluții inovatoare. Aceste inițiative vor sprijini dezvoltarea și implementarea tehnologiilor inovatoare în procesele de achiziții publice.
Sprijin pentru IMM-uri
ANAP va juca un rol important în implementarea unor măsuri pentru asigurarea accesului IMM-urilor la piața achizițiilor publice, inclusiv prin intermediul unei platforme de dialog între reprezentanții sectorului public și IMM-uri. Mai mult, ANAP va demara și un program de dezvoltare a aptitudinilor IMM-urilor în domeniul achizițiilor publice.
Pentru a rămâne informat cu privire la cele mai recente noutăți în materie de achiziții publice ecologice, vă recomandăm să consultați website-ul ANAP,
www.anap.gov.ro.
Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția X, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-10/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista