Interviu cu Iuliana Feclistov, Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP)

 

În cadrul acestui interviu acordat redacției Revistei Ghidul Primăriilor, Iuliana Feclistov, Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), vorbește despre actualele provocări din domeniul achizițiilor publice, impactul asupra autorităților contractante și măsurile adoptate pentru modernizarea și eficientizarea proceselor de achiziție. De la consolidarea capacității administrative și profesionalizarea funcționarilor publici, până la implementarea tehnologiilor digitale și ajustările legislative recente, acest interviu oferă o imagine cuprinzătoare asupra eforturilor ANAP de a transforma achizițiile publice din România într-o funcție administrativă de importanță strategică, deoarece achizițiile publice reprezintă motorul dezvoltării țării noastre - aproximativ 19% din PIB.

 

Care sunt principalele provocări identificate în domeniul achizițiilor publice și cum sunt afectate autoritățile contractante?

Principalele provocări în domeniul achizițiilor publice au fost identificate la nivelul autorităților contractante, mai ales în ceea ce privește lipsa capacității de a desfășura proceduri complexe de achiziții publice care vizează negocierea sau dialogul cu ofertanții. Totodată, ne confruntăm și cu o reticență de a lua decizii din partea funcționarilor publici, deoarece există teama că în caz de eșec organele de control, audit și de aplicare a legii nu vor face distincția între erorile de judecată oneste, neglijența gravă și chiar frauda. În acest context, mulți funcționari publici migrează către ocupații care sunt aproximativ egal plătite, dar mai puțin riscante.
În vederea consolidării capacității administrative la nivelul autorităților/entităților contractante, s-au făcut pași importanți pentru profesionalizarea persoanelor responsabile cu achizițiile publice.
În acest sens, în Codul administrativ au fost introduse două noi funcții publice specifice, atât la nivelul autorităților contractante, cât și la nivelul ANAP.

Cadrul de competențe pentru aceste noi funcții a fost dezvoltat prin intermediul unui proiect finanțat de UE, cu sprijinul Băncii Mondiale. Mai mult, standardul ocupațional „Expert în achiziții publice” a fost actualizat și aliniat la cadrul de competențe elaborat de Comisia UE.

A fost elaborat și un studiu de introducere a funcției de achiziție ca profesie și un sistem de stimulente. În cadrul proiectului SIPOCA 625, cu sprijinul Băncii Mondiale și al Institutului Național de Administrație, ANAP a instruit peste 4100 de participanți, într-un program structurat pe mai multe domenii, inclusiv cel al achizițiilor strategice.

Subliniez faptul că prin Strategia Națională în domeniul Achizițiilor Publice 2023 – 2027, document de politică publică adoptat de Guvern în 12 iunie 2023, s-au stabilit 15 acțiuni privind profesionalizarea. Printre acestea se numără colaborarea cu asociațiile profesionale de achiziții publice pentru identificarea recompenselor nefinanciare care ar ajuta la reținerea și motivarea personalului, încheierea de protocoale de colaborare cu universități și informarea acestora cu privire la oportunitățile de a dezvolta programe de studii în domeniul achizițiilor publice, dezvoltarea și implementarea unui program structurat de formare pentru funcționarii publici aflați la începutul activității în domeniul achizițiilor publice.

 

Care a fost rolul ANAP în modernizarea și eficientizarea achizițiilor publice din România?

ANAP a avut o contribuție importantă în modernizarea achizițiilor publice prin implementarea Componentei C7 – Transformare digitală din PNRR, una din investiții fiind reprezentată de implementarea formularelor electronice - eForms, în conformitate cu normativele Comisiei Europene, având ca termen de realizare 30 iunie 2023.
Acest jalon a fost dus la îndeplinire de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice cu sprijinul tehnic al Autorității pentru Digitalizarea României, operator al Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și a constat practic în modernizarea modalităților de lucru adresate utilizatorilor direcți. S-a făcut astfel trecerea de la formulare standard la formulare electronice și au fost îmbunătățite facilitățile tehnice ale SEAP care permit colectarea datelor privind achizițiile publice într-un mod mai structurat, ceea ce determină creșterea gradului de transparență.
Colectarea structurată a datelor care privesc achizițiile publice este esențială pentru a îmbunătăți calitatea și exhaustivitatea informațiilor, factorilor de decizie politică fiindu-le astfel mai ușor să pună în aplicare politicile cheie într-un mod cât mai eficient.
În acest fel, achizițiile publice pot deveni un instrument strategic pentru asigurarea utilizării eficiente a fondurilor publice.

 

Ce aspecte ale legislației naționale privind achizițiile publice au fost modificate prin Ordonanța 52/2024?

Ordonanța de urgență 52/2024 vizează modificarea și abrogarea unor prevederi din acte normative în domeniul achizițiilor publice/sectoriale, în scopul conformării de urgență la Scrisoarea de punere în întârziere transmisă de Comisia Europeană. Această Scrisoare vizează neconformitatea legislației românești cu cea europeană în domeniul achizițiilor publice/sectoriale.
Argumentele Comisiei au vizat aspecte din legislația națională care ar putea reglementa prevederi suplimentare Directivelor în ceea ce privește aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă (NFP) a unui anunț de participare, precum și modificările contractuale.
Comisia și-a exprimat poziția fermă cu privire la responsabilitatea autorităților contractante de a evalua conform principiului proporționalității atât necesitatea absolută, cât și extrema urgență a fiecărui caz în parte – cu referire la NFP, precum și efectuarea unei analize de la caz la caz în ceea ce privește încadrarea modificărilor contractuale ca fiind nesubstanțiale.
Acestea sunt câteva dintre cele mai semnificative aspecte ale Ordonanței de Urgență nr. 52/2024, care a fost adoptată cu scopul de a asigura conformitatea legislației românești cu standardele și reglementările impuse de Uniunea Europeană. Această ordonanță urmărește să armonizeze cadrul legal național cu directivele europene, promovând astfel o integrare mai eficientă și coerentă în spațiul juridic comunitar.


Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XII, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-12/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista