
În interviul acordat în exclusivitate Revistei Ghidul Primăriilor, Iuliana Feclistov, Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice explică necesitatea adoptării și implementării noii Strategii Naționale în domeniul Achizițiilor Publice (2023 - 2027), care va avea un rol esențial în continuarea reformei în domeniu.
Reforma în domeniul achiziției publice înseamnă de fapt asigurarea adoptării pe scară mai largă a achizițiilor publice strategice, creșterea transparenței achizițiilor, stimularea transformării digitale a achizițiilor, precum și îmbunătățirea accesului IMM-urilor la piețele de achiziții și achizițiile centralizate. Președintele ANAP subliniază faptul că aspectul crucial al reformei și partea cea mai importantă a procesului se referă la profesionalizarea personalului din domeniul achizițiilor și la stabilirea unor standarde înalte de performanță pentru funcționarii care gestionează achizițiile publice.
Interviu cu Iuliana Feclistov, Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice
Care sunt obiectivele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice pentru perioada următoare și care este viziunea dumneavoastră, în calitate de președinte ANAP pentru continuarea procesului de reformare în domeniul achizițiilor publice?
Pentru a continua reformarea sistemului național de achiziții publice, ne-am propus să încurajăm utilizarea achizițiilor centralizate de cât mai multe autorități locale, să asigurăm sprijin pentru autoritățile contractante în aplicarea legislației, și mai ales, să continuăm profesionalizarea personalului din administrația centrală și locală.
Din punctul meu de vedere, și o spun de fiecare dată când am ocazia, principala problemă a acestui sistem o reprezintă resursa umană, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. De aceea, consider că printre prioritățile noastre în vederea reformării sistemului ar trebui să fie profesionalizarea lucrătorilor din acest domeniu. Putem să avem cea mai flexibilă și simplă legislație, dacă nu are cine să o aplice nici efectele nu vor fi cele așteptate. Prin urmare, vom continua profesionalizarea personalului din administrația centrală și locală.
De asemenea, vom continua implementarea unui instrument de bun management, mă refer la achizițiile centralizate, prin înființarea și operaționalizarea unor noi unități de achiziții centralizate la nivel local și acordarea de sprijin celor deja funcționale. ANAP a început acest proces în 2021 și până în acest moment am reușit să înființăm și să operaționalizăm 3 unități de achiziții centralizate la nivel local, prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene. În plus, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, urmează să mai fie înființate alte 4 UCA până la finalul anului 2025.
O altă direcție de acțiune pe care o consider importantă este să acordăm suport și să sprijinim în continuare autoritățile contractante pe diverse aspecte ce țin de interpretarea și aplicarea unitară a legislației în domeniu, prin instrumentele clasice cum sunt ghidurile și instrucțiunile, dar și prin instrumente moderne, precum webinarile dedicate, pe care ANAP le organizează lunar împreună cu comunitatea Facebook ”Expert Achiziţii Publice”.
Nu în ultimul rând, consider că adoptarea și implementarea noii Strategii Naționale în domeniul Achizițiilor Publice (2023 - 2027) va avea un rol esențial în continuarea reformei în domeniu.
Este nevoie de o nouă strategie națională în domeniul achizițiilor publice?
Este obligatorie o nouă strategie națională în domeniul achizițiilor publice. Vorbim despre un document de politică publică care include obiectivele Guvernului privind continuarea reformei sistemului național de achiziții publice (începută prin vechea strategie), pentru perioada 2023 – 2027 a cărui elaborare a pornit de la concluziile și recomandările raportului Băncii Mondiale cu privire la evaluarea sistemului de achiziții publice din România.
Mai mult, noua strategie este justificată inclusiv de necesitatea îndeplinirii recomandărilor de țară formulate de Comisia Europeană cu privire la domeniul achizițiilor publice. Totodată, implementarea ei este un jalon al Componentei C14 – Buna guvernanță din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Prin noua strategie sunt stabilite prioritățile și acțiunile pentru continuarea procesului de tranziție a achizițiilor publice de la o funcție administrativă la una strategică.
De notat și că SNAP 2023 – 2027 este armonizată cu prioritățile Comisiei Europene, dintre care aș aminti: asigurarea adoptării pe scară mai largă a achizițiilor publice strategice, profesionalizarea personalului din domeniu, creșterea transparenței achizițiilor, stimularea transformării digitale a achizițiilor, îmbunătățirea accesului IMM-urilor la piețele de achiziții și achizițiile centralizate.
Ați a declarat anul trecut că statul român şi-a propus ca până în 2025 să aibă operaţionale şapte unităţi de achiziţii centralizate (UCA), trei dintre acestea fiind deja funcţionale deja la Consiliul Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean Sibiu şi Primăria Timişoara, alte patru urmând a fi înfiinţate prin proiecte derulate în cadrul PNRR. Explicați-ne care sunt beneficiile achiziţiilor centralizate la nivel local.
Implementarea achizițiilor centralizate la nivel local a fost o măsură prevăzută în strategie națională pentru perioada 2015 - 2020. Înființarea și operaționalizarea celor 3 UCA, pe care le-ați amintit a fost realizată cu ajutorul fondurilor europene pe care instituția noastră le-a atras prin proiectului SIPOCA 625, în acest demers, ANAP beneficiind de sprijinul Băncii Europene de Investiții.
În practică, UCA acționează în numele și pentru autoritățile contractante pentru achiziția de bunuri și servicii similare și necesare mai multor autorități contractante, în condiții de eficiență economică.
Beneficiile sunt foarte multe, vorbim de economii de timp, bani și resurse umane.
Pe scurt, dintre beneficiile achizițiilor centralizate, aș menționa: reducerea costurilor la nivel de administrație locală, economii atât din punct de vedere financiar, cât și al resursei umane, gestionarea mai eficientă a procedurilor de achiziții publice, reducerea probabilității de apariție a contestațiilor, îmbunătățirea capacității de monitorizare a performanței contractorilor, prevenirea unui comportament oportunist din partea acestora, și, nu în ultimul rând, așteptarea ca în timp să reușim să formăm achizitori specializați pe domenii sau tipuri de achiziții publice.
Achizițiile publice reprezintă instrumentele principale care generează dezvoltarea comunităților locale din România. Autoritățile locale au solicitat autorităților guvernamentale simplificarea etapelor și a unor componente din cadrul documentațiilor tehnico-economice pentru deblocarea și accelerarea investițiilor publice derulate cu fonduri europene și naționale la nivelul UAT-urilor. Cum plănuiți să facilitați această solicitare?
Simplificările la care faceți referire sunt reglementate prin HG nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul cadru al domentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice, act normativ inițiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLAP).
ANAP a fost invitat să ia parte la discuțiile din cadrul grupului de lucru constituit pentru modificarea actului normativ sus-menționat, rolul agenției fiind unul consultativ.
Aceste modificări nu au impact asupra legislației în materia achizițiilor publice. Un element asupra căruia am atras atenția a fost acela că ar trebui analizat ce impact ar putea să aibă aceste modificări în derularea contractelor de achiziție publică, sub aspectul modificărilor contractuale.
Unul dintre obiectivele formulate de către ANAP este formarea profesioniștilor în achiziții publice. Ce tipuri de cursuri organizați pentru funcționarii publici și care sunt costurile?
Factorul uman este esențial. Tocmai de aceea, în luna septembrie a anului trecut, am demarat un program de formare specializată care se adresează personalului cu atribuții în achiziții din administrația publică centrală și locală. Cursurile sunt susținute de formatori din cadrul Agenției, au o durată de 72 ore structurate în patru module și se desfășoară online prin intermediul platformei Institutului Național pentru Administrație (partenerul nostru în acest program). Până acum, prin acest program de formare, au fost instruiți aproximativ 750 de achizitori, urmând ca până la finalul anului să ajungem la 3.490 de persoane.
În plus, în decursul acestui an, prin intermediul PNRR, vom asigura formare specializată pentru alte 350 de persoane, cu precădere personal din cadrul întreprinderilor de stat.
De notat că aceste cursuri sunt finanțate prin proiectul SIPOCA 625, respectiv prin PNRR. Prin urmare sunt gratuite pentru cursanți.
Profit de ocazie să îi anunț pe cititorii revistei că la începutul lunii aprilie, ANAP va demara, tot în format online, un program de perfecționare în domeniul achizițiilor publice. Cursurile vor fi dedicate unor grupuri țintă, unul dintre aceste grupuri fiind cel al aleșilor locali, un alt grup fiind cel al personalului responsabil cu verificarea internă în cadrul autorităților contractante de la nivel central si local. Tematica va fi adaptată nevoilor de formare și atribuțiilor fiecărui grup în parte. Prin urmare vă invit să vă înscrieți la aceste cursuri gratuite, susținute de experții instituției noastre.
Vă felicităm pentru Platforma Ghidului Achizițiilor Publice, pentru modalitatea în care sunt structurate informațiile și pentru tipul de informații prezentate, de la modele de caiete de sarcini, modele de strategie de contractare, catalog cu factorii de evaluare, modele de propuneri tehnice și propuneri financiare, etc – documente și informații utile, forum de discuții, etc. Cum este primit acest proiect în rândul specialiștilor și care sunt planurile de viitor pentru dezvoltarea platformei?
Ghidul online a fost dezvoltat cu scopul de a veni în sprijinul autorităților contractante astfel încât să depășească provocările cu care se confruntă în atribuirea contractelor și să asigure rezultate de calitate pentru populație.
Am avut un feedback pozitiv legat de acest Ghid, care este întradevăr foarte bine structurat. Însă, având în vedere modificările intervenite asupra legislației specifice, cât și asupra altor acte normative care au avut impact asupra achizițiilor publice, este necesară o actualizare a pentru anumite informații din ghid. În acest moment lucrăm la această actualizare, dar este un proces de durată.
Recomand tuturor celor interesați să consulte „Biblioteca de spețe” din Ghid, secțiune la care am început să lucrăm și unde sunt deja publicate spețe noi, corelate cu ultimele modificări legislative.
Ce mesaj aveți pentru primarii din România, cititorii revistei Ghidul Primăriilor?
Achizițiile publice sunt recunoscute atât în politicile publice adoptate la nivel european cât și de către Guvernul României, drept un instrument strategic care contribuie la îndeplinirea unor obiective politice orizontale cum ar fi crearea de locuri de muncă, incluziunea socială sau sustenabilitatea economică și de mediu.
Aș dori ca primarii să înțeleagă achizițiile publice ca pe un instrument pe care îl pot folosi pentru dezvoltarea comunităților locale și satisfacerea nevoilor acestora.
Incă o dată este extrem de important ca personalul să fie instruit în acest domeniu, în acest fel capacitatea administrativă este întărită, începând chiar din etapa de planificare, baza întregului proces de achiziție publică. Este nevoie să înțelegem că legislația în domeniul achizițiilor publice se aplică întregii autorități contractante, nu doar responsabilului sau structurii de achiziții publice.
Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Aprilie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://bit.ly/3A80mfq
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/3ArVIdQ