Odată cu noua lege, care reglementează sistemul asigurărilor obligatorii pentru locuințe împotriva dezastrelor naturale, autoritățile locale din România au primit un rol important în asigurarea rezilienței comunităților în fața cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren. Actul normativ actualizat, intrat în vigoare în luna noiembrie a anului trecut, creează oportunitatea unei mai strânse colaborări între industria asigurărilor și primăriile din toată țara. Obiectivul final este ca fiecare localitate din România să devină, cât mai curând, protejată financiar și pregătită să facă față oricărei calamități.  

 

Începând din ianuarie 2024, autoritățile locale au obligația de a informa, periodic, proprietarii de locuințe cu privire la necesitatea încheierii unei polițe de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale (numită PAD). Aceasta este singura garanție a despăgubirilor, în situația în care construcția suferă pagube ca urmare a unui cutremur, a unei alunecări de teren sau a unei inundații.

 

Conform prevederilor Legii 260/2008, cu modificările și completările ulterioare, primăriile notifică, de două ori pe an, persoanele fizice și juridice care dețin în proprietate un imobil de locuit, cu privire la obligativitatea de a încheia și a menține în vigoare o poliță PAD. Prima notificare de acest fel trebuia transmisă la începutul acestui an, până la data de 15 ianuarie, iar termenul pentru cea de-a doua este 15 iulie.   

 

Sistemul asigurărilor obligatorii oferă polițe la un cost accesibil și are capacitatea de a acoperi locuințele asigurate din țară, în cazul unui dezastru. În situații de acest fel, tendința populației este să apeleze, pentru sprijin, la primărie. Însă, nicio administrație, oricât de dezvoltată, nu ar putea să susțină, din fonduri publice, daunele provocate de o calamitate extinsă, mai ales că un astfel de scenariu ar implica pagube masive și pentru infrastructura publică. Sistemul de asigurare preia responsabilitatea autorităților pentru despăgubirea cetățenilor ale căror locuințe sunt afectate de aceste 3 fenomene naturale, fără a mai pune presiune pe bugetul public. Responsabilitatea este transferată companiilor de asigurări, care ar avea capacitatea financiară de a susține reconstrucția. În cazul României, riscul principal este cel de cutremur, iar istoria recentă arată care sunt pagubele pe care un asemenea fenomen de amploare le-ar produce în țara noastră. 

 

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) S.A. este compania care gestionează sistemul asigurărilor obligatorii împotriva dezastrelor naturale. PAID pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare pentru notificarea cetățenilor, sarcină ce revine UAT-urilor prin lege. Asigurarea obligatorie (PAD), pe care fiecare proprietar trebuie să o încheie, acoperă trei riscuri majore, la care localitățile din România sunt, din păcate, extrem de vulnerabile: cutremure, inundații și alunecări de teren. Există două tipuri de asigurare PAD, în funcție de materialele din care este construită locuința. Astfel, pentru casele de tip A, din materiale rezistente, un proprietar va plăti anual 130 lei, pentru o valoare a despăgubirii în caz de dezastru de până la 100.000 lei, iar pentru locuințele de tip B, din materiale tradiționale, chirpici, cărămidă nearsă, costul anual este de 50 lei, iar valoarea despăgubirii 50.000 lei. 

 

Deși beneficiile unei astfel de asigurări sunt evidente, iar legea română o impune ca obligație, în acest moment, doar puțin peste 22% dintre locuințele din România sunt asigurate. 
Odată cu noua lege, fiecare primărie se poate implica direct în creșterea rezilienței propriei comunități. Mai mult, în afară de mecanismul de notificare, UAT-urile pot aplica proprietarilor care nu își încheie o asigurare obligatorie și amenzile contravenționale prevăzute de lege, noutatea fiind că, în urma ultimelor modificări legislative, întreaga sumă  se constituie ca venit la bugetul local. 

 

Ce trebuie să facă primăriile pentru a respecta legea?

 

Conform prevederilor legale, notificarea proprietarilor cu privire la necesitatea încheierii unei asigurări se face la fiecare șase luni. Astfel, termenul limită pentru transmiterea celei de-a doua înștiințări, din acest an, este 15 iulie.
Pentru a obține acces la baza de date PAID, care cuprinde asigurații din fiecare localitate, primăriile trebuie să transmită o adresă oficială către adresa de e-mail office@paidromania.ro  pentru a solicita numele de utilizator și parola unică, pentru meniul „Primării” al site-ului PAID https://primarii.paidromania.ro/primarii/.

După accesarea acestei secțiuni și descărcarea bazei de date, se va realiza o comparație între lista locuințelor asigurate PAD și lista tuturor locuințelor de pe raza primăriei. Din această comparație va rezulta lista proprietarilor de locuințe care nu dețin o asigurare valabilă și către care administrația locală are obligația de a transmite o înștiințare.