.png)
CEO-ul Dibalcris Consulting, Florin-Cristian Bala oferă sfaturi practice primăriilor și instituțiilor publice pentru evaluarea, inventarierea, monitorizarea și actualizarea patrimoniilor instituțiilor publice.Serviciile de evaluare a patrimoniului sunt deosebit de importante pentru instituțiile publice deoarece evaluarea activelor din patrimoniul acestora este OBLIGATORIE o dată la 3 ani conform Art. 11 (1) din OMFP 3471/2008. În afara faptului că sunt obligatorii, aceste servicii sunt utile pentru evitarea primirii unor măsuri de corecție din partea auditorilor Curții de Conturi. În plus, un raport de evaluare corect și complet oferă o imaginea fidelă a „realității din teren”, precum și posibilitatea de actualizare în Monitorul Oficial a bunurilor aflate în domeniul public și privat.
Cu peste 150 de patrimonii evaluate cu succes, respectând standardele prevăzute de ANEVAR și legislația în vigoare, Dibalcris Consulting oferă 3 GARANȚII UNICE pe piața serviciilor de evaluare a patrimoniilor:
• Garanția conformității cu standardele de evaluare – în cazul în care se găsesc neconformități în raportul Dibalcris Consulting, se va restitui toată suma încasată și se va reface lucrarea în mod GRATUIT.
• Dacă raportul nu va fi livrat în termenul stabilit de către părți, iar culpa aparține Dibalcris Consulting, raportul de evaluare va fi GRATUIT.
• Reprezentarea GRATUITĂ în fața organelor de control, în cazul unei analize oficiale a Raportului de evaluare întocmit de către Dibalcris Consulting.
Interviu cu Florin-Cristian Bala – Expert Evaluator, CEO & Founder Dibalcris Consulting
Ce presupune evaluarea corectă și completă a unui patrimoniu?
Evaluarea unui patrimoniu presupune inspectarea tuturor activelor, analizarea și actualizarea listei activelor pentru o imagine cât mai fidelă, întocmirea raportului de evaluare conform Standardelor de Evaluare - prin calcul și descriere individuală a fiecărui bun, la final predarea raportului de evaluare și a documentelor suport, atât în format fizic cât și electronic.
Ce garanții oferiți primăriilor și instituțiilor cu care colaborați?
Pe lângă cele 3 GARANȚII UNICE la care ați făcut referire mai sus, Dibalcris oferă beneficii suplimentare. De exemplu, dacă pe parcursul celor 3 ani de la momentul predării raportului de evaluare survin modificări ale situațiilor inițiale, ne asumăm completarea acestuia în mod GRATUIT.
Care sunt cele mai importante sfaturi practice pe care le puteți oferi instituțiilor publice?
Doresc să ofer 4 sfaturi importante:
1. Inventarierea nu se face din birou, aceasta necesită verificarea și corelarea cu situația din teren. Scopul inventarului rămâne imaginea fidelă a patrimoniului.
2. Nu vă lăsați păcăliți de soft-urile de contabilitate, acestea nu au cum să opereze partea de evaluare. Partea efectuată de acestea reprezintă o indexare cu indicele INSSE care va conduce constant la creșterea artificială a valorii patrimoniului. Evaluarea este o activitate reglementată de O.U.G. 24/2011 și poate fi efectuată doar de evaluatori autorizați membri ANEVAR.
3. Soft-ul de administrare patrimoniu trebuie adaptat conform nevoilor din patrimoniu. Este inutil și costisitor să aveți un soft de nivelul unui municipiu într-o comună mică.
4. Apelați întotdeauna la profesioniști pentru partea de actualizare care are un nivel ridicat de asumare și responsabilizare. Procedura este complexă, necesită multă atenție și documentare.
Ce presupune mai exact actualizarea patrimoniului?
Actualizarea patrimoniului are ca punct de pornire „Cartea Albă” (denumirea neoficială a patrimoniului inițial publicat în Monitorul Oficial). Fiecare acțiune asupra inventarului trebuie însoțită de documentația aferentă, urmând a fi analizată și transpusă în forma de actualizare. Toate acțiunile din actualizare urmează a fi supuse verificării de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, iar numai în urma unui punct de vedere pozitiv se va ajunge la publicarea în Monitorul Oficial. Realizăm toate aceste proceduri complexe cu o întreagă echipă de inspectori, topografi, avocați, consilieri juridici, experți contabili, evaluatori autorizați.Ați făcut referire la soft-uri utilizate pentru monitorizare.
Ce soluții oferiți clienților?
Pentru monitorizare punem la dispoziția clienților un soft 100% customizabil, adaptat cerințelor specifice. Acest soft include toate datele despre patrimoniu, date pe care le completăm noi în primă fază, urmând ca fiecare instituție să își actualizeze permanent datele in funcție de modificări.În cadrul soft-ului sunt gestionate toate modificările din istoric și toate documentele aferente unui bun din patrimoniu, precum: autorizații, contracte de lucrări, procese verbale de recepție, extrase de carte funciară, situații de reparații și alte lucrări de întreținere, modernizări, contracte de concesiune și închirieri.
Pentru detalii și oferte: office@evaluare-patrimoniu.ro | 0742 837 883 |
www.evaluare-patrimoniu.ro