Cu peste 200 de patrimonii pentru care au efectuat proceduri de inventariere, evaluare, atestare sau intabulare, experții Dibalcris Consulting au soluții pentru rezolvarea provocărilor actuale legate de patrimoniul și inventarul UAT-urilor.

Experții Dibalcris au activat în zona evaluării patrimoniului UAT-ului, iar odată cu apariția Codului Administrativ, au identificat noi provocări cu care se confruntă primăriile, respectiv atestarea domeniului public și privat, unde, în timpul finalizării documentațiilor pentru minister, au identificat provocările intabulării domeniului public, urmate de dificultatea gestionării patrimoniului.

 

Echipa de experți Dibalcris oferă următoarele tipuri de servicii:

 

Evaluare: de la raportare financiare, până la vânzare-cumpărare sau concesiune și închiriere;

Atestare: de la dispoziția comisiei speciale și până la punctul de vedere de la MDLPA, continuând cu forma finală a Hotărârii de atestare;

Intabulare: proceduri specifice pentru intabularea domeniului public și privat;

Impozite și taxe locale: măsurarea corectă a masei impozabile, procedurile de stabilire a taxelor și impozitelor locale, zonarea fiscală a UAT-ului;

Administrare patrimoniu: softuri personalizate de administrare, ortofotoplanuri de detaliu pentru întreg UAT-ul, randări 3D ale zonelor de interes.

 

Ce sfaturi practice oferă Florin-Cristian Bala, CEO & Founder al Grupului Dibalcris pentru administrarea patrimoniului instituțiilor publice: 


1. Atestarea domeniului public – ,,Fără atestare pierzi finanțare”

De actualitate sunt cazurile în care au fost modernizate diverse obiective prin finanțări, dar pentru deblocarea ultimei tranșe de finanțare se cerea dovada atestării în inventarul domeniului public pentru investițiile finalizate. Atestarea inventarului domeniului public are ca punct de pornire „Cartea Albă sau HG-ul” (denumirea neoficială a domeniul public inițial publicat în Monitorul Oficial). Fiecare acțiune asupra inventarului trebuie însoțită de documentația aferentă, urmând a fi analizată și transpusă în forma de atestare. Toate acțiunile din atestare urmează a fi supuse verificării de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, iar numai în urma unui punct de vedere, se va ajunge la emiterea Hotărârii de atestare. 

Recomandarea noastră este începerea din timp a procedurii de atestare, fiind o procedură complexă și de lungă durată, care necesită multă documentare și analiza detaliata pe soluțiile și documentele suport ale proiectului de hotărâre.

2. Măsurarea imobilelor în scopul impozitării – sursa corectă a impozitelor locale

În ultima perioadă, tot mai des întâlnim, la nivelul primăriilor, măsuri lasate de auditorii Curții de Conturi a României, prin care solicită demarare de proceduri/inspecții fiscale pentru corectarea suprafețelor declarate de contribuabili la impozitele locale, practic creșterea veniturilor din impozite.  Cea mai rapidă și ieftină variantă pentru stabilirea suprafețelor corecte este utilizarea dronelor în scopul realizării unui ortofotoplan de mare detaliu (1.5 cm/pixel) pentru întregul UAT. 

Din cadrul ortofotoplanului se pot extrage suprafețele reale ale imobilelor, fie de către noi, fie direct de către departamentele specializate ale primăriei, prin softuri puse la dispoziție. Costurile procedurii sunt de regulă recuperate în primul an fiscal, din creșterea bazei impozabile.

3. Administrarea patrimoniului – controlul pe detalii

Pentru administrare recomandăm un soft 100% customizabil, adaptat cerințelor specifice. Acest soft include toate datele despre patrimoniu, sunt gestionate toate modificările din istoric și toate documentele aferente unui bun din patrimoniu, precum: autorizații, contracte de lucrări, procese verbale de recepție, extrase de carte funciară, situații de reparații și alte lucrări de întreținere, modernizări, contracte de concesiune și închirieri.

4. Intabularea patrimoniului – domeniul public neintabulat din lipsa actelor de proprietate

Documentele de proprietate necesare înscrierii în patrimoniu pun în dificultate primăriile, astfel încât ajung ca bunurile din domeniul public să nu fie intabulate definitiv, nefiind eligibile pentru finanțare. În funcție de specificul și de problemele bunului, avem întotdeauna soluții, astfel încât bunurile de natura domeniului public să fie intabulate.

 


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Aprilie 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.

Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/37eqYjM

Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT