ARCHIBUS a implementat cu succes sute de proiecte pentru mediul de business din România și din întreaga lume, iar acum are o viziune ambițioasă pentru sectorul public. 
Compania a derulat proiecte mari, multinaționale, folosind tehnologii moderne și implementând numeroase procese în zona de digitalizare, fluxuri de lucru automate, birou virtual 24/7, semnături digitale pe flux, soluții mobile de acces la servicii în mod securizat și multe altele. 

Cătălin Tănăsescu, VP Dezvoltare în cadrul Archibus Soluţion Center - România a declarat pentru Ghidul Primăriilor că de ani buni de zile compania urmărește direcția în care se îndreaptă sectorul public și crede că acum este momentul oportun ca, adaptând Best-practice-ului internațional la specificul local, să ajute la crearea unui standard de eficienţă pentru personalul din cadrul administrațiilor publice şi totodată un standard de satisfacție pentru cetățeanul ce folosește serviciile publice de pe calculator, telefon sau tabletă.

 

My image

Interviu Ghidul Primăriilor cu Cătălin Tănăsescu, VP Dezvoltare în cadrul Archibus Soluţion Center – România

 

Care sunt principalele obiective și planuri de investiții pe care le aveți în vedere pentru a continua dezvoltarea soluțiilor adaptate sectorului public?

Anul trecut, am dezvoltat un departament dedicat pentru Research and Development (R&D) în care am investit şi investim constant pentru a-l crește şi pentru a dezvolta produse adaptate pieței din România, dar aliniat la Best-practice-ului internațional. Scopul este să ne poziționăm astfel în avangarda tehnologică, dorința noastră fiind aceea de a  genera produse moderne, ușor de utilizat, intuitive, care pot fi folosite cu un minim de training sau chiar fără training. 
Prin munca de cercetare aducem aproape de cerințele pieței soluții moderne care să ajute procesul continuu de digitalizare a sectorului public, cum ar fi sisteme de tip „Low-code” sau „No-code” care permit configurarea fluxurilor de lucru în mod vizual, fără a avea cunoștințe de programare. Ne-am propus să facilităm astfel oricărei entități din sectorul public să configureze fluxuri digitale precum:

•    Operațiuni interactive legate de taxe şi impozite, incluzând vizualizare, plăti și istoric;
•    Obținerea online a autorizațiilor de diverse tipuri;
•    Obținerea diverselor avize; 
•    Emiterea de certificate de urbanism; 
•    Cereri online (ex. poştă, facturi, urbanism, patrimoniu, mediu etc).

 

Centrul de soluții Archibus România facilitează digitalizarea la nivelul primăriilor. Software-ul vine cu mai multe module concepute pentru a eficientiza operațiunile curente și pentru a reduce timpul pierdut cu sarcini banale, eliberând resurse și energie în instituțiile publice - care pot fi canalizate către strategii care ajută cu adevărat dezvoltarea comunităților. Ce probleme curente rezolvă Centrul de soluții Archibus la nivelul unei instituții publice?

 

Într-adevăr, propunem un portofoliu de soluții din spectrul digitalizării și automatizării proceselor, procese care acum se desfășoară pe hârtie, sau sunt consumatoare de timp și resurse.

Soluțiile propuse de noi sunt:

- De tip Front-end – care facilitează „întâlnirea” cu cetățeanul și facilitează accesul online al acestuia la serviciile puse la dispoziție de către instituțiile publice.

- De tip Back-end – care facilitează configurarea fluxurilor pentru fiecare tip de cerere primită dinspre cetățeni: cereri de informare, cereri pentru eliberare certificate, fluxuri de aprobare și emitere autorizații, flux de semnare contracte și arhivă digitală etc.  

- De tip Back-end – pentru citire senzori de orice tip (platforma iOT): calitate aer, temperatură, electricitate, apă, gaz etc.

Printre problemele pe care le-am abordat și pentru care propunem soluții sunt:

• O interacțiune mai ușoară şi transparentă între cetățean și instituțiile statului;
• Un timp mult redus de răspuns la cererile primite dinspre cetățeni;
• Cu același personal crește numărul de cereri rezolvate în aceeași unitate de timp;
• O mai bună colectare a taxelor şi o creștere a veniturilor către instituții prin creșterea numărului de cereri procesate;
• O diminuare foarte mare a timpului pe care cetățeanul îl petrece în relația cu instituțiile statului, prin eliminarea timpilor de transport până la instituții și de așteptare în cadrul instituțiilor;
• Creșterea satisfacției cetățeanului, printr-o soluționare rapidă a problemelor acestora;
• Ușurința în procesarea cererilor primite de la cetățeni, prin fluxuri digitale de lucru, aprobări electronice, eliminarea hârtiilor și implementarea de semnături electronice.

 

În cadrul PNRR, proiectele de digitalizare pot fi finanțate cu bani europeni nerambursabili. Ce sfaturi aveți pentru primari, astfel încât să nu piardă această oportunitate unică? La nivelul companiei puteți oferi sprijin / consultanță pentru accesarea fondurilor pentru digitalizare prin PNRR?

 

Componenta C7 din PNRR are ca obiectiv o infrastructură digitală coerentă și integrată la nivelul administrației publice din România, care să ofere servicii digitale de înaltă calitate atât cetățenilor, cât și companiilor. Pentru a ajunge însă acolo, este necesar ca toate Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) care își doresc să ia startul în procesul de digitalizare și să obțină fonduri nerambursabile în acest sens să își definească nevoile, să înceapă o colaborare cu o companie  care poate desfășura activități de analiză și consultanţă în vederea optimizării proceselor interne şi debirocratizării pentru cetățean. În baza analizelor rezultate, procesul de finanțare nerambursabilă devine posibil prin scrierea de proiecte bine documentate şi aliniate cu obiectivele programului de finanțare.

Noi putem sprijini primăriile și orice UAT în această provocare pe care o traversăm cu toții numită digitalizare, putem fi partenerii acestora de drum, având toate competentele necesare, atât pentru a face o analiză în vederea optimizării proceselor, procedurilor şi a sistemelor IT existente, cât şi prin consultantă şi sprijin în accesarea fondurilor pentru digitalizare prin PNRR. Succesul proiectelor în care ne vom implica va fi reprezentat de succesul instituțiilor publice partenere în a crea proiecte de digitalizare şi a-și atinge complet obiectivele propuse.

 

My image

 

Cum se diferențiază ARCHIBUS Solution Center pe piața de software din România, targetată pentru sectorul public?

 

Ca şi integrator de soluții, reprezentant Archibus în România şi în regiune, am adunat începând din 2007 o foarte mare expertiză în ceea ce privește optimizarea de procese, soluții IT prin interacțiunea cu unele dintre cele mai mari companii din ţară şi din lume pe diverse domenii: Energie, Oil&Gas, Telecomunicații, Retail, Property-Management etc. Peste 15 de ani de experiență şi de proiecte de succes care au adus clienților noștri avantaje competitive şi plusvaloare ne-au adus cu gândul că putem face asta şi în Sectorul Public. 

Suntem conștienți şi încrezători că parteneriatul dintre Archibus și Sectorul Public poate fi unul de succes în definirea şi implementarea serviciilor publice digitale pentru cetățeni și companii, în dezvoltarea, migrarea sau evoluția aplicațiilor existente aferente serviciilor publice digitale la versiuni moderne sau asigurarea interoperabilității serviciilor publice, astfel încât să poate fi atins obiectivul “once-only”. 

Ce ne recomandă în acest sens? Încă o dată punctez expertiza națională, dar și internațională foarte mare acumulată ca şi consultanți și implementatori de soluții IT, procedurile interne de organizare, dar şi cultura noastră organizațională care face din fiecare Client un Partener cu care facem o echipă pentru succes. Pe lângă expertiza proprie, unde va fi cazul, putem aduce în proiectele noastre experți din ţări puternic digitalizate din Europa și din Rețeaua Globală Archibus cum ar fi: Estonia, UK, Franța, pentru a asigura transferul de cunoștințe avansate, pentru a scurta perioadele de „încercări” şi a avea rezultate rapide implementând „best-practices”.
Încă o dată vreau sa întăresc această idee, care de fapt cred că ne definește: de ce ne tratăm Clienții ca şi Parteneri în proiecte? Pentru că succesul nostru vine din succesele Partenerilor noștri!

 


Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția X, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-10/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista