
Comuna Gepiu este situată în partea de vest a ţării şi în sud-vestul judeţului Bihor, în Câmpia Crişurilor la o distanţă de circa 18 km de Municipiul Oradea şi 24 km de Municipiul Salonta, înfiinţată în conformitate cu Legea 586/2003 prin reorganizarea administrativ-teritorială a comunei Cefa, fiind formată din satul Gepiu ca reşedinţă de comună (localitate de frontieră) şi satul Bicaci.
Ghidul primăriilor Care credeți că sunt principalii factori care au contribuit la realegerea dumneavoastră ca primar?
Purge Ioan
Cetățenii comunei Gepiu au decis să-mi dea din nou votul lor de încredere deoarece am dovedit că sunt omul faptelor, nu al vorbelor. Promisiunile făcute în campanii electorale nu au rămas doar simple cuvinte așternute pe un pliant, ci s-au transformat în fapte. Școlile și grădinițele au fost modernizate, s-au construit capele și s-au dotat căminele culturale, trotuarele au fost modernizate, drumurile asfaltate, s-au amenajat parcuri pentru copii în fiecare localitate, iar rețeaua electrică a fost extinsă. Nu le-am promis oamenilor lucruri care nu pot fi realizate.
G.P. Care considerați că a fost cea mai importantă realizare a dumneavoastră ca primar în mandatul anterior?
Purge Ioan
Din punctul meu de vedere, finalizarea rețelei de canalizare a fost cea mai importantă realizare a mandatului 2016-2020. În anul 2021 nu este permis să mai avem toalete în fundul curții. Din acest punct de vedere, din păcate, România este campioana Uniunii Europene. E un loc rușinos pentru țara noastră.
G.P. Ce proiecte v-ați propus pentru următorii patru ani de mandat?
Purge Ioan
Cel mai important proiect al acestui mandat este introducerea rețelei de gaz în comuna Gepiu. La sfârșitul anului 2020, am depus un proiect pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Investiția constă în înființarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale și racordarea gospodăriilor și instituțiilor publice la rețea.
G.P. Care credeți că vor fi principalele provocari / obstacole în calea realizării acestora?
Purge Ioan
Birocrația și procedurile greoaie sunt cele mai mari obstacole care stau în calea realizării a noi investiții.
G.P. Ce surse de finanțare plănuiti să accesați pentru proiectele pe care le aveți în plan?
Purge Ioan
Fiind o comună mică, din bugetul local este imposibil să realizezi investiții de mare anvergură. Așadar, pentru introducerea rețelei de gaz și racordarea gratuită a gospodăriilor la gaz vom încerca să obținem finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Pentru finalizarea lucrărilor de asfaltare a străzilor din comună ne-am propus să obținem fonduri europene. Totuși. Programul Național de Dezvoltară Locală (PNDL) rămâne unul dintre cele mai importante programe de finanțare pentru satele românești. Datorită acestui program, fie că vorbim de PNDL I, fie că vorbim de PNDL II, am reușit să investim multe milioane de euro în comună. O altă sursă de finanțare o reprezintă Grupul de Acțiune Locală Valea Velj.
G.P. Cum vă propuneți să atrageți noi investiții în comunitate?
Purge Ioan
Pentru a atrage noi investiții în comunitate, nu voi sta aștepta să primesc fonduri guvernamentale, ci voi încerca să accesez fonduri europene. Așa am procedat încă de la primul mandat și am reușit să dezvolt comuna Gepiu. Pentru a atrage investitori privați, administrațiile publice locale trebuie să aibă puse la punct infrastructura rutieră, rețeaua de apă și canalizare. Abia atunci o comună devine atractivă pentru investitorul privat. Depunem eforturi în acest sens, însă criza medicală pe care o traversăm în acest moment nu ne ajută deloc. Mediul privat, puternic afectat de pandemie, ezită deocamdată să facă noi investiții.
G.P. Care din proiectele pe care vă propuneți să le finalizați sunt proiecte începute în mandatul trecut?
Purge Ioan
În mandatul trecut am accesat fonduri europene prin Măsura 7.2 (AFIR) pentru asfaltarea străzilor, însă nu am reușit să le asfaltăm pe toate, așa cum ne-am propus. În acest mandat vom reuși să modernizăm toate drumurile comunale.
G.P. Care sunt inițiativele pe care vă doriți să le începeți în acest nou mandat?
Purge Ioan
În acest mandat îmi doresc să obținem finanțarea și să începem procedurile pentru introducerea rețelei de gaz în toată comuna. Procedurile sunt greoaie, însă suntem pregătiți să depășim orice obstacol.
G.P. Care sunt principalele învățăminte din mandatul trecut cu care începeți acest nou mandat?
Purge Ioan
Din mandatul trecut am învățat că pentru a avea o administrație publică locală de succes trebuie să ai alături de tine oamenii din comună, iar pentru asta trebuie să dai dovadă de corectitudine și să le oferi acces la procesul decizional.
Un primar nu trebuie să uite că se află în slujba cetățeanului, iar cetățeanul are dreptul să fie informat și, atunci când dorește, are dreptul să se exprime cu privire la modul în care cei care vremelnic ocupă poziția de primar ori consilier local gestionează patrimoniul comunei.