
Interviu cu Purge Ioan, primarul comunei Gepiu, județul Bihor
Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?
Unul dintre cele mai ambițioase proiecte pe care mi-am propus să-l realizez în acest mandat este introducerea rețelei de distriție a gazului în toată comuna. Tot în acest mandat, vom moderniza, în toată comuna, iluminatul public și vom reabilita drumurile comunale.
Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
Prin acest program ne-am propus să extindem rețelele de apă în comuna Gepiu, în localitățile Gepiu și Bicaci. Tot cu fonduri puse la dispoziție prin acest program ne propunem să modernizăm străzile din comună și să introducem rețeaua de distribuție a gazelor naturale.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?
Obținerea de fonduri prin PNRR a fost una dintre prioritățile mele în ultimii ani. Drept urmare, am reușit să semnăm contracte de finanțare pentru cinci mari proiecte:
- Reabilitare și eficientizare clădire Primărie Gepiu - PNRR-valoare 1.180.506.78 lei;
- Reabilitare și eficientizare clădire cămin cultural Gepiu – PNRR – valoare 1.273.297.70 lei ;
- Reabilitare și eficientizare clădire Școala Generală cu clasele I-VIII Gepiu –PNRR - valoare 1.525.895.23 lei;
- Sistem de monitorizare și siguranță a spațiului public al comunei Gepiu – PNRR – valoare 1.427.152,27;
- Înființare infrastructură pentru transportul verde – piste biciclete în comuna Gepiu – PNRR – valoare 2.460.365.46 lei
- Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 Gepiu – PNRR – valoare 484.059.51 lei;
Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?
Unul dintre punctele forte ale comunei Gepiu este poziționarea geografică. Suntem la jumătatea distanței dintre municipiile Oradea și Salonta, pe traseul drumului național DN 79. Această poziționare este atractivă pentru mediul de afaceri. Din fericire, aici dispunem și de forță de muncă tânără, calificată.
Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală mediului de afaceri?
Pentru a susține mediul de afaceri local, am oferit o reducere de 10% la plata impozitului achitat integral până la data de 31 martie. Pentru a atrage cât mai mulți investitori, încercăm să le asigurăm toate utilitățile: apă, canalizare și gaz.