
Interviu cu Purge Ioan, primarul comunei Gepiu, județul Bihor
Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?
Până la finalizarea acestui mandat, ne-am propus să introducem rețeaua de gaz în comună. Tot în acest mandat vom moderniza, în toată comuna, iluminatul public și vom reabilita drumurile comunale.
Ce proiecte au fost demarate în perioada 2022 - 2023 sau au fost implementate în totalitate până în prezent?
Din dorința de a fi mai prietenoși cu mediul înconjurător, dar și pentru a reduce consumul de energie, am instalat un sistem de telegestiune și monitorizare a iluminatului stradal. Această tehnologie inteligentă permite gestionarea de la distanță a sistemului de iluminat stradal astfel încât să ofere cetățenilor confort și iluminat optim. În cadrul acestui proiect au fost montate 250 de becuri LED.
Tot în această perioadă, pentru buna desfășurare a activității didactice în mediul on-line, Primăria Gepiu a achiziționat 126 de tablete pentru copiii din comună. Acestea au fost predate la începutul anului 2022 Școlii Gimnaziale nr.1 Gepiu.
Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
Prin acest program ne-am propus să extindem rețelele de apă în comuna Gepiu, în localitățile Gepiu și Bicaci. Tot cu fonduri puse la dispoziție prin acest program ne propunem să modernizăm străzile din comună și să introducem rețeaua de distribuție a gazelor naturale. Astfel, am depus proiectul „Rețea de distribuție gaze naturale în comuna Gepiu”, parte integrantă a proiectului „Rețea de distribuție gaze naturale în comuna Gepiu și comunele Husasău de Tinca și Lăzăreni”.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?
Prin PNRR ne-am propus să modernizăm iluminatul stradal în toată comuna. În acest sens, am depus un proiect la Administrația Fondului de Mediu (AFM). O altă investiție pe care o plănuim se referă la înființarea infrastructurii de transport verde (piste de biciclete). De asemenea, dorim să anvelopăm și să montăm panouri fotovoltaice pe trei clădiri publice din localitatea Gepiu: primărie, școală și cămin cultural.
Pentru reducerea emisiilor cu efect de seră, am depus un proiect pentru înființarea unor stații de încărcare electrice. Tot prin PNRR intenționăm să îmbunătățim infrastructura rutieră agricolă din comună.
Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?
Unul dintre punctele forte ale comunei Gepiu este poziționarea geografică. Suntem la jumătatea distanței dintre municipiile Oradea și Salonta, pe traseul drumului național DN 79. Această poziționare este atractivă pentru mediul de afaceri.
Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală mediului de afaceri?
Pentru a susține mediul de afaceri local, am oferit o reducere de 10% la plata impozitului achitat integral până la data de 31 martie. Pentru a atrage cât mai mulți investitori, încercăm să le asigurăm toate utilitățile: apă, canalizare și gaz. Așa cum am precizat puțin mai devreme, avem depuse proiecte și sperăm să le implementăm într-o perioadă cât mai scurtă de timp.
Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți să dezvoltați turismul local/zonal?
În localitatea Bicaci avem situl arheologic „Biserica turcilor”, înregistrat în catalogul Monumentelor din Bihor. Acest sit datează din epoca medievală, secolele XI-XVI.
Pentru a dezvolta turismul local, am depus, la Compania Națională de Investiții, un proiect privind amenajarea unei zone de agrement pe Lacul Gepiu. Valoarea investiției ar fi de 7.953.156 lei.