
Interviu cu Florinel Constantinescu, primarul orașului Călimănești, județul Vâlcea
Drumul cel bun
Principala calitate a stațiunii Călimănești-Căciulata sunt cei aproape nouă mii de localnici. Ei dau viață unuia dintre cele mai frumoase locuri din România. Ei fac posibil miracolul însănătoșirii trupești și spirituale pe care o caută aici zeci și sute de mii de turiști din toate colțurile lumii. Specialiștii în tratamente balneare, profesioniștii în servicii de găzduire a turiștilor, oamenii de afaceri, monahii și oamenii de cultură, funcționarii publici ori simpli agricultori, cu toții par să știe foarte bine drumul către sufletul turistului de pretutindeni, acela care se întoarce an de an la Călimănești, la Cozia, la Căciulata.
De mai bine de o sută de ani, generații de localnici se ocupă de buna și de benefica ședere aici a generații și generații de turiști români și străini. A fost și rămâne de bon ton să-ți faci vacanța la mare într-o anume stațiune, știți cu siguranță care, și la munte, la Călimănești. Orice român îți poate arăta foarte repede pe harta țării aceste două puncte. Unul dintre ele, cel mai important pentru noi, este la ieșirea dintre munți a râului Olt, într-o vatră la fel de atractivă în fiecare dintre cele patru anotimpuri. Cozia, Căciulata, Călimănești, pe scurt stațiunea Călimănești.
Sunt foarte mândru de șansa de a contribui la buna administrare a acestei localități. În ultimii ani, s-au finalizat aici proiecte publice și proiecte private care exploatează și mai bine resursele de ape minerale și de ape termale din zonă. O Strategie integrată de dezvoltare urbană a orașului face ca majoritatea inițiativelor publice și private să se îndrepte concentrat în direcția dezvoltării economice prin turism și activități adiacente. Parcurile publice, căile de comunicații și de promenadă pentru turiști sunt acum pe deplin modernizate și s-au inițiat proiecte noi pentru modernizarea drumurilor.
Prin noile proiecte destinate dezvoltării și modernizării infrastructurii turistice și de agrement, cum este cel referitor transformarea zonei din spatele Hotelului Central-Călimănești în Pădure-Parc-Zonă de agrement și recreere, cel al construirii unei baze sportive de tip 1 în sudul orașului, la Seaca, al reabilitării și modernizării Castrului roman Arutela și al altor monumente istorice, stațiunea poate fi în curând un, modern și atractiv complex turistic. Ne gândim ca pe viitor să contribuim la o mai bună integrare a ofertelor turistice cu cele ale celorlalte stațiuni balneoclimaterice și de agrement din regiune.
Tot ceea ce se realizează la Călimănești are suportul locuitorilor orașului. Ei sunt participanții și beneficiarii direcți al acestui mers al lucrurilor, cum spuneam mai înainte. Tocmai de aceea o bună parte dintre proiectele publice sunt îndreptate în direcția creșterii bunăstării și confortului locuitorilor. Modernizări și dezvoltări ale spațiilor publice (parcuri, școli, campus școlar, grădinițe…) sunt proiecte deja finalizate.
Proiecte privind izolarea termică a clădirilor, realizare și modernizare drumuri de acces, parcări, se află în derulare sau în curs de inițiere.
Mulțumirea locuitorilor prin investiții publice este o obligație care se răsfrânge asupra întregii percepții pe care lumea o are, în general, despre stațiunea Călimănești. Cu inaugurarea Casei de cultură Florin Zafirescu, în luna iulie 2023, s-a finalizat proiectul Îmbunătățirea vieții populației prin modernizarea orașului Călimănești. În fapt, proiectul a avut în vedere extinderea, modernizarea și reabilitarea mai multor străzi, modernizarea școlii și a Centrului cultural din Jiblea Nouă, realizarea Centrului multifuncțional inaugurat recent și modernizarea Casei de cultură Florin Zamfirescu. Mie îmi place numele acestui proiect pentru că el sintetizează cel mai bine ultimul deceniu de activitate la nivelul primăriei noastre. Chiar așa, ne-am ocupat cu îmbunătățirea vieții populației prin modernizarea orașului Călimănești și cu transformarea imaginii generale a stațiunii într-un pol de atragere a turiștilor care se îndreaptă spre regiunea noastră. Statistica de specialitate arată că unul din doi turiști aflați pe drum spre județul Vâlcea poposește la Călimănești. Suntem mulțumiți de acest rezultat și avem planuri să-l îmbunătățim în viitorul apropiat.
Mă bucur să pot contribui administrativ la această stare de spirit și la buna imagine publică pe care o are stațiunea noastră.
Cozia, Căciulata, Călimănești, pe scurt orașul - stațiune Călimănești, și-a accelerat în ultimii ani evoluția în direcția stațiunilor de renume în turismul internațional.
Dr. Florinel CONSTANTINESCU
Primar oraș Călimănești