Călimănești a fost desemnată DESTINAȚIE FINALISTĂ și a ocupat LOCUL 2 la categoria STAȚIUNI TURISTICE, în cadrul competiției naționale DESTINAȚIA ANULUI 2023.

Administrația locală din Călimănești ne arată cum strategia bine definită, inițiativa creativă și dedicarea au generat dezvoltarea accelerată a orașului-stațiune din ultimul deceniu. Pornind ca o stațiune balneară, Călimănești a evoluat într-o comunitate vibrantă care sărbătorește schimbarea și inovația, în timp ce valorifică din plin potențialul turistic și istoria locală bogată.
Primarul orașului-stațiune, Dr. Constantinescu Florinel, ne va prezenta în interviul de mai jos viziunea care a contribuit la impulsionarea dezvoltării fără precedent a orașului Călimănești și soluțiile creative adoptate în managementul local.

 

Interviu cu Dr. Constantinescu Florinel, primarul orașului-stațiune Călimăneşti, Județul Vâlcea

 

Care sunt punctele forte ale Orașului Călimăneşti și ce avantaje competitive v-au clasat în FINALA DESTINAȚIA ANULUI 2023?
Ceea ce atrage la Călimănești în ultimul deceniu este dinamica pe care o arătăm lumii. Nu suntem doar o localitate cu izvoare minerale și cu o istorie remarcabilă în domeniul balnear. Nu suntem doar un ținut frumos, cu atracții naturale fără egal. Nu suntem doar un complex monahal unde te poți reculege în liniște. Nu suntem doar un loc ales de istoria poporului român. Suntem o localitate mai vie ca niciodată. Creștem în fiecare zi, în fiecare lună, în fiecare an. Ritmul de modernizare și de creștere a localității este fără precedent. Capitalul privat asigură creșterea noastră economică. Mai multe locuri de cazare, mai multe spații moderne de tratament și de petrecere a timpului liber. Capitalul public asigură modernizarea localității din toate punctele de vedere. Parcuri mai mari și mai multe decât oricând, îngrijite cum se cuvine. Căi de acces, de la străzi și până la promenade, spații de parcare, iluminat stradal și mijloace de comunicare în pas cu vremurile pe care le trăim. Evenimente publice de amploare, foarte populare printre turiști și printre locuitori. Și, ca o consecință a tuturor acestor investiții publice și private, numărul de turiști căruia îi facem față cu greu în perioada estivală. Jumătate dintre turiștii care vin în județul Vâlcea aleg Călimănești! În fiecare an. Da, eu cred că turiștii aleg stațiunea noastră pentru că aici totul se mișcă, totul se dezvoltă, totul are viață. Ei se așteaptă ca de la un sezon la altul să primească ceva în plus de la Călimănești. Anul acesta, noi, administrația locală, le-am pregătit un Centru multifuncțional pentru practicarea artelor și o Casă de cultură pe a cărei scenă pot avea loc cele mai sofisticate spectacole artistice. Cred că imaginea aceasta generală, de loc în care se întâmplă mereu câte ceva nou, atrage pe toată lumea la Călimănești.

 

My image

 

Sunteți la al treilea mandat de primar și administrația dumneavoastră este un exemplu de bune practici. Care este modelul de bună guvernare pe care l-ați aplicat?
Am preluat în administrare o localitate în așteptare. O localitate mândră de trecutul ei, dar cu puține planuri publice pentru viitor. Brăzdată de lucrări stradale neterminate, cu aspect de câmp de război. Ce vreau să spun este că exemplul de bune practici la care vă referiți s-a născut în condițiile grele ale recuperării timpului pierdut. Ne-am regăsit speranța și încrederea în viitorul nostru comun, așteptând mai puțin și acționând mai mult decât oricând. Abia apoi am putut gândi o Strategie locală de dezvoltare pe care am pus-o în discuție publică și la care ne raportăm, cum este normal, și acum. O viziune asupra viitorului este obligatorie pentru cel ce aspiră la succes în domeniul său de activitate. Urmează faptele. Fapte reale, de la o etapă la alta, cu creșteri evidente, ușor de măsurat. O localitate are nevoie de servicii publice de bună calitate. Prima țintă. Drumuri mai bune, rețele cu servicii publice pentru toată lumea și un aspect general de localitate modernă, funcțională pe deplin. O localitate are nevoie însă și de creștere economică pentru cât mai multe locuri de muncă, mai multă bunăstare pentru locuitorii săi și mai mulți bani la bugetul local. De creșterea economică se ocupă investitorii și dialogul cu ei este pentru mine prioritar. Comunicăm perfect în acest triunghi: administrație publică, investitori și locuitori. Gândim și acționăm cu toții în aceeași direcție și acesta este, poate, cel mai important lucru pe care l-am obținut în deceniul care a trecut.

 

My image

 

Care este viziunea dumneavoastră pe termen mediu și lung pentru continuarea dezvoltării orașului Călimăneşti?
Noi suntem o stațiune turistică în cel mai larg înțeles al cuvântului. Nu suntem doar o stațiune balneară. Este adevărat că apele minerale de la Călimănești ajută la refacerea sănătății celor care le folosesc la recomandarea medicilor de specialitate. Este însă la fel de adevărat că lumea vine la noi și pentru complexul monahal Cozia, Ostrov, Stănișoara, Turnu. Și mai vine pentru Parcul Național Cozia, unul dintre cele mai frumoase din România. Și pentru mijloacele de distracție și de relaxare, din ce în ce mai multe și mai provocatoare pentru turiști. Istoria noastră a început cu un castru roman și cu o mănăstire, a continuat cu izvoarele de ape minerale și se îndreaptă spre turismul de aventură și de agrement. Potențialul de dezvoltare al serviciilor de turism este foarte mare și foarte divers și noi, administrația locală, sugerăm aceste direcții de creștere prin investițiile publice pe care le facem. În prima perioadă, ne-am ocupat de căi de acces și de promenadă, de parcuri și alte spații de agrement în mijlocul naturii, de la nord și până în centrul stațiunii. Acum ne concentrăm pe o investiție de mare amploare în sud, la Seaca, unde vom căuta și un izvor de apă termală, probabil cel mai generos dintre cele pe care le avem la Călimănești. Complexul proiectat aici se adresează pregătirii pentru performanță a sportivilor români.

 

My image

 

Ce obiective sunt incluse în strategia de dezvoltare turistică a stațiunii Călimăneşti?
Divertismentul și petrecerea timpului liber sunt preocupări de maxim interes și pentru noi și pentru investitorii din stațiunea Călimănești. De-a lungul timpului am extins, am reabilitat și am modernizat parcuri și promenade. Vom inaugura în curând Casa de cultură Florin Zamfirescu, în care s-au realizat spații de spectacol și de expoziții la cel mai înalt nivel tehnic, de profil. Vom reveni cu spectacole în sală, indiferent de anotimp. Avem un festival de muzică populară și de port tradițional, Cântecele Oltului, care se organizează de peste cincizeci de ani în Parcul Central, în luna august, cu sute de participanți și pentru multe mii de spectatori. Am preluat în proprietatea stațiunii pădurea de pe latura vestică a localității și o vom organiza ca pădure-parc în anii care urmează. Indiferent de forma de turism pe care o practică, balnear, monahal sau de agrement, turistul are nevoie de provocări multiple pentru timpul petrecut la Călimănești și le va primi, din ce în ce mai multe și din ce în ce mai atractive, an după an. În cursul acestui interviu, ni s-a comunicat acceptul de finanțare a unui proiect de explorare și de construcție a unor sonde de apă geotermală în nordul și în sudul stațiunii. Este unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare locală. Apa geotermală înseamnă mai multă căldură în case, dar și un parc acvatic de mari dimensiuni.

 

My image

 

Ce proiecte de investiții derulați în prezent în comunitate?
Cu inaugurarea Casei de Cultură Florin Zamfirescu, în luna iulie, încheiem un proiect care se numește Îmbunătățirea calității vieții populației prin modernizarea orașului Călimănești. În fapt, proiectul a avut în vedere extinderea, modernizarea și reabilitarea mai multor străzi, modernizarea școlii și a Centrului cultural din Jiblea Nouă, realizarea Centrului multifuncțional inaugurat recent și modernizarea Casei de Cultură Florin Zamfirescu. Mie îmi place numele acestui proiect pentru că el sintetizează cel mai bine ultimul deceniu de activitate la nivelul primăriei noastre. Chiar așa, ne-am ocupat cu îmbunătățirea calității vieții populației prin modernizarea orașului Călimănești. Și cu transformarea imaginii generale a stațiunii într-un pol de atragere a turiștilor care se îndreaptă spre regiunea noastră.

 

My image

 

Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Numărul IX, Ediție Specială, Iulie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale: https://shorturl.at/fGNO1
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ