Compania Geodata Services prezintă administrațiilor locale beneficiile implementării sistemului Urbis, care facilitează furnizarea de servicii publice de calitate pentru toți membrii comunității și pentru instituțiile care colaborează activ cu acestea. La nivelul primăriilor, Urbis eficientizează și digitalizează activitatea, sporește transparența actului decizional și oferă cetățenilor acces la informațiile de interes public în timp real.

 

My image

 

Singurul lucru cert în lumea în care trăim este schimbarea, aceasta este deviza societății moderne, care trăiește, consumă și își adaptează ritmul vieții în permanență. Aceste modificări impun adaptarea sistemelor sociale și administrative, astfel încât acestea să servească cât mai bine, rapid și eficient cetățeanul.

Soluția Urbis facilitează tranziția către o administrație și o comunitate dinamică, comunică ușor cu cetățenii și cu restul instituțiilor, oferă procese transparente, digitale și comode pentru necesitățile comunității. 

Urbis îmbină o  multitudine de informații și gestionează procesele locale, astfel încât fiecare resursă sau obiectiv al unității administrativ teritoriale să poată fi implementat și monitorizat eficient, în sprijinul comunității.

Accesând o locație geospațială putem observa date provenite din diferite surse, sisteme și departamente. Pot fi analizate arealele comunității, patrimoniul aferent și infrastructura pentru a obține un context complex și o înțelegere mai bună. Sistemul Urbis este capabil să reprezinte geospațial toate tipurile de date, rezultând astfel integrarea acestora într-o hartă digitală. În același timp, îl ajută pe utilizator să vizualizeze distribuția elementelor pe o anumită suprafață, precum și relațiile care există între ele.

 

My image

 

Sistemul Urbis facilitează furnizarea de servicii publice și administrative de calitate pentru toți membrii comunității și pentru instituțiile ce colaborează activ cu unitățile administrative. Acesta facilitează creșterea eficienței, reducerea costurilor, simplificarea operațiunilor și creșterea numărului de utilizatori. Totodată, contribuie la sistemul de e-guvernare, fiind pilonul principal al societății informaționale și unul dintre pilonii principali ai societății bazate pe cunoaștere.

Implementarea portalului Urbis asigură: disponibilitatea resurselor geospațiale, facilitarea descoperirii și utilizării acestora, crearea unui mediu de colaborare între toate departamentele din interiorul unei primării, facilitarea activităților analitice și de luare a deciziilor, pe baza informațiilor geospațiale.

 

My image

 

Administrația publică va putea folosi sistemul Urbis pentru a îmbunătăți procesul de luare a deciziilor, de a oferi servicii și de a informa și angaja cetățenii în toate aspectele comunității locale. Dat fiind faptul că majoritatea datelor administrațiilor locale au caracter spațial (Registrul Local al Spațiilor Verzi – RLSV, Registrul Electronic Național de Nomenclatură Stradală – RENNS,  administrarea rețelelor edilitare, vizualizarea spațială a investițiilor, raportarea neregulilor din partea cetățenilor, tururi virtuale ale atracțiilor turistice, etc.), implementarea unui sistem de tip Urbis va oferi uneltele necesare îmbunătățirii comunității, prin eficientizarea fluxurilor de lucru interne și de interacțiune cu cetățenii.

 

My image

 

Interoperabilitatea platformei Urbis este o trăsătură principală, permițând astfel crearea de servicii proprii care să poată fi ușor integrate la nivelurile administrative superioare și, la rândul său, să integreze și să utilizeze servicii terțe puse la dispoziție de alte entități, precum Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Institutul Național de Statistică - INS, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA. 

 

My image

 

1. Viziunea Urbis în domeniul urbanismului

Digitizarea documentațiilor de urbanism permite accesarea rapidă a informațiilor geografice, de risc, de interes public (Procentul de Ocupare al Terenului - POT, retrageri, Unități Teritoriale de Referință - UTR, zone funcționale, zone de protecție, etc.), astfel încât modalitatea de lucru cu cetățeanul să crească în eficiență și să reducă costurile oprerative.
Urbis facilitează gestionarea cererilor de emitere a certificatului de urbanism, a autorizațiilor de construire / desființare, precum și cererile de prelungire certificate și autorizații. Gestionează certificatele de urbanism, autorizațiile emise, recepțiile prin intermediul bazei de date geospațiale moderne, ce oferă și alerte configurabile la apropierea termenelor de expirare.
Sistemul vine în întâmpinarea utilizatorilor din cadrul departamentelor de urbanism și oferă funcții inovative și practice ce facilitează corelarea datelor la informațiile geospațiale și manipularea acestora. Ca de exemplu:
• Posibilitatea de a integra și stoca Regulamentul Local de Urbanism - RLU într-o manieră independentă, dar integrabilă în același timp cu zonificările propuse prin PUG – Planul Urbanistic General;
• Posibilitatea de a interoga punctual reglementările de urbanism aplicabile unui imobil;
• Posilitatea de a genera automat certificatul de urbanism și de auto-completare a acestuia cu metadatele declarate la nivelul diferitelor straturi existente în baza de date din proiect;
• Posibilitatea de a extrage/exporta informații în formatele consacrate, specifice fiecărei surse (shp, xml în cazul straturilor/obiectelor geometrice sau word/pdf în cazul documentelor);
• Posibilitatea de a configura structura fiecărui document generat sau manipulat în aplicație și de autocompletare a acestuia cu ajutorul metadatelor configurate în diferite straturi de date.

 

My image

 

Beneficiile Urbis în cadrul Urbanismului:
• Respectarea obligațiilor prevăzute de art. 46 și art. 15 al Legii 350 / 2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și a necesităților locale de constituire, întreținere, extindere și dezvoltare a bazei de date urbane și teritoriale standardizate și compatibile, inclusiv în conformitate cu directiva INSPIRE.
• Respectarea HG 579/2015 privind stabilirea responsabilităţilor specifice ale autorităţilor publice, precum şi a structurilor tehnice pentru realizarea temelor de date spaţiale şi aprobarea măsurilor necesare pentru punerea în comun a acestora.
• Sporirea transparenței actului decizional, creșterea accesului la informație și a gradului de informare al populației.
• Creșterea participării publice la procesul de guvernare locală inclusiv prin implementarea soluțiilor IT moderne.
• Eficientizarea activității autorității locale prin implementarea soluțiilor IT moderne.
• Asigurarea unui cadru reglementat pentru:

  • Susținerea dezvoltării economiei locale bazată pe resursele și valorificarea superioară a potențialului localității, sprijinirea dezvoltării serviciilor, infrastructurii de cercetare-inovare, antreprenoriale, promovarea potențialului turistic;
    - Creșterea calității locuirii – dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare, a infrastructurii educaționale, sociale, pentru a asigura cele mai bune condiții de trai.

 

My image

 

2. Arhitectura Conceptuală

Soluția Urbis pune la dispoziție o suită de module ce încapsulează funcționalități complementare, care permit stocarea și întreținerea coerentă a datelor geospațiale, evaluarea contextuală și culegerea de date operative.  Acestea includ: 
• Aplicații de informare a publicului și creare cont cetățean;
• Aplicații mobile de culegere a datelor; 
• Creare de tablouri de comandă personalizate;
• Creare și personalizare a fluxurilor de date;
• Crearea și personalizarea documentelor;
• Crearea de interfețe; 
• Gestiunea documentelor și a entităților. 

Prin intermediul acestor module, utilizatorii aplicației, fie că sunt parte a administrației sau simpli cetățeni, vor putea interacționa cu platforma, pentru a descoperi, folosi, crea și partaja mai departe informații geospațiale, corespunzător drepturilor atribuite.


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Toamna 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3SxM2Un
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ