GeoData Services a implementat soluții GIS în peste 300 UAT-uri. Recent, compania a derulat un proiect amplu pentru Consiliul Județean Brașov, premiat la “Smart City Industry Awards 7”, categoria “Smart Governance”, prin care a realizat digitalizarea integrală a arhivei de urbanism.

 

Daniela Hagmann, CEO-ul GeoData Services, unul dintre cei mai apreciați profesioniști în domeniul cadastru, urbanism și GIS, detaliază în interviul de mai jos ce valoare imensă are inteligența geospațială pentru dezvoltarea durabilă a comunităților și ce potențial de creștere este generat în momentul în care administrațiile digitalizează documentațiile de urbanism și integrează datele într-un sistem GIS care este în permanență actualizat. Actualizarea datelor (care presupune colectarea permanentă a informațiilor din teren și introducerea sau modificarea datelor în sistem) permite monitorizarea cu acuratețe a evoluției în timp a comunității. Doar în felul acesta primarii pot identifica și corecta rapid abaterile față de planul de dezvoltare agreat la nivelul comunității.

 

Interviu cu Daniela Hagmann, CEO GeoData Services

 

Ce recomandări aveți pentru primari și pentru funcționarii din departamentele de Urbanism – astfel încât alinierea la directiva INSPIRE să fie accelerată la nivelul UAT-urilor?

O primă recomandare este digitalizarea documentațiilor de urbanism și integrarea datelor într-o platformă GIS ce dispune de funcții operaționale specifice domeniului, facilitând astfel accesul la informație și totodată automatizând procesele de lucru. Sistemul odată implementat trebuie actualizat în permanență pentru a asigura buna funcționare a acestuia. Astfel, specializarea continuă a personalului și asigurarea fluxului de lucru pentru actualizarea informației în sistem sunt și ele esențiale. Prin dezvoltarea și întreținerea unui sistem GIS pot fi furnizate rapid date spațiale actualizate, satisfăcând astfel cerințele INSPIRE privind actualizarea periodică a datelor.

 

My image

 

Care este forța unui sistem GIS pentru dezvoltarea durabilă a unei comunități? 

Sistemele Informaționale Geografice (GIS) sunt un element cheie pentru planificarea urbană, gestionarea informațiilor și luarea deciziilor. Sistemul GIS permite colectarea, gestionarea, analizarea,  vizualizarea și partajarea datelor spațiale, care sunt critice în stabilirea unei strategii de dezvoltare durabilă. 
GIS nu se rezumă doar la stabilirea unei bune strategii de dezvoltare pe baza datelor geospațiale existente și a cerintelor de dezvoltare. Prin intermediul colectării periodice a informațiilor din teren și introducerea sau modificarea datelor în sistem, putem monitoriza evoluția în timp a comunității. Astfel, putem identifica și corecta rapid abaterile față de planul de dezvoltare.

 

Prin ce se diferențiază soluțiile GIS și aplicațiile software administrative dezvoltate de GeoData și propuse administrațiilor locale?

Soluțiile dezvoltate de GeoData se axează pe automatizarea preluării, gestionării și furnizării informațiilor. Soluțiile GIS oferite acoperă o gamă completă, de la soluții instalate local, la cele de colectarea a datelor în teren, dar și soluții webGIS, în care datele sunt stocate în cloud și care vor putea fi transferate în cloud-ul guvernamental cu ușurință, atunci când administrațiile vor dispune de el.
În ceea ce privește preluarea sau identificarea datelor în teren, am dezvoltat aplicația SyncMap. Aceasta îmbunătățește inventarierea detaliilor în teren (ex. mobilier stradal, numere administrative, semne de circulație, etc) prin: utilizarea ortofotoplanului digital de înaltă rezoluție ca suport, localizarea precisă, sincronizarea cu platforma web GIS, asocierea de imagini sau documente datelor geo-spațiale. Pe lângă înregistrarea informației, aplicația este capabilă să recunoască specia plantelor cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială, care știe să identifice planta în funcție de scoarță, floare, fruct sau frunză. Această funcție este deosebit de utilă atunci când dorim să efectuăm activități de control sau de inventariere a spațiilor verzi, a culturilor agricole sau ale fondului forestier. Aplicația mobilă este utilizată cu succes și la inventarierea proprietăților, timpul necesar colectării datelor și actelor în cadrul lucrărilor de cadastru sau a inspecțiilor fiscale fiind diminuat, iar gestiunea datelor îmbunătățită.
Platforma noastră oferă posibilitatea consultării simultane a mai multor proiecte, permite extragerea informațiilor prin digitizarea elementelor, utilizând funcții avansate de vectorizare, georeferențierea planurilor și hărților, stabilirea legăturilor dintre atributele diferitelor straturi tematice, realizarea automată de rapoarte și statistici, vizualizarea 3D a informației, asocierea de documente și imagini către datele din GIS și multe alte funcții ce înlesnesc procesul de extragere, analizare și vizualizare al datelor.
O altă soluție dezvoltată este Urbis - aceasta are la bază digitalizarea documentațiilor de urbanism și facilitează gestionarea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire/desființare, precum și cererile de emitere/prelungire certificate și autorizații. Totodată permite generarea automată a certificatelor de urbanism de informare, avertizarea în cazul expirării unor termene de soluționare sau în cazul depășirii unor limite maxime (ex. POT, CUT, retrageri), oferă funcții de expunere a datelor prin iFrame și API-uri de integrare fără a fi nevoie de intervenția furnizorului etc.
Misiunea GeoData nu se încheie aici, echipele noastre lucrează constant la implementarea de noi soluții și la perfecționarea celor existente.

 

My image

 

Câte primării și consilii județene aveți în portofoliu?
Până în prezent am implementat soluții GIS în peste 300 de Unități Administrativ Teritoriale, acestea constând nu doar în furnizarea componentei software, dar și în preluarea datelor aerofotogrametrice, prelucrarea acestora, realizarea planului vector pe baza ortofotoplanului digital de înaltă rezoluție și preluarea datelor urbanistice existente (ex. transpunere planșe PUG/PUZ cu transformare din mediul CAD în mediul GIS al planșelor, transpunerea planurilor parcelare, etc). 
În ceea ce privește Consiliile Județene, ne mândrim cu proiectul realizat la nivelul județului Brașov, acolo unde, în premieră, am realizat digitalizarea integrală a arhivei de urbanism. Echipa noastră a reușit să inventarieze aprox. 2400 de documentații de urbanism ce au fost georeferențiate și atributate cu documentațiile scrise, find realizată o evidență unitară, atât raster, cât și vector. Proiectul a fost premiat la Gala “Smart City Industry Awards 7”, la categoria “Smart Governance”.
Nu în ultimul rând, în prezent implementăm și soluția UrbanGIS în cadrul Municipiului Suceava – aici ne propunem ca până în luna septembrie să digitalizăm întreg fluxul de operațiuni urbanistice, dar și să acoperim necesitățile de date geospațiale ale altor departamente. Primăria Municipiului Suceava are o viziune modernă în acest sens și este remarcabilă implicarea și nivelul înalt de performanță pe care îl impun în acest sens – suntem convinși că acest proiect va fi unul de referință la nivelul întregii țări. 

 

My image

 

Ne puteți oferi un exemplu de bună practică și de bună colaborare cu o Primărie sau cu un Consiliu Județean? 

Consiliul Județean Brașov reprezintă cel mai clar exemplu de bună colaborare la nivel de județ, impactul proiectului constând în optimizarea masivă a proceselor de urbanism din cadrul Consiliului. Practic, dacă în trecut se pierdeau nenumărate zile în căutarea documentațiilor fizice, astăzi ele vor fi disponibile instant, la un simplu click, astfel că orice avizare va decurge într-un timp minim. 
În privința Primăriilor lista este vastă, dar putem exemplifica aici relația foarte bună cu Primăria Comunei Selimbar din județul Sibiu. De-a lungul anilor a existat o colaborare prosperă ce a pornit de la implementarea Sistemului GIS, a continuat cu digitalizarea  arhivei de urbanism și generarea automatizată a certificatului de urbanism, iar în curând, a autorizațiilor aferente.  Prin simplificarea procedurilor și creșterea gradului de precizie și automatizare al informației, se obține un impact asupra bunei funcționări și intercomunicări a departamentelor. Toate acestea sunt traduse la final prin crearea unui mediul favorabil adoptării unei strategii de dezvoltare durabilă. 

 

Ați demarat un proiect unic - Geodata Academy – primul program de formare profesională practică în domeniul GIS. Ce noutăți aveți despre acest program?
Anul acesta avem programată următoarea sesiune în luna noiembrie, iar ca noutate, anul acesta vom emite și un Certificat acreditat de Competențe digitale (autorizat A.N.C.) pentru cursanții noștri, funcționari publici și absolvenți de profil tehnic. Programa cursurilor este adaptată în permanență, în funcție de dezvoltările interne din cadrul companiei, de noile tehnologii sau de noile cerințe din domeniu, cum ar fi ChatGPT. 


Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Numărul IX, Ediție Specială, Iulie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale: https://shorturl.at/fGNO1
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ