
Safety Mentor oferă servicii de Protecția Muncii – Securitatea și Sănătatea în Muncă, Prevenirea și Stingerea Incendiilor, Evaluarea riscurilor profesionale și de accidentare, Medicina Muncii, Cursuri de Prim Ajutor. Compania funcționează de peste 9 ani pe piața serviciilor SSM cu misiunea “ZERO ACCIDENTE” și are în portofoliu peste 500 de societăți private și peste 35 de instituții de stat. Dorința reprezentanților Safety Mentor este de a schimba percepția în România asupra securității în muncă, deoarece “sănătatea și securitatea angajatului înseamnă securitatea afacerii sau a instituției”.
Interviu cu Vica Iancu, CEO Safety Mentor
Ce recomandări aveți pentru primării când vine vorba despre Sanătătea și Securitatea Muncii?
Sănătatea și Securitatea în Muncă în cadrul primăriilor era în trecut un fel de “Cenușăreasa”. Se considera că activitatea funcționarilor publici nu prezintă niciun pericol, însă, prin discutii cu privire la riscurile de accidentare și îmbolnăvire profesională, această percepție a fost schimbată. Cu timpul, activitatea de instruire a angajaților din cadrul primăriilor a devenit obiectiv în politica SSM. În acest sens am ajutat la elaborarea unor seturi de măsuri colective de protecție care au eficientizat procesul de muncă și au stabilit un cadru de lucru securizat. În plus, am elaborat măsuri de prevenire a infecțiilor cu noul Coronavirus în cadrul CSSM (Comitetelor de Sănătate și Securitate în Muncă), împreună cu echipa de Medicina Muncii și cu medicii epidemiologi. De asemenea, am desfășurat acțiuni de instruire pentru prevenirea infecțiilor cu SARS COV 2 în școli, grădinițe, asociații, etc.
Ce recomandări aveți pentru primării când vine vorba despre situațiile de urgență?
Pentru primăriile pe care le avem în acest moment în portofoliu organizăm pregătirea angajaților din punct de vedere al apărării împotriva incendiilor - Legea 307/2006 – Legea Apărării împotriva incendiilor (organizarea și instruirea echipelor de primă intervenție, întocmirea de planuri de evacuare, întocmirea planului de intervenție în caz de incendiu avizate de către ISU, etc). Pentru situațiile de urgență (legea 481/2004 – Legea protecției civile) am organizat ședințele CLSU și COAT pentru un răspuns ferm al autorităților la diferite situații de urgență instituite în comună/oraș. Pentru perioda pe care o traversăm, pandemia de Coronavirus, specialiștii noștri au realizat planuri de măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu noul virus adaptate fiecărei zone geografice în care se află autoritatea locală. În plus, am constituit Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență conform cerințelor ISU. De asemenea, am susținut primăriile să achiziționeze echipamente specifice funcționării SVSU. Împreună cu SVSU am realizat controale de prevenire la operatorii economici din localitate și am întreprins instruiri pentru cetățeni.
Ce trebuie să știe primăriile despre normele SSM necesare pentru funcționarea șantierelor?
Șantierele temporare conform HG 300/2006 (Cerințe minime de SSM pentru șantiere temporare) sunt organizate de către un coordonator SSM numit de către beneficiarul lucrării. Pentru primării, această obligație, conform art. 6 din HG 300/2006, nu era bine definită, fapt pentru care multe primării au aflat despre această obligație abia în momentul producerii unui accident de muncă. Pentru primăriile cu care colaborăm, această obligație a fost explicată și au fost evitate accidente de muncă datorită verificării permanente a coordonatorului SSM. În felul acesta au putut fi evitate răspunderi penale ale beneficiarului (primărie / instituție publică).
Cum doriți să creșteti afacerea?
Pentru viitor avem planuri de dezvoltare a activităților de prevenire și protecție pe șantiere. Un alt proiect de viitor este înființarea unui departament- suport pentru activitățile de prevenire și protecție în contextul evoluției pandemiei de Coronavirus. Departamentul va avea în componență medici de epidemiologie, de medina muncii și specialiști SSM din sectorul medical care pot elabora și implementa măsuri de prevenire coerente și bine targetate.
Pentru detalii despre serviciile Safety Mentor: +40 728 328 679 | +40 740 096 496 vica.iancu@safety-mentor.ro |
www.safety-mentor.ro