
Safety Mentor oferă servicii de Protecția Muncii – Securitatea și Sănătatea în Muncă, Prevenirea și Stingerea Incendiilor, Evaluarea riscurilor profesionale și de accidentare, Medicina Muncii, Cursuri de Prim Ajutor. Compania funcționează de peste 10 ani pe piața serviciilor SSM cu misiunea “ZERO ACCIDENTE” și are în portofoliu peste 500 de societăți private și peste 35 de instituții de stat. Dorința reprezentanților Safety Mentor este de a schimba percepția în România asupra securității în muncă, deoarece “sănătatea și securitatea angajatului înseamnă securitatea afacerii sau a instituției”.
Interviu cu Vica Iancu, CEO Safety Mentor
Ce servicii oferiți autorităților locale și instituțiilor aflate în administrarea lor (spitale, școli)?
Legislația SSM şi SU este aplicabilă tuturor angajatorilor, indiferent de forma lor de înființare, fapt pentru care autoritățile locale și instituțiile subordonate trebuie să-şi îndeplinească obligațiile lor. Pentru unitătile sanitare subordonate autorităților locale, obligațiile în domeniul Sănătății și Securității în Muncă sunt complexe, iar societatea noastră sprijină conducerea acestora în organizarea activităților de SSM și în prevenirea accidentelor de muncă și în gestionarea măsurilor de prevenire. Unitățile sanitare care au contract cu noi au avut suportul nostru total pe parcursul verificărilor efectuate de către autoritățile locale (Primărie, Prefectură și centrale IGSU, ITM, DSP, ANMDMR, etc). Prin planificarea verificărilor în domeniul SSM și în domeniul SU, prin respectarea acestor verificări și prin controalele interne organizate de către societatea noastră, unitățile sanitare au putut face dovada că angajații cunosc modul în care trebuie să acționeze în cazul unei situații de urgență (incendiu, cutremur). Pentru tot personalul medical am planificat și executat simulări de incendiu în cadrul cărora lucrătorii au învățat să gestioneze corect situațiile de urgență. De asemenea, în cadrul simulărilor s-au organizat exerciții complexe de mânuire corectă a stingătoarelor. Pentru școlile din subordinea primăriilor am organizat instruirile periodice în domeniile SSM și SU în format online, cât și fizic. Atunci când elevii au fost prezenți la școală, am organizat simulări de incendiu și au fost instruiți cu privire la măsurile de prevenire a infecțiilor cu SARS COV-2.
Plecând de la subiectul incendiilor în spitale, ce recomandări aveți pentru managerii unităților sanitare pentru a preveni astfel de situații regretabile?
Subiectul incendiilor din spitalele româneşti este unul sensibil. Pentru ca managerii unităților sanitare să poată lua decizii corecte trebuie să fie informați în permanență despre obligațiile pe linie de Situații de Urgență pe de o parte, şi pe de altă parte este foarte importantă instruirea permanentă a lucrătorilor în domeniul situaţiilor de urgență. Echipele de primă intervenție formate la nivelul fiecărui departament trebuie să efectueze multe exerciții practice pentru a acționa corect și rapid. În concluzie, sunt cruciale verificările permanente și informarea conducerii spitalelor cu privire la neconformitățile evidențiate, respectiv instruirea permanentă a lucrătorilor.
În ce constau serviciile de consultanță pentru apărarea împotriva incendiilor pe care le oferiți?
Serviciile noastre în domeniul situațiilor de urgență sunt compuse pe de o parte din întocmirea de documentații specifice fiecărei unități, prin întocmirea de dispoziții, de instrucțiuni proprii și bineînțeles de întocmirea planului de intervenție în caz de incendiu și a planului de evacuare la nivelul unității. Totodată, documentele întocmite sunt vizate și de către Inspectoratele pentru Situații de Urgență din localitatea unității. Un alt aspect important al serviciilor noastre este organizarea de instruiri periodice și organizarea de simulări pentru situații de urgență - simulări la care participă toți lucrătorii, cât și departamentele interne sau externe de pompieri, specialiști din cadrul ISU.
Totodată, oferim suport pentru întocmirea documentațiilor în vederea avizării / autorizării clădirilor în care societățile / autoritățile locale și unitățile subordonate își desfășoară activitățile. Pentru autoritățile locale am organizat simulări de situații de urgență în care sunt implicați membrii CLSU și COAT ai fiecărei unități administrativ teritoriale. În plus, am efectuat exerciții în cadrul cărora au colaborat mai multe unități administrativ teritoriale vecine pentru a răspunde eficient la o eventuală situație de urgență.
Pentru detalii despre serviciile Safety Mentor: +40 728 328 679 | +40 740 096 496 | vica.iancu@safety-mentor.ro | www.safety-mentor.ro
Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția de Primăvară 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/2PEauIT
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/2OVtoew