Interviu cu PreÈ™edintele FederaÈ›iei Române de Oină, Nicolae Dobre.

Interviul face parte din proiectul cultural ,,Păstrează TradiÈ›iile” susÈ›inut de Ghidul Primăriilor.

De ce este oina sportul naÈ›ional al României?

Din punct de vedere normativ, prin legea nr. 96 din 1 iulie 2014 pentru Completarea Legii EducaÅ£iei Fizice ÅŸi Sportului nr. 69/2000 s-a prevăzut faptul că oina este sportul naÈ›ional al României È™i s-a instituit Programul naÈ›ional ,,Redescoperă oina”.  De asemenea, de sute de ani se vehiculează ideea că oina este sportul nostru naÈ›ional deoarece românii l-au inventat, l-au practicat È™i l-au dus la nivel de artă. Dacă abordăm o perspectivă mai profundă, putem concluziona faptul că oina este jocul care reflectă trăirile poporului nostru È™i istoria tumultoasă, prin elementele de atac È™i apărare care-l definesc.În sfârÈ™it, anul trecut, după foarte multe solicitări adresate Ministerului Culturii, Comisia NaÈ›ională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a inclus jocul de oină în Inventarul naÈ›ional al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, la propunerea FederaÈ›iei Române de Oină, aceasta fiind una dintre marile noastre realizări, deoarece putem spune că începând cu anul 2020, oina este parte a culturii naÈ›ionale, în mod oficial. Sau, mai bine spus, oina reprezintă manifestarea sportivă a culturii româneÈ™ti. Legătura cu păstoritul este strânsă, deoarece se presupune că jocul de oină a fost sportul ciobanilor. Probabil aceÈ™tia au creat această formă de relaxare în vârful muntelui, pentru a-È™i petrece timpul liber. TotuÈ™i, aÈ™ vrea să subliniez faptul că oina este un sport sofisticat, practicat de-a lungul timpului de elitele intelectuale. În plus, jocul de oină este menÅ£ionat în operele multor scriitori români, precum Ion Creangă, Petre Ispirescu, Barbu Åžtefănescu Delavrancea, I.L. Caragiale, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Take Ionescu, Demostene Botez, Ionel Teodoreanu, Marin Preda, FănuÅŸ Neagu ÅŸi mulÅ£i alÅ£ii. Vă recomand cartea lui Nicolae Postolache ,,FascinaÈ›ia oinei. Jocul românilor de pretutindeni” - o enciclopedie a oinei în care veÈ›i regăsi multe nume sonore care au practicat acest sport.

Cum vă explicaÈ›i faptul că după 1989 oina a intrat într-un con de umbră È™i nimeni nu a mai fost interesat de ea?

Până în 1990 a existat o preocupare constantă pentru acest sport, funcÈ›ionau echipe la toate nivelurile, începând de la competiÈ›iile È™colare, până la cupe ale uzinelor, ale fabricilor, ale CAP-urilor, care erau sprijite de către stat sau de către coloÈ™i industriali. De exemplu, cea mai bună echipă din istorie a fost echipa Combinatul Poligrafic BucureÈ™ti, cea mai titrată echipă, cu aproximativ 23 de titluri de campioană naÈ›ională - o echipă emblemă pentru tot ce înseamnă oina românească. După anii 90’ s-a schimbat È™i optica cu privire la sport, s-a schimbat È™i sistemul de finanÈ›are. În plus, în trecut, oina avea o prezență constantă în presa vremii. Astăzi, deÈ™i avem zeci de ziare È™i televiziuni, foarte rar se difuzează o informaÈ›ie despre oină.


Ce strategie va aborda FederaÈ›ia Română de Oină pentru renaÈ™terea oinei?

Noi am început să ne îndreptăm atenÈ›ia către fenomenul sportiv de masă, în ideea în care încercăm să sprijinim foarte mult competiÈ›iile din mediul È™colar È™i de aceea avem o colaborare foarte bună cu Ministerul EducaÈ›iei. Dacă în urmă cu 14 ani, când am fost numit PreÈ™edintele FederaÈ›iei exista o singură competiÈ›ie È™colară de băieÈ›i pentru clasele V – VIII, fără faze intermediare, foar faza finală la Vaslui, cu 20 de echipe din toată È›ară, între timp, datorită demersurilor FederaÈ›iei, s-au mai înfiinÈ›at încă 3 competiÈ›ii la nivel È™colar (fete È™i băieÈ›i). Însumat, la cele 4 competiÈ›ii, în anul 2019 au fost peste 400 de echipe, deci vorbim de o creÈ™tere foarte mare la nivel naÈ›ional.
La nivelul FederaÈ›iei, strategia de relansare a oinei vizează campanii de informare mai intense îndreptate către elevi È™i profesori de sport. De asemenea, dorim să distribuim publicului larg materiale de promovare pentru mediatizarea acestui sport. Ce mai mare problemă cu care se confruntă FederaÅ£ia de Oină, în încercarea de revitalizare a acestui joc, este lipsa profesorilor care să predea oina È™i lipsa arbitrilor. Am reuÅŸit, prin meciuri demonstrative, să atragem profesori de sport È™i dorim să organizăm în viitor programe de formare pentru profesori È™i pentru arbitrii. Un pas decisiv pentru formarea viitorilor profesori de oină este È™i apariÅ£ia primului doctor în oină din România, Cristian Văduva, absolvent al Facultății de EducaÅ£ie Fizică ÅŸi Sport din Cluj-Napoca. Pentru promovarea oinei pe plan internaÈ›ional vom înfiinÈ›a FederaÈ›ia InternaÈ›ională de Oină È™i dorim să organizăm activități de iniÈ›iere în țările partenere care sunt deja interesate de acest sport: India, Nepal, Anglia, Venezuela, Japonia, Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan.

Unde se practică oina în România È™i unde se desfășoară competiÈ›ii în prezent?

Avem două categorii de competiÈ›ii: competiÈ›iile È™colare È™i competiÈ›iile FederaÈ›iei. Pentru competiÈ›iile È™colare organizate de către Ministerul EducaÈ›iei È™i Inspectoratele Școlare, FederaÈ›ia asigură suport tehnic È™i premii, în limita posibilităților, în calitate de partener. La FederaÈ›ie se practică oina în cadrul celor aproximativ 40 de Cluburilor Sportive din toată È›ara. FederaÈ›ia organizează Campionatele NaÈ›ionale, Cupele României (campionate feminine È™i masculine), diferite competiÈ›ii. Varianta feminină este nouă, înfiinÈ›ată de FederaÈ›ie acum aprox. 7 ani È™i prinde foarte bine, iar competiÈ›iile se desfășoară în varianta clasică cu 11 jucători, cu 8 jucători (varianta nouă care se practică pe plajă) È™i varianta cu 6 jucători (pentru sală, pentru sezonul rece). CompetiÈ›iile sunt împărÈ›ite pe categorii de seniori È™i juniori È™i nu avem un calendar fix. În schimb, cea mai populară competiÈ›ie, Cupa României se desfășoară de mai bine de 50 de ani pe litoral, unde organizăm È™i campionatele pentru juniori.

Ce mesaj doriÈ›i să le transmiteÈ›i primarilor din România, în calitate de PreÈ™edinte al FederaÈ›iei Române de Oină?

ToÈ›i avem obligaÈ›ia morală de a duce mai departe tot ce am primit ca moÈ™tenire. La nivelul comunității, fiecare primar ar putea să facă o analiză È™i să vadă ce tradiÈ›ii È™ ice valori ar trebui să ducă mai departe, cu ce s-a identificat în timp comunitatea lui. În anumite locuri din È›ară s-a numărat È™i oina printre tradiÈ›ii È™i a dispărut pentru că a dispărut acel om care să vrea să ducă mai departe moÈ™tenirea culturală. Mesajul ar fi acela, ca înainte de a se pronunÈ›a dacă oina ar trebui să fie promovată sau nu, să caute informaÈ›ii despre oină È™i să vadă efectiv un joc. Iar dacă sportul îl va convinge, să facă ceea ce crede pentru a-l introduce în viaÈ›a comunității. Și aici oferim suport 100% È™i sprijin pentru orice iniÈ›iativă. De asemenea, consider că la nivelul comunității ar trebui introdus un meci demonstrativ de oină la zilele oraÈ™ului sau comunei. Astfel de iniÈ›iative s-au implementat È™i funcÈ›ionează în unele zone ale țării.

De ce credeți că ar fi interesant sau benefic pentru tineri și adulți să descopere jocul de oină și să-l practice ca hobby?

Cine vrea să practice acest sport va descoperi o lume fascinantă, pentru că este una dintre puÈ›inele discipline sportive în care sportivul trebuie să aibă foarte multe calități: forţă (trebuie să lovească mingea cu bastonul), viteză (trebuie să alerge), atenÅ£ie distributivă (trebuie să se apere), reflexe, îndemânare (mingea ÅŸi bastonul sunt rotunde), inteligenţă (trebuie să ia decizii în fracÅ£iuni de secundă). Este un joc foarte complex, care la prima vedere poate fi greu pentru unii, dar după ce intri în el, totul vine de la sine.În jocul de oină eÈ™ti mereu în priză mereu, este un joc care îÈ›i stârneÈ™te curiozitatea în toate etapele lui. O nereuÈ™ită intr-o anumită fază te ambiÈ›ionează È™i îÈ›i oferă posibilitatea ca ulterior să repari această greÈ™eală È™i poÈ›i să treci de la agonie la extaz È™i invers. O chestiune extraordinară care se întâmplă doar în jocul de oină: ai un moment în care eÈ™ti singur împotriva celorlalÈ›i jucători È™i satisfacÈ›ia de a scapa din acel ,,cleÈ™te” este incredibilă. Este un joc care, prin regulile pe care le are, îÈ›i alimentează o satisfacÈ›ie deosebită. De asemenea, cred că acele formule statuate de sute de ani care se rostesc la începutul È™i sfarÈ™itul meciului fac o dovadă de fair play autentic. Jocul de oină începe de sute de ani cu formula: ,,Pentru gloria sportului românesc  înainte!”, iar în încheiere, după afiÈ™area rezultatelor, capitalul echipei câÈ™tigătoare sau căpitanii (dacă scorul este egal) strigă: , ,Pentru arbitraj È™i echipa adversă de 3 ori trăiască!”. 

Pentru detalii despre activitatea FederaÈ›iei Române de Oină: www.froina.ro 

  www.facebook.com/FederatiaRomanaOina


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, EdiÈ›ia de Vară 2021, prima È™i singura revistă din România în format print È™i online destinată exclusiv autorităților locale.

Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/2Uhk5bl

Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/36IfoK0