Exemplu de bună practică pentru toate județele țării


Organizarea proiectului Caravana Redescoperă Oina, realizat de Federația Română de Oină, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Direcția pentru Sport și Tineret a județului Constanța, s-a dorit a fi un adevărat „boom” în revigorarea sportului nostru național.

 

My image

Foto: Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța

 

În cadrul conferinței de presă organizată la Constanța, în iarna anului 2023, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a transmis următoarele: „OINA este mai mult decât un simplu sport. Este o expresie autentică a identității culturale și sportive a României. Prin practicarea și promovarea acestui sport, contribuim la transmiterea de la o generație la alta a identității noastre culturale, menținând vie moștenirea noastră unică. Caravana Redescoperă Oina a adus beneficii semnificative comunității noastre, consolidând legăturile între tineri și sportul nostru național. Cu siguranță, această inițiativă ambițioasă și-a îndeplinit scopul, acela de a aduce sportul național al României mai aproape de oameni, în special de cei tineri. Vă felicit pentru fiecare experiență de neuitat oferită jucătorilor și pentru contribuția semnificativă la conservarea și promovarea valorilor noastre culturale și sportive. Suntem mândri că am putut fi parte a acestui minunat proiect și că am reușit să contribuim la rezultatele pozitive pe care le-ați obținut prin derularea lui. Continuați pe această cale remarcabilă, fiți inspirație pentru cei din jur și implicați-vă în proiecte similare pe viitor! Consiliul Județean Constanța rămâne un partener de încredere și un sprijin real în susținerea și promovarea sportului nostru național! Felicitări tuturor!”

 

My image

 

Inspectorul școlar de specialitate sport, Gabriel Georgescu a adăugat: „Inspectoratul Școlar Județean Constanța a salutat de la bun început proiectul Caravana Redescoperă Oina, demarat de Federația Română de Oină, un demers care propune un stil de viață sănătos pentru combaterea sedentarismului în rândul elevilor. Noi am sprijinit proiectul realizat de Consiliul Județean Constanța și i-am încurajat pe toți profesorii de sport să se alăture caravanei Redescoperă Oina. Pot afirma că acest proiect este unul de succes și poate fi urmat de altele. Instituția noastră colaborează foarte bine cu Federația de Oină și în cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar.”

 

My image

 

Scurtă descriere a Proiectului Caravana Redescoperă Oina

 

Proiectul a avut ca scop promovarea oinei în mediul școlar, inițierea în tainele acestui sport atât a profesorilor, cât și a elevilor, iar la final, organizarea unei evaluări a cunoștințelor acumulate.
După o primă etapă de promovare în cadrul instituțiilor de învățământ, a fost organizat un curs de inițiere în oină a celor 20 de profesori care au dorit să fie parte a acestei activități. Cu ocazia cursului, care avut parte teoretică și parte practică, profesorii au primit și materialele necesare pentru practicarea acestui sport. A urmat activitatea de antrenament a elevilor desfășurată de profesori la nivelul școlilor, rezultatul fiind evaluat în etapa de zonă a Cupei Tomisului, desfășurată în cele 4 centre din județ. Câștigătoarele s-au calificat la Turneul Final de la Vatra Dornei unde, în urma unor meciuri extrem de spectaculoase, a fost desemnată echipa care a intrat în posesia primului trofeu pus în joc la această competiție.
În total, la acest proiect au participat 20 de profesori și peste 500 de elevi care au făcut un prim pas în practicarea sportului nostru național.

 

My image

 

Cupa Tomisului la Oină, o competiție model!

 

Aflată la prima ediție, Cupa Tomisului la Oină, parte a proiectului Caravana Redescoperă Oina, s-a dovedit a fi un real succes și prin prisma pregătirii de care au beneficiat elevii participanți, iar un merit deosebit revine dascălilor care i-au îndrumat. De aceea, un cuvânt de mulțumire merită toți profesorii de educație fizică și sport care s-au implicat în antrenamente și explicarea regulilor de joc. Lista îi cuprinde pe Mariana Rodica Chiper (Școala Gimnazială nr. 1 Ciocîrlia), Elena Doinița Ciupitu (Școala Gimnazială „Ioan Atanasiu” Lipnița), Lucian Pîslaru (Liceul „Regele Carol I” Ostrov), Alexandru Dumitru (Școala Gimnazială nr. 1 Târgușor), Andreea Dorcu (Școala Gimnazială nr. 1 Dorobanțu), Diana Elena Dumitru (Școala Gimnazială nr. 1 Pantelimon), Florin Cătălin Silea (Școala Gimnazială nr. 1 Hârșova), Andrei Bogdan Tudor (Liceul Tehnologic Crucea), Robert Mihail Pâslaru (Școala Gimnazială nr. 1 Castelu), Violeta Georgescu (Școala Gimnazială nr. 37 Constanța), Nicolae Dinculescu și Alina Petronela Preda (Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna), Grigorie Tudor (Școala Gimnazială „George Enescu” Năvodari), Monica Podoreanu (Școala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu” Constanța), Andreea Marinescu (Școala Gimnazială nr. 1 Mircea Vodă), Cornel Marinescu (Școala Gimnazială nr. 1 Saligny), Arturel Menasan (Liceul Teoretic „Anghel Saligny” Cernavodă), Emilian Onoaie (Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie), Vasilică Tudor (Liceul Tehnologic Topraisar) și Radu Emil Buzan (Școala Gimnazială nr. 1 Tuzla).
Clasament Turneu Final: 1. Școala Gimnazială nr. 1 Saligny; 2. Școala Gimnazială nr. 1 Târgușor; 3. Școala Gimnazială nr. 1 Ciocîrlia; 4. Școala Gimnazială nr. 1 Castelu.

 

My image

Foto: Nicolae Dobre, Președintele Federației Române de Oină

 

„Dorim să promovăm oina prin orice mijloace”

 

Scurt interviu cu Nicolae Dobre, Președintele Federației Române de Oină

Aflat în prima linie a organizării proiectului Caravana Redescoperă Oina, președintele federației de specialitate, Nicolae Dobre, a avut amabilitatea să ne acorde un interviu legat de desfășurarea acestui eveniment sportiv.
Domnule președinte, Cupa Tomisului, parte a proiectului Caravana Redescoperă Oina, a fost un succes total.

 

Cum au decurs pregătirile acestei competiții?

În primul rând vreau să subliniez faptul că acest proiect numit Caravana „Redescoperă Oina” este realizat de Federația Română de Oină cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Direcția pentru Sport și Tineret a județului Constanța, iar implementarea lui a fost deja un succes. De asemenea, este primul la nivel național și parte integrantă a programului național Redescoperă Oina și un exemplu de bună practică pentru celelalte județe, inclusiv București. Afirm acest lucru deoarece am participat la fiecare etapă de zonă, desfășurate la Hârșova, Valu lui Traian, Eforie și Băneasa, localități din județul Constanța, unde sute de copii ne-au întâmpinat cu mult entuziasm. Deși, initial, am avut drept țintă angrenarea unui număr de aproximativ 400 de elevi din clasele 5-8, experiența din teren a arătat că putem extinde numărul prin cooptarea unor activități specifice și pentru elevi din clasele 1-4. Instituțiile de învățământ din județul Constanța înscrise în proiect și-au îndeplinit sarcinile foarte bine, iar acest lucru este meritul profesorilor de educație fizică și sport care au înțeles să se implice în antrenamentele echipelor lor, deoarece elevii sunt începători în jocul de oină. 

 

Considerați că și-a atins obiectivele acest proiect de anvergură?

Fără doar și poate. Pe lângă promovarea oinei, urmărim ca obiectiv principal atragerea unui număr cât mai mare de profesori de educație fizică și sport către oină, deoarece mediul școlar poate constitui o excelentă bază de selecție pentru formarea viitorilor jucători. Suntem sprijiniți în acest sens de Inspectoratul Școlar Județean Constanța și mulțumesc inspectorului de specialitate educație fizică și sport, Gabriel Georgescu, un mare iubitor al oinei, pentru devotamentul arătat de fiecare dată. Colaborarea noastră foarte bună se observă și în organizarea Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la nivelul județului Constanța.

Pentru detalii despre activitatea Federației Române de Oină: www.froina.ro 


Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XI, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-11/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista