2020 a fost un an dificil pentru administrația publică, în contextul răspândirii pandemiei COVID-19. Instituțiile publice au fost nevoite să se reinventeze și să folosească mijloace digitale în realizarea sarcinilor de serviciu, în procedurile interne și în comunicarea cu cetățenii. Autoritățile guvernamentale și instituțiile publice locale au fost puse în fața unei alegeri decisive: fie își redefinesc modul în care își continuă activitatea, prin mijloace online care evită riscurile crizei sanitare, fie riscă să devină focare de infecție sau de ineficiență. Administrația publică, prin Guvernul României, a ales să intensifice eforturile de digitalizare. Oglindind deciziile luate la nivel european, prin cele mai importante instituții ale sale – Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European, Guvernul a făcut din transformarea digitală a instituțiilor publice locale și centrale o prioritate de prim rang pentru următorul exercițiu financiar european. Peste 100 de milioane de lei sunt disponibile pentru proiectele de digitalizare în sistemul public. Până la demararea acestui proces, pe care îl vom prezenta mai detaliat la finalul acestui articol, provocările anului 2020 au necesitat soluții concrete, rapide, care să rezolve probleme administrative presante.

Cum #DigitalizămRomânia?

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și-a propus să fie punctul de contact între instrumentele digitale moderne și sectorul public. Pe parcursul crizei sanitare, ADR, împreună cu parteneri din societatea civilă și din mediul privat, a furnizat soluții clare și ușor de folosit pentru optimizarea interacțiunii cetățenilor și companiilor cu instituțiile publice. Prin noua legislație pentru semnătura electronică – OUG  nr. 38/2020, am revoluționat relația digitală între stat, cetățeni și organizații private. Adoptată imediat după instituirea stării de urgență, această legislație permite tuturor instituțiilor publice să accepte înscrisuri în format electronic de la cetățeni și de la companii. De asemenea, am coordonat implementarea platformei aici.gov.ro, registratura online care rămâne, pe tot parcursul pandemiei COVID-19, interfața ministerului Muncii în dialogul cu angajații și angajatorii din mediul privat. Platforma a fost realizată în doar 2 săptămâni și permite depunerea documentelor 100% electronic. Din luna aprilie și până în prezent, peste 1,4 milioane de români au folosit această platformă pentru a depune documente și a primi răspunsuri la solicitări.

Ghișeul.ro – proiectul nostru de suflet

Proiectul de care suntem cel mai mândri este Ghișeul.ro – Sistemul Electronic Național de Plată (SNEP). De la 1 ianuarie, Ghișeul.ro a crescut exponențial – de la 495.000 de utilizatori în decembrie 2019, Ghișeul.ro are acum aproape 740.000 de utilizatori (număr care probabil va fi depășit până la publicarea acestui articol). Pe parcursul acestui an, am lucrat la dezvoltarea platformei printr-o solidă bază normativă, care a facilitat integrarea tuturor serviciilor publice, locale și centrale. Acum, toate serviciile comunitare de interes public pot fi achitate online. Acestea sunt serviciile care contribuie cel mai mult la calitatea vieții comunităților locale. De aceea, colectarea rapidă și eficientă a taxelor pentru aceste servicii înseamnă bani la îndemâna comunităților care au nevoie de ei.

De la preluarea Ghișeul.ro de către ADR, am adăugat peste 60 de tipuri de plăți pentru servicii publice. Acum, peste 300 de tipuri de plăți pot fi achitate online.

Principalele noutăți ale Ghișeul.ro: 

● Deschiderea platformei și pentru plăți realizate de persoane juridice

● Posibilitatea achitării tuturor amenzilor, inclusiv a celor prevăzute în ordonanțele militare

● Integrarea tuturor tipurilor de plăți aferente prestării oricărui serviciu public, inclusiv serviciile comunitare de utilitate publică

● Adăugarea plăților pentru cele mai frecvent solicitate servicii publice: permisele de conducere, taxele pentru emiterea pașapoartelor, autorizațiile de circulație provizorie, certificatul de înmatriculare

● Înrolarea mai multor instituții, începând cu 1 ianuarie 2020: 

✔ 29 de orașe

✔ 101 comune

✔ Spațiul Privat Virtual al ANAF

✔ Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS)

✔ Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV)

✔ Compania Națională "Imprimeria Națională" S.A.

✔ Academia de Studii Economice din București (în curs de înrolare)

✔ Administrația Națională Apele Române (în curs de înrolare)

✔ Autoritatea Rutieră Română (în curs de înrolare)

✔ I.T.M. (în curs de înrolare)

Această diversificare a tipurilor de plăți și a instituțiilor înrolate, împreună cu adăugarea persoanelor fizice în platformă, precum și campaniile de informare pe care le-am desfășurat în contextul pandemiei COVID-19 au produs rezultate solide:

⮚ 905.489 de plăți realizate în platformă până la 15 noiembrie, o creștere de 95% față de anul trecut

⮚ 383.610.360 de lei încasați până la 15 noiembrie, o creștere de 180% față de anul trecut

Ca exemplu concret, în doar patru luni de la interconectarea Spatiului Privat Virtual al ANAF cu Ghiseul.ro au fost efectuate peste 30.000 de tranzacții și au fost încasate peste 7,5 milioane de lei.


Înrolarea instituției dumneavoastră în Ghișeul.ro

În ceea ce privește autoritățile publice locale, înrolarea în sistemul  Ghișeul.ro este utilă pentru asigurarea încasării unor sume certe și recurente la buget. De asemenea, înrolarea primăriei reprezintă atât o obligativitate legală, conform H.G. 1235/2010, art. 3, cât şi un pas important spre digitalizarea administrației locale.

Beneficiile Ghiseul.ro pentru primării sunt: 

1. reducerea cheltuielilor operaţionale

2. creșterea sumelor colectate de la cetățeni, prin încasarea simplă, rapidă și sigură

3. disponibilitate 24 ore pe zi și 7 zile pe săptămână

4. crearea unei platforme solide de interoperabilitate la nivel național

5. creşterea încrederii cetăţenilor în administraţia publică locală

Funcționalități noi ale Ghișeul.ro:

✔ vizualizarea şi plata debitelor pe care un contribuabil le are la nivel naţional 

✔ consultarea unui istoric al tranzacţiilor efectuate prin Ghişeul.ro

✔ generarea unei dovezi de plată în urma efectuării cu succes a unei tranzacţii 

✔ obținerea datelor de autentificare fără să mai fie nevoie de deplasarea la sediul instituției

Cum vă puteți înrola în Ghișeul.ro?

Pentru înrolarea în sistemul Ghiseul.ro, este necesar ca primăriile să trimită către Autoritatea pentru Digitalizarea României următoarele documente:

1. Cerere privind înregistrarea în sistem, document în format electronic disponibil pe site-ul www.ghiseul.ro - secțiunea Legislație-Documente-Instituții

2. Hotărârea de Consiliu Local prin care se menționează că, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1070 din 11 decembrie 2013, comisionul pentru plățile efectuate prin Ghiseul.ro, pentru taxe și impozite, este susținut de către instituție

3. Contract încheiat între instituție și o bancă din lista băncilor înrolate în Ghiseul.ro și care acceptă plăți electronice. Lista băncilor înrolate o puteți vizualiza şi pe site-ul www.ghiseul.ro - secțiunea Legislatie-Documente-Instituții. 

4. Adresă din partea unității Trezoreriei Statului în cadrul căreia primăria îşi desfășoară activitatea financiară, adresă care să conțină datele contului colector deschis pentru instituție special pentru Ghiseul.ro.

Digitalizarea administrației publice

Ghiseul.ro este doar un exemplu de digitalizare a administrației publice. Trebuie să reținem însă că nu trebuie să digitalizăm birocrația, ci trebuie să eficientizăm procesele. Ghișeul.ro eficientizează colectarea veniturilor la buget, prin facilitățile oferite utilizatorilor persoane fizice și juridice și prin automatizarea procedurilor de colectare. Fonduri pentru digitalizarea administrației publice prin Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR)Un mare atuu pentru dezvoltare pe care îl avem la dispoziție în această perioadă este accesul la fondurile europene. Cele 80 de miliarde de euro puse la dispoziție de UE în noul exercițiu financiar 2021-2027 vor putea fi folosite și pentru proiecte în domeniul digitalizării sectorului public și a celui privat.Mai mult, prin PNRR gestionat de Guvernul României, peste 100 de milioane de lei sunt puse la dispoziția autorităților publice locale și centrale pentru realizarea proiectelor de digitalizare. Astfel, OUG 155, adoptată de Guvernul României în data de 3 septembrie 2020, stabilește la Art.2, alin. 1, pct. k), că finațarea va fi acordată dezvoltării de: 

⮚ proiecte de transformare/tranziție digitală, inclusiv prin robot process automation, a serviciilor administrației publice centrale și locale, esențiale pentru ca cetățenii și companiile să poată obține servicii publice eficiente și de calitate de la distanță

⮚ infrastructură IT&C (hardware, software, servicii IT) necesară digitalizării serviciilor (pentru oricare din procesele aferente serviciilor - frontend sau backend)

⮚ proiecte de interoperabilitate

⮚ proiecte ce vizează securitatea cibernetică, standardizarea, folosirea semnăturii electronice, a identității electronice, a single sign on etc.

Beneficiarii finali ai fondurilor destinate realizării documentațiilor tehnico-economice sunt autoritățile publice locale și centrale care dezvoltă proiecte de digitalizare a serviciilor publice oferite cetățenilor și companiilor.

Fiți partenerul Autorității pentru Digitalizarea României. Împreună #DigitalizămRomânia!


Pentru mai multe informații, colegii noștri vă stau la dispoziție. Le puteți scrie la suport@ghiseul.ro.