Președintele ADR, Octavian Oprea, despre platforma de plăți online a statului român:

Ghișeul.ro a crescut în ultimele 9 luni cât în primii 9 ani

În data de 29 septembrie, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Asociația de Plăți Electronice din România (APERO) au organizat evenimentul care marchează primul deceniu digital al platformei de plăți online Ghișeul.ro. Lansată în 2011, Ghișeul.ro este platforma oficială de plăți online a statului român. Platforma este administrată de ADR, în parteneriat cu APERO. Este un parteneriat public-privat care și-a dovedit valabilitatea și valoarea pe tot parcursul acestui deceniu. Începutul tranziției spre online a fost greu, dar lucrurile s-au schimbat fundamental. Dacă acum zece ani exista o reticență amplă în ceea ce privește relaționarea online cu instituțiile publice și nu numai, comportamentul social s-a modificat.

Octavian Oprea, președintele ADR:

,,În acest moment, datele arată că Ghișeul.ro a crescut în ultimele 9 luni cât în primii 9 ani. Pandemia a determinat oamenii să treacă în această dimensiune electronică a relației cu statul, iar odată dobândit acest comportament, a fost mult mai ușor pentru noi să scoatem statul din statul la coadă. Pe parcursul anului 2020, echipa ADR a lucrat la upgradarea platformei, iar rezultatele au început deja să fie vizibile. Am actualizat cadrul legislativ care guvernează utilizarea platformei, am extins numărul tipurilor de plăți la peste 350 și am înregistrat o creștere susținută a numărului instituțiilor publice înrolate în platformă. De asemenea, în acest an Ghișeul.ro a depășit 1 milion de utilizatori - persoane fizice și juridice, fiind prima platformă digitală din sectorul public care a înregistrat această performanță. 

Acum, sistemele informatice ale aproape 1000 de instituții publice sunt interconectate cu platforma de plăți online a statului român. Totodată, de la 1 ianuarie 2021, Ghișeul.ro a procesat peste 2,1 milioane de tranzacții, sumele colectate depășind 860 de milioane de lei. Oamenii au căpătat încredere în instrumentele digitale și asta nu o spun eu, ca președinte al Autorității pentru Digitalizare, ci o spun datele: s-a constatat creșterea exponențială a tuturor indicatorilor platformei - utilizatori, tranzacții, sume colectate și instituții publice înrolate. Datele ne arată că site-ul a fost accesat din mai 2021 până acum, spre finalul lunii septembrie, de utilizatori într-un număr care a crescut exponențial față de anii anteriori. Și cei aflați în țară, dar și românii din străinătate aleg să își plătească taxe și servicii publice prin intermediul acestei platforme. În țară, în special mediul urban este mai înclinat să opereze online. Populația din orașele mari are competențe digitale mai bune și este mai înclinată să își eficientizeze timpul. Bucureștiul este, evident, pe locul întâi în ceea ce privește dezvoltarea acestui mini-skill de interacțiune online cu statul. Trei sectoare din Capitală (1, 3 și 6) sunt pe primele trei locuri în clasamentul instituțiilor publice locale în ceea ce privește numărul utilizatorilor, tranzacțiile și sumele colectate prin Ghișeul.ro. Dar ceea ce vreau să subliniez nu este doar creșterea apetenței românilor pentru utilizarea instrumentelor digitale în relația cu statul, ci și o schimbare majoră care ține de tehnologie. Până de curând, platforma era accesată de pe dispozitive fixe - laptopuri sau desktopuri. Iată că lucrurile s-au schimbat radical. Peste 60% dintre cei care au accesat platforma Ghișeul.ro pentru a își plăti servicii publice, taxe, amenzi sau utilități au făcut acest lucru de pe telefonul mobil. În cifre absolute, asta înseamnă 610.000 din 1 milion de români, fapt care reprezintă o schimbare de paradigmă în interacțiunea cetățenilor și companiilor cu sectorul public. Este un pas foarte relevant în ceea ce privește modul în care privim digitalizarea adminstrației publice - iar Ghișeul.ro este, practic, prima linie în acest proces amplu de transformare digitală. Trebuie să venim în întâmpinarea nevoilor cetățenilor, trebuie ca noi, instituțiile publice, să ne adaptăm rapid la modul nou în care cetățenii ne privesc. Putem discuta deja de trecerea de la e-guvernare la m-guvernare, la accesul la servicii publice prin intermediul telefonului mobil.”

Așadar, următorul pas pentru platforma Ghișeul.ro este să aibă o aplicație mobilă dedicată.Echipa ADR lucrează la o aplicație pentru smartphone, ce va fi disponibilă atât pentru iOS cât și pentru Android - aplicație care va aduce Ghișeul.ro mai aproape de cetățean, care va face ca serviciile publice să fie și mai accesibile.

Scopul Autorității pentru Digitalizarea României este să transformăm Ghișeul.ro din platforma gateway a interacțiunii online cu statul, într-un marketplace al tuturor serviciilor publice.

Evenimentul aniversar Ghișeul.ro s-a desfășurat în format hibrid, fiind transmis live pe conturile de social media ale Ghișeul.ro și ale Autorității pentru Digitalizarea României. Au fost prezenți fizic și au luat cuvântul în cadrul evenimentului Octavian Oprea, Președintele ADR; Barna Tánczos, Ministrul interimar al Cercetării, Inovării și Digitalizării; Ciprian Ghișe, Directorul Executiv al Asociației de Plăți Electronice din România; Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei Parlamentare pentru Tehnologia Informației și Comunicații din Camera Deputaților; Ciprian Ciucu, Primarul Sectorului 6 al Municipiului București; Robert Negoiță, Primarul Sectorului 3 al Municipiului București; Clotilde Armand, Primarul Sectorului 1 al Municipiului București; Daniel George Surdu, Secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

 


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Noiembrie 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale. 
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3qLeiZh
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT