
Finalul lunii martie va face din Ghișeul.ro un exemplu de referință pentru digitalizarea administrației publice. Până la 31 martie 2021, platforma va depăși cu siguranță 1 milion de utilizatori, o cifră istorică pentru un serviciu public electronic.
Ghișeul.ro este un exemplu de standardizare, prin faptul că toate sistemele informatice cu care platforma comunică și din care extrage datele despre obligații de plată sunt furnizate de companii private, care au produs soluții informatice personalizate pentru fiecare primărie în parte. Această platformă este o dovadă că sisteme informatice care au fost gândite pentru a răspunde la nevoi diverse și care funcționează diferit pot fi aduse împreună și interconectate.
În plus față de condițiile sanitare generate de pandemia COVID-19 și completările legislative inițiate de Autoritatea pentru Digitalizarea României în anul 2020, chiar principiile de funcționare ale Ghișeul.ro explică creșterea exponențială a numărului de utilizatori.
Înrolarea primăriilor în Ghișeul.ro - studiu de caz pentru interoperabilitate
Practic, interoperabilitatea serviciilor publice reprezintă standardizarea acestora sub aspect legal, dar și digital, urmată de adăugarea într-un sistem informatic centralizat.
Foarte multe administrații publice locale au înțeles că înrolarea în Ghișeul.ro este primul pas pe care îl fac spre digitalizare și interoperabilitate. În prezent, suntem în proces de înrolare a peste 300 de primării, iar 200 au fost deja adăugate în platformă în ultimele luni. Toate municipiile din România sunt înrolate în platformă, precum și marea majoritate a orașelor mari.
Eforturile administrative au fost dublate de interesul tot mai mare al cetățenilor pentru mijloacele de plată online. De la preluarea platformei de către ADR, la începutul anului 2020, au fost create peste 470.000 de conturi noi – practic, numărul total al utilizatorilor s-a dublat în 14 luni.
Chiar dacă platforma înregistrează acum peste 950.000 utilizatori, în trecut a fost nevoie să treacă 8 ani pentru ca numărul de 450.000 de utilizatori să fie atins.
Ca urmare a extinderii serviciilor publice disponibile în platformă, utilizatorii Ghișeul.ro pot achita online peste 300 de tipuri de plăți, lucru care face din această platformă marketplace-ul serviciilor publice electronice din România.
Pe parcursul anului 2020, peste 1 milion de tranzacții au fost înregistrate în platformă, toate cu zero comision pentru contribuabili, iar plățile efectuate prin Ghișeul.ro au totalizat aproximativ 440 milioane lei.
Creșteri record înregistrate în 2021, comparativ cu anul 2020:
- Doar în două luni, ianuarie și februarie, au fost colectate peste 200 de milioane de lei; în primele două luni ale lui 2021, a fost colectată jumătate din întreaga sumă aferentă anului 2020
- În doar primele două luni din 2021 au fost înregistrate peste 600.000 de tranzacții, 60% din totalul tranzacțiilor realizate în 2020
Cifrele confirmă continuarea creșterii exponențiale și dovedesc că Ghișeul.ro este proiectul-pilot de succes, esențial pentru dezvoltarea digitală a României.
Înrolați instituția dumneavoastră în Ghișeul.ro. Împreună, scoatem Statul din statul la coadă!
Autoritatea pentru Digitalizarea României a lansat Sistemul Dinamic de Achiziții Publice
Luna martie marchează lansarea sistemului dinamic de achiziții (SAD), o „piață deschisă electronică’’, concepută pentru a oferi flexibilizare în procedurile de achiziție publică pentru acordurile-cadru..
„Sistemul dinamic de achiziții publice este o nouă funcționalitate, 100% electronică și gratuită pentru toți utilizatorii platformei SEAP. Folosind sistemul dinamic de achiziții, instituțiile pot găsi mai ușor soluții, pot eficientiza contractarea serviciilor care le sunt necesare și se pot adapta nevoilor tot mai complexe ale cetățenilor pe care îi deservesc. Sistemul dinamic conferă flexibilitatea necesară instituțiilor care vor să răspundă nevoilor unei societăți aflate în continuă schimbare”, a precizat Octavian Oprea, președintele interimar al ADR.
SAD este similar cu acordul-cadru, cu deosebirea că noii furnizori, prestatori sau executanți se pot alătura oricând pe durata de implementare a sistemului dinamic. Astfel, în loc să se angajeze timp de patru ani într-un acord-cadru, o instituție care utilizează sistemul dinamic poate colabora cu noi operatori economici din piață în orice moment, fără să fie nevoie să aștepte până când acordul-cadru își va încheia perioada de valabilitate.
SAD, o nouă funcționalitate a platformei SEAP
Noua funcționalitate este deja disponibilă în platforma SEAP, administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).
SAD flexibilizează procedurile de achiziție publică desfășurate pentru servicii care necesită perioade mai îndelungate, în contextul în care acordul-cadru poate fi derulat doar cu semnatarii inițiali ai acestuia.
Odată inițiat, sistemul dinamic rămâne deschis noilor furnizori /prestatori /executanți pe toată durata sa. Dacă un operator economic nu poate îndeplini cerințele de calificare în momentul în care este stabilită data limită de depunere a candidaturilor, la inițierea SAD, acesta își poate revizui documentele și poate aplica pentru a fi parte a sistemului dinamic, oricând pe durata lui. Mai mult, este important de menționat că nu există o limitare a numărului de operatori economici care vor fi parte a sistemului dinamic.
Sistemul dinamic este gratuit pentru toți utilizatorii din SEAP, nu se percep taxe/tarife de înscriere, de participare sau pentru depunerea de oferte. Mai mult, acționând ca o piață deschisă, acesta sprijină participarea IMM-urilor și a întreprinderilor nou-înființate la procedurile de achiziții din sectorul public prin adaptabilitatea procesului, care permite cumpărătorilor să își actualizeze cerințele.
Beneficiul social generat de sistemul dinamic de achiziții publice este încurajarea concurenței.
În plus, pentru instituțiile publice (cumpărători), beneficiile concrete ale SAD sunt:
- Flexibilitate în achiziție – Sistemul dinamic este deschis, astfel că operatorii economici pot intra/aplica în orice moment: chiar dacă nu reușesc să fie selectați, respectiv să îndeplinească cerințele din primul moment al licitației, își pot revizui solicitările de participare și vor putea aplica, putând fi selectați ulterior;
- Sistemul dinamic realizează atribuirea contractelor
individuale sau a comenzilor mult mai rapid:, instituția publică nu va mai
face altă publicitate contractului care urmează să fie atribuit, ci va apela
direct la vânzatorii din cadrul sistemului dinamic, selectați la acel moment.
De asemenea, pentru operatorii economici (vânzători), beneficiile concrete ale SAD sunt:
- operatorii nu trebuie să-și demonstreze capacitatea de fiecare dată când doresc să concureze pentru un contract;
- vânzătorii au libertatea de a depune oferte pentru
contractele pe care le consideră atractive.
Pentru familiarizarea cu regulile SAD, autorităţile contractante interesate de organizarea sistemelor dinamice de achiziţii şi operatorii economici înregistraţi ca ofertanţi în SEAP pot testa funcţionalităţile SAD pe mediul demo disponibil la adresa https://demo.e-licitatie.ro/pub .
Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) înregistrează peste 192.000 de entități, dintre care 21.000 sunt autorități contractante și peste 171.000 sunt ofertanți. SEAP este una dintre cele mai utilizate platforme online din România, prin intermediul căreia autorităţile publice îşi achiziţionează – utilizând mijloace electronice – bunuri, lucrări şi servicii necesare.
În 2020, peste 14.000 de proceduri au fost atribuite în platforma SEAP, totalizând o valoare de peste 33 de miliarde de lei. Totodată, platforma SEAP a intermediat 2 milioane de cumpărături directe atribuite, în valoare de peste 14 miliarde de lei.
Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția de Primăvară 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Revista nu se comercializează și se distribuie gratuit tuturor primăriilor din țară.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/2QwoUex
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/2OVtoew