Ascendis și Ghidul Primăriilor au derulat un studiu privind nevoile de dezvoltare ale angajaților din sectorul public.

Citește integral studiul Ascendis și Ghidul Primăriilor privind nevoile de dezvoltare ale angajaților din sectorul public din România AICI. 

 

Angajații din primării au nevoie de pregătire constantă pentru a avea performanță, iar liderii din instituțiile publice pun accent pe nevoile de dezvoltare ale angajaților în special în domenii critice, precum achiziții publice, urbanism sau fonduri europene. Iar pentru primarii performanți este extrem de important să fie mereu la curent cu noutățile din domeniile-cheie ale administrației, spune George Turcu, Managing Partner Ghidul Primăriilor, un proiect unic care funcționează neîntrerupt de 20 de ani la nivel național, o comunitate care conectează primăriile, comunitățile locale și mediul de afaceri.

 

My image

 

Interviul cu George Turcu, Managing Partner Ghidul Primăriilor

 

Interviu publicat în cadrul studiului „Nevoile de dezvoltare ale angajaților din sectorul public din România”, un proiect realizat de Ascendis în parteneriat cu Ghidul Primăriilor.

 

Cum v-a venit ideea lansării proiectului Ghidul Primăriilor și cum ați reușit să ajungeți cu revista la toate primăriile din România?
Ghidul Primăriilor este o inițiativă pe care am dezvoltat-o încă din 2003, atunci când compania noastră oferea un catalog cu spații de promovare pentru antreprenori și mediul de afaceri.
La acel moment, am observat un interes crescut din partea primăriilor pentru promovarea proiectelor de dezvoltare și mai ales pentru atragerea de investiții noi în comunitățile lor. 
Pentru a răspunde nevoilor acestor primării, am realizat un studiu pentru a evalua numărul și tipul de primării care ar fi interesate să facă parte dintr-o comunitate în cadrul căreia să-și promoveze constant proiectele de investiții, oportunitățile locale, facilitățile oferite investitorilor și să aibă acces la exemple de bune practici din administrație.
Rezultatele studiului au relevat faptul că o astfel de comunitate era necesară și astfel am creat Ghidul Primăriilor, un proiect unic care funcționează neîntrerupt de 20 de ani la nivel național, o comunitate care conectează primăriile, comunitățile locale și mediul de afaceri.
În 2020 am mers și mai departe și am lansat un produs premium, Revista Ghidul Primăriilor - prima și singura revistă de tehnologii, produse și servicii destinată exclusiv administrațiilor publice din România, cu accent pe primării. 
Acest produs a fost dezvoltat la cererea companiilor private care aveau nevoie de un canal eficient și accesibil prin care mesajul lor să poată ajunge la toți liderii din administrația locală și centrală, mult mai ușor și mai rentabil decât prin campaniile tradiționale de promovare (rețele sociale, motoare de căutare, presa generalistă sau direct mail).
Astfel, în timp ce tipărirea și expedierea de materiale prin curierat către toate primăriile din România ar fi foarte costisitoare pentru o companie, Ghidul Primăriilor oferă soluția integrată de conectare directă cu toate instituțiile publice, într-un mod economic și eficient și distribuie Revista trimestrială și Catalogul anual direct către cele 3186 de Primării din țară, către Ministere, Autorități naționale, Consilii Județene și aprox. 3500 de companii de top.
Acesta este pe scurt, drumul de 20 de ani de la un catalog tipărit, la o platformă completă, dezvoltată pentru crearea de conexiuni între primării și companii, care include următoarele produse: Catalogul și Revista Ghidul Primăriilor, site-ul ghiduprimariilor.ro și canalele online conexe (newsletterul, Podcastul Vocea Administrațiilor Publice, fluxul de știri Vocea Administrațiilor Publice, grupul de WhatsApp destinat primăriilor, etc).

 

Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în dezvoltarea acestui proiect?
Una dintre cele mai mari provocări a fost stabilirea relației de încredere între primării, consilii județene și Ghidul Primăriilor. Iar pentru acest obiectiv am muncit mult, am livrat întotdeauna ce am promis și mereu am încercat să depășim așteptările.
De asemenea, uneori a fost dificil de comunicat faptul că proiectul Ghidul Primăriilor nu oferea pur și simplu spații publicitare, ci un nou canal de comunicare pentru instituțiile publice locale și centrale și pentru mediul de afaceri.

 

Care credeți că este rolul primarilor în promovarea și sprijinirea dezvoltării abilităților angajaților din primării? 
Dezvoltarea constantă a abilităților angajaților din primării este esențială pentru succesul administrației locale. Iar primarii performanți știu că au nevoie de o echipă performantă, care să livreze pentru comunitate proiecte necesare, finanțabile și sustenabile.
În final, consider că cel mai important aspect este ca primarul să aibă deschidere și să încurajeze pregătirea constantă a angajaților, astfel încât aceștia să fie mereu pregătiți să facă față noilor provocări și să rămână la curent cu ultimele noutăți din domeniile cheie din administrație.

 

Din experiența și din discuțiile dvs. cu primarii, care sunt cele mai mari nevoi de dezvoltare a competențelor angajaților din primăriile din România?
În primul rând, companiile private cu care colaborăm au semnalat în repetate rânduri faptul că sectorul public este expus la riscuri financiare majore din cauza achizițiilor publice neperformante și pledează pentru modernizarea practicilor de achiziții publice și pentru implementarea unor modele performante, bazate pe know-how-ul funcționarilor publici, care să prioritizeze calitatea achiziției.
Inclusiv Iuliana Feclistov, Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice a declarat pentru Ghidul Primăriilor că cea mai mare povocare din sectorul public o reprezintă pregătirea personalului din domeniul achizițiilor și a adăugat că prioritatea zero pentru ANAP este stabilirea unor standarde înalte de performanță pentru funcționarii care gestionează achizițiile publice.
Așadar, din discuțiile pe care le-am purtat mai ales cu mediul de afaceri care colaborează cu sectorul public, domeniile care au nevoie urgentă de specialiști sunt: achizițiile publice, direcțiile de urbanism / cadastru și domeniul accesării fondurilor europene. 

 

Se vorbește tot mai mult despre digitalizare în sectorul public. Aveți exemple de primari/ primării care au investit și în programe de formare a competențelor digitale ale angajaților?
Ghidul Primăriilor a intervievat mulți primari performanți care au digitalizat relația cu cetățenii și fluxurile interne din cadrul primăriei, printre care: Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud, Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, Nicolae Moldovan, primarul Orașului Beclean, Cristian-Octavian Matei, primarul Municipiului Turda, Florin Oancea, primarul Municipiului Deva, etc.
Punctual nu am discutat cu primari despre competențele digitale ale angajaților, dar în general, soluțiile digitale implementate la nivelul primăriilor vin “la pachet” cu funcționari publici pregătiți să gestioneze corespunzător fluxurile digitale. 
Categoric am identificat, împreună cu partenerii din mediul de afaceri, nevoia derulării unor programe de formare a competențelor digitale pentru angajații din primării, iar decidenții ar trebui să valorifice la maximum prevederile Ordonanței de Urgență 57/2019, conform căreia primăriile trebuie să ofere tuturor angajaților cel puțin un program de formare sau perfecționare profesională la fiecare doi ani. 


Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Numărul IX, Ediție Specială, Iulie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale: https://shorturl.at/fGNO1
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ