
Urmărește înregistrarea conferinței „Dezvoltarea abilităților angajaților: soluția pentru creșterea performanței în sectorul public”:
Angajații din sectorul public trebuie să aibă același sistem de valori, iar într-o lume ideală, în orice instituție publică, angajații au ca valoare comună orientarea către interesul cetățeanului. Aceasta a fost una dintre concluziile evenimentului „Dezvoltarea abilităților angajaților: soluția pentru creșterea performanței în sectorul public” organizat pe 13 iunie 2023 de firma de training și consultanță Ascendis în colaborare cu Banca Națională a României. În cadrul conferinței, la care au participat peste 100 de lideri din instituțiile publice, au fost prezentate rezultatele studiului „Nevoile de dezvoltare ale angajaților din sectorul public din România”, un proiect realizat de Ascendis în parteneriat cu Ghidul Primăriilor.
Instituțiile publice au nevoie de competențe, de management și de leadership în același timp, iar procesele, regulile și normele trebuie să fie însoțite de un set de valori asimilate de toți angajații. „Ar fi ideal ca orice instituție publică să aibă o valoare asimilată de toți oamenii, numită orientarea către interesul cetățeanului/ respectul față de cetățean, pentru că aceasta e misiunea oricărei instituții publice”, a explicat, în cadrul conferinței, Andrei Goșu, managing partner în cadrul Ascendis, liderul pieței locale de training și consultanță în dezvoltare organizațională.
Anul 2023 a fost declarat de către Comisia Europeană anul dezvoltării competențelor, a menționat Mugur Tolici, directorul de resurse umane al Băncii Naționale a României. „Premisa de la care s-a pornit a fost aceea că dezvoltarea competențelor nu asigură doar șansele crescute pentru realizarea unei cariere de succes, ci și mai multă inovare, o mai bună competitivitate a companiilor și o contribuție mai însemnată la realizarea unei creșteri economice sustenabile. Forumul Economic Mondial estimează în cadrul raportului Viitorul Joburilor 2021 că, pentru a se adapta la noul loc de muncă bazat în mare parte pe tehnologie, angajații din sectorul public vor trebui să-și dezvolte aproximativ 40% din competențele de bază în următorii cinci ani. Cererea de competențe digitale va crește accelerat, în paralel cu nevoia de dezvoltare a gândirii critice, a creativității și a competenței de soluționare a problemelor. Realizarea acestui lucru se va face prin recalificare și prin perfecționare”, a mai spus Mugur Tolici.
De altfel, programele de dezvoltare a competențelor digitale sunt considerate prioritare pentru angajații din sectorul public, având în vedere că 74% dintre liderii care au răspuns chestionarului Ascendis le-au menționat ca fiind cele mai importante. Pe locul doi se află competențele tehnice, care asigură îndeplinirea atribuțiilor specific (54% dintre respondenți), urmate de programele de dezvoltare a competențelor manageriale și de leadership (48% dintre respondenți).
„Ultimul raport DESI (The Digital Economy and Society Index, care evaluează performanța și progresul țărilor în materie de digitalizare) din 2022 arată că suntem pe ultimul loc în ceea ce privește capitolul servicii publice digitale. Problema este că indexul nostru este de 20, iar Grecia, care este pe penultimul loc are un index de 40, iar Bulgaria, a treia de la coadă, are 50. Este o diferență uriașă care ne arată totuși ce oportunitate mare avem de a schimba acest clasament în următorii ani. Din experiența noastră cu instituțiile publice, de fiecare dată când i-am provocat individual să folosească cele mai noi tehnologii, le-au folosit foarte bine. Deci problema nu e la competențele oamenilor, întrebarea este cum ducem la nivel de instituții digitalizarea și cum o ducem cu management și leadership, cu oameni capabili să conducă transformarea”, a explicat Marius Opriș, partener în cadrul Ascendis.
Citește integral studiul Ascendis și Ghidul Primăriilor privind nevoile de dezvoltare ale angajaților din sectorul public din România AICI
În primăriile din zonele rurale există puțini angajați, care au prea multe atribuții, iar aceasta este una dintre cele mai mari provocări pentru instituțiile publice, a subliniat George Turcu, Managing Partner & Project Manager în cadrul Ghidul Primăriilor. „Sunt aproape 2.900 de comune în România care au nevoie de sprijin, în special în zona de comunicare. Angajații din primării vor și sunt deschiși să dezvolte proiecte benefice pentru comunitățile lor. Însă, uneori, lucrurile se complică pentru că, din păcate, un funcționar public are de îndeplinit prea multe sarcini o dată, de la achiziții publice, la urbanism. De aceea, noi am venit alături de primării și le ajutăm să comunice mai eficient la nivel local și național. Ghidul Primăriilor le oferă acum o platformă completă de comunicare online și offline, suport în pregătirea materialelor de comunicare, pentru ca cetățenii să vadă că au o administrație deschisă către ei”, a mai explicat George Turcu. În opinia lui, dezvoltarea constantă a abilităților angajaților din primării este esențială pentru succesul administrației locale. Iar primarii performanți știu că au nevoie de o echipă performantă, care să livreze pentru comunitate proiecte necesare și finanțabile.
„Primarul este singura persoană din localitate care trebuie să îi înțeleagă pe toți, pentru că rolul lui este să genereze progres și un trai mai bun pentru fiecare cetățean. El este primul care trebuie să deprindă continuu noi abilități, să le aplice în folosul comunității, iar apoi să fie urmat de ceilalți”, a mai spus George Turcu.
Peste 60% dintre liderii din sectorul public consideră că îmbunătățirea competențelor angajaților și implementarea unui sistem de remunerare pe bază de performanță sunt cele mai eficiente metode de a îmbunătăți performanța instituției în care activează, mai arată rezultatele sondajului Ascendis.
„Un procent de 6% dintre respondenți au menționat că există alte metode: posibilitatea de a avea rotație pe joburi, comunicarea cu colegii, schimbarea modelului ierarhic în sensul că aparatul de specialitate nu trebuie să fie în subordinea structurilor numite politic sau beneficiile extrasalariale”, a explicat Adelina Mihai, consultant Ascendis.
Însă pachetele motivaționale oferite angajaților din sectorul public devin iluzorii dacă agenda publică se confundă cu cea personală și dacă funcțiile de manager public se confundă cu persoane alese sau numite să le îndeplinească fără să aibă abilitățile necesare, a explicat profesorul Dumitru Miron de la Academia de Studii Economice din București. „În peisajul public se rostogolesc tot felul de concepte de tipul meritocrație / recompensă, iar pachetele motivaționale sunt vitale în ecuația asta a maximizării satisfacției. Principala problemă este a unui decalaj, a unei asimetrii de planuri, una dintre cele mai dăunătoare pentru întregul peisaj al capitalului intelectual. Am reușit să fiu părtaș, direct sau indirect, la proiectul numit bursa Guvernul României. S-au cheltuit peste 4 milioane de dolari pentru a școli la cele mai prestigioase universități din străinătate câteva sute de tineri valoroși, selectați cu o rigurozitate indiscutabilă, care au urmat programe de training cu acest scop: de a pregăti manageri publici. Ei s-au întors acasă și niciunul dintre ei nu a ajuns în instituțiile publice pentru că a venit după aceea cadrul nostru reglementar care spunea: 1. Nu pot fi angajați pentru că nu au urmat un program de training la Institutul Național de Administrație. 2. Niciunul nu a putut fi angajat pentru că schemele salariale și de angajare nu au fost făcute la timp”, a explicat prof. univ. dr. Dumitru Miron, președintele Senatului ASE București.
Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Numărul IX, Ediție Specială, Iulie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale:
https://shorturl.at/fGNO1
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/3ArVIdQ