
Ce este PNRR și cum poate ajuta primăriile?
Planul Național de Redresare și Reziliență este un program derulat în perioada 2021-2026, prin care sunt propuse o serie de investiții ce au ca scop ridicarea nivelului de trai în România și plasarea la același nivel cu cel al țărilor în vestul Europei. Proiecte similare au fost puse în aplicare și de alte țări membre ale UE, aducând astfel beneficii și salturi progresive majore.
Ce investiții puteți face?
PNRR este structurat în 15 capitole, fiecare făcând referire către un segment anume: C1 Managementul apei, C2 Păduri și protecția biodiversității, C3 Managementul deșeurilor, C4 Transport sustenabil, C5 Valul Renovării, C6 Energie, C7 Transformare digitală, C8 Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, C9 Suport pentru sectorul privat/cercetare, C10 Fondul local, C11 Turism și cultură, C12 Sănătate, C13 Reforme sociale, C14 Bună guvernanță, C15 Educație.
Pentru administrațiile publice urmează a fi lansată în cursul acestei veri componenta C10 Fondul local. Aceasta conține segmente de finanțare de care Primăria poate beneficia în mod direct și pe care dorim să le evidențiem în cele ce urmează.
Prin componenta C10 Fondul local se pot finanța următoarele categorii de investiții:
• I.1.1 - Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante)
• I.1.2 - Asigurarea infrastructurii verde – ITS/alte infrastructuri TIC (sisteme inteligente de management urban/local)
• I.1.3 - Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – puncte de reîncărcare vehicule electrice
• I.1.4 - Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete
• I.2 - Construirea de locuințe pentru tineri/locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ
• I.3 - Reabilitarea moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți serviciile publice prestate la nivelul unităților administrativ-teritoriale
• I.4 – Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană.
În cadrul liniei I.1.2 Asigurarea infrastructurii verde – ITS/alte infrastructuri TIC sunt eligibile:
• sisteme de transport inteligente precum soluții de taxare, inclusiv „e-bilete” sau „e-ticketing”, Soluții de parcare inteligentă, Sisteme de avertizare privind adaptarea vitezei;
• sisteme inteligente de management urban/local, precum:
• sisteme automatizare irigații;
• sisteme WIFI pentru spațiile publice;
• valorificarea obiectivelor de patrimoniu prin digitizare sau reconstrucție digitală;
• baze de date GIS la nivel metropolitan sau local /Date deschise – platformă de date deschise în care datele disponibile la nivel de oraș/localitate (date sectoriale) sunt accesibile publicului;
• Funcționar public virtual;
• Servicii „Cloud” online pentru utilizare de către administrația publică;
• Platformă de servicii publice digitale;
• Sistem de înregistrare și emitere a documentelor;
• Aplicații pentru informarea cetățenilor și identificarea problemelor la nivel locale;
• Plata online a taxelor și impozitelor;
• Sistem de planificare online;
• Platformă online și/sau aplicație mobilă pentru cartografierea consumului de energie la nivel de cartier sau oraș;
• Infrastructură de igienizare „inteligentă”.
Bugetul pus la dispozitie pentru linia I.1.2 este 329.000 euro pentru comune, 500.000 euro pentru orașe și municipii și 1.075.000 pentru municipiile reședință de județ.
În cadrul liniei I.4 Elaborarea/actualizarea în format digital a documentațiilor de amenajarea teritoriului și de urbanism sunt eligibile activitățile de realizare a documentațiilor PUG, PUZ incluzând: studiile de fundamentare, elaborarea propriu zisă a documentației în format GIS (sau doar transpunerea ei în format GIS) precum și documentațiile necesare avizelor.
Pentru investițiile pe linia I.4, Primăriile vor putea accesa un buget suplimentar de 78.000 euro pentru PUZ-uri, iar pentru PUG-uri valoarea decontabile va varia, după cum urmează:
- 90.000 euro pentru comune
- 104.000 euro pentru orașe
- 157.000 euro pentru municipii
- 647.000 euro pentru municipiile reședință de județ.
Totodată, este important să menționăm că în cadrul acestor linii se vor putea deconta și investițiile făcute/începute după data lansării programului (decembrie 2021).
Ce este o baza de date GIS?
Baza de date GIS este capabilă să spațializeze toate tipurile de date, rezultând astfel, integrarea acestora într-o hartă sau aplicație. În același timp, îl ajută pe utilizator să vizualizeze distribuția elementelor pe o anumită suprafață, precum și relația care există între ele. Astfel, se pot compune diverse straturi de date, precum cel de imobile cadastrate, rețele utilitare, gospodării, spații verzi, fond forestier, adrese, etc, precum și orice altă informație care se regăsește în primărie în format hârtie/catalog sau electronic.
Straturile se suprapun unul peste celălalt, astfel încât datele să se poată vizualiza în context (de exemplu să puteți vizualiza ce rețele traversează un anumit teren).
O bază de date GIS conține următoarele informații (straturi de date):
1. Limitele de intravilan și extravilan;
2. Imobilele și construcțiile existente în sistemul ANCPI Eterra, cu suprafețele aferente;
3. Patrimoniul public și rețele edilitare;
4. Trama stradală;
5. Spațiile verzi și hidrografia;
6. Imobilele și construcțiile vectorizate (identificate în hartă), cu suprafețele aferente;
7. Adresele administrative;
8. Reglementările din PUG și proprietățile pentru fiecare zonă în parte (POT, CUT, coeficienți, etc);
9. PUZ-urile actuale și funcțiunile acestora.
Toate aceste straturi de date au impact maxim atunci când sunt suprapuse peste o hartă recentă, de mare precizie, care să permită o vizualizare a detaliilor din teren.
De altfel, fundamentul oricărui sistem GIS este harta, deoarece în baza ei se realizează digitizarea elementelor din teren (adică conturarea fiecărui imobil, construcție, stradă, rigolă, spațiu verde, hidrant, stâlp, etc, pe categorii de obiective).
Ce înseamnă digitalizarea PUG-ului sau PUZ-ului? Automatizarea serviciului de urbanism
Planul Urbanistic General (PUG) este un ansamblu de piese scrise și desenate care reflectă programul de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a localităţilor ce compun unitatea teritorial-administrativă de bază. Planurile Urbanistice Generale cuprind analize, reglementări şi regulamentul local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unităţii de bază (suprafeţe din intravilan, cât şi din extravilan). În acelaşi timp, PUG-ul stabileşte norme generale, pe baza cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scară mai mare, PUZ-urile ş apoi PUD-urile.
Planul Urbanistic Zonal (PUZ-ul) este un proiect care are caracter de reglementare specifică, detaliată a dezvoltarii urbanistice a unei zone din localitate (acoperind toate funcţiunile: locuire, servicii, producţie, circulaţie, spaţii verzi, instituţii publice, etc.) şi asigură corelarea dezvoltării urbanistice complexe a zonei cu prevederile PUG-ului localităţii din care face parte.
Digitalizarea acestor două tipuri de documentații ar presupune crearea acestor 2 proiecte în format digital, unde fiecare piesă desenată se transpune într-un strat de date având ca atribute caracteristicile și normele menționate în piesele scrise.
Principalele avantaje ale transpunerii PUG-ului și PUZ-ului în format digital GIS sunt:
1. Posibilitatea de vizualizare a imobilelor și rețelelor din anumite zone, în raport cu PUG/PUZ-ul;
2. Verificarea automată a respectării coeficienților de construcție (POT – procent ocupare teren, CUT – coeficient utilizare teren, etc) și a Autorizațiilor de Construire;
3. Preluarea și completarea automată a tuturor informațiilor pentru emiterea Certificatului de urbanism, cu un simplu click pe hartă;
4. Posibilitatea de a exporta rapid datele în formate universale (pentru a le pune de exemplu la dispoziția Consiliilor Județene sau a altor instituții datele aferente PUG-ului și PUZ-urilor);
5. Posibilitatea de a afișa pe site-ul primăriei o hartă interactivă cu toate caracteristicile UAT-ului, astfel încât oricine să le poată consulta rapid și ușor.
Cum ce ar trebui un primar să înceapă?
Primul pas către digitalizarea primăriei dumneavoastră presupune o evaluare a proceselor și a tot ceea ce se întâmplă „pe hârtie”. Principiul de la care trebuie să se plece este acela de a transpune mare parte din informații, cererile și dosare din format scriptic (scris) în format electronic, deoarece doar așa ele pot fi controlate, ierarhizate, măsurate și verificate, precum și ușor de inter-schimbat cu alte sisteme.
Toate acestea rezultă într-o serie de necesități, specifice departamentelor și funcțiunilor din primărie. Pentru fiecare din acestea se găsesc sisteme specializate, cum ar fi Urbis© oferit de Geodata, care digitalizează practic tot ceea ce are de-a face cu funcțiunile departamentului de urbanism, cadastru, registru agricol, acces cetățeni, într-un format ușor de înțeles, cu date referențiate geografic.
Necesitatea implementării acestor sisteme este ulterior fundamentată printr-o notă de fundamentare al cărei conținut este standardizat și structurat astfel încât să poată fi folosit în cadrul programului PNRR) și aprobate la nivel de UAT (prin Hotărâre de consiliu sau Decizie).
Toate aceste documente, împreună cu cererea și dosarul de finanțare sunt asigurate gratuit de către societatea noastră în cazul achiziționării sistemelor sau serviciilor noastre.
• Aveți deja proprii consultanți sau departament intern de finanțare? Noi asigurăm colaborarea activă cu aceștia pentru întocmirea bugetelor și activităților necesare, precum și toate documentele necesare.
• Doriți să accesați și alte investiții din componenta C10? Echipa noastră vă poate ajuta și în acest caz, asigurând documentația necesară și depunerea proiectului.
După aprobarea dosarului de finanțare, urmează partea de contractare a sistemului și serviciilor, care se face în conformitate cu legislația aplicabilă în domeniul achizițiilor publice. Bineînteles, după instalarea datelor, întregul proiect se termină cu o serie de instruiri pe care compania noastră le asigura la sediul beneficiarului.
Cine poate beneficia de aceste date?
Principiul datelor deschiseRealizarea unui sistem GIS complet are implicații în infrastructura instituției, în cele mai multe cazuri utilizatorii dorind ca datele să fie vizibile concomitent și la registrul agricol, la departamentul de taxe și impozite, cât și la urbanism. Pentru a facilita aceste solicitări, am dezvoltat Solutia Urbis© ce rezolvă rapid toate aceste provocări:
• Nu necesită infrastructură IT (server, calculatoare noi) pentru primărie;
• Nu necesită suportul inginerului de IT (acesta nu trebuie să asigure mentenanță);
• Soluția este disponibilă din browser, de pe orice dispozitiv, similar cu un website;
• Asigură o sursă unică de date și se sincronizează automat cu datele culese din teren;
• Asigură interfațarea rapidă cu orice aplicație și poate publica date direct în site-ul primăriei;
• Permite oricând integrarea de noi date, atașându-le o licență digitală prin care Primăria, în calitate de proprietar al datelor, stabilește condițiile de reutilizare a acestora;
• Asigură exportul datelor în diverse formate, standardizate.
Cine este Geodata, certificări (ISO, Microsoft, autorizări ANCPI)
Compania Geodata Services activează în domeniul ingineriei tehnice, topometrie, cadastru și producție software GIS începând din 2018, fiind autorizată ANCPI în clasa 1 (cel mai înalt nivel), precum și membră a Uniunii Geodezilor din România. Pe lângă acestea, compania își face simțită prezența și în ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii) în calitate de producător de software, dar și membru Microsoft Partner Network. Nu în ultimul rând, societatea este certificată în cele mai înalte standarde aplicabile, respectiv ISO 9001 (standardul de calitate) și ISO 27001 ce atestă certificarea Sistemului de Management al Securității Informației, garantând astfel protecția și securitatea datelor produse.
Portofoliu clienți
Portofoliul nostru de servicii și produse cuprinde o suită largă de servicii, pornind de la măsurători clasice și cadastru, până la integrări specializate de date și soluții IT complexe, dedicate sectorului public, dar și privat. În prezent, portofoliul nostru numără peste 180 de primării pentru care am realizat servicii de realizare a hărților de înaltă precizie, baze de date și sisteme GIS, precum și servicii de cadastru.
Experiența pe GIS, IT
Din punct de vedere cantitativ, până la sfârșitul anului 2021, am survolat în scop fotogrametric peste 170.000 ha, am întocmit baze de date RENNS pentru mai mult de 400.000 adrese și am realizat cadastru verde pentru mai mult de 10.000 ha, aceste lucrări adăugându-se celor de cadastru uzuale. De asemenea, pe divizia de IT am reușit să punem bazele unei suite de aplicații de GIS operațional care permite afișarea și manipularea hărții și a datelor aferente, atât în regim desktop (stație independentă) cât și online (în cloud) și pe terminale mobile. Pe acest segment am reușit să aducem funcționarilor din primărie o interfață simplă, dar utilă, care le oferă comoditate în consultarea datelor și care permite de asemenea integrarea și cu sistemele existente de taxe și impozite, registru agricol, etc. De asemenea, am reușit să compunem o echipă de suport care să îi ajute pe aceștia în operarea de zi cu zi și în actualizarea informațiilor, ceea ce poate însemna atât actualizarea straturilor din Eterra, cât și atașarea cărților funciare pentru fiecare imobil, ca urmare a finalizării lucrărilor de cadastru sistematic. Toate acestea atestă expertiza noastră actuală. Am putea spune că atât cifrele, cât și o creștere anuală constantă dovedesc că suntem cea mai profesionistă echipă din România, pe acest segment.
Geodata - We Shape the Future
Conducerea executivă a companiei este asigurată de Dna Daniela Stoicescu, ce deține o experiență solidă în ceea ce privește digitalizarea și implementarea de proiecte la scară largă. Aceasta manageriază o echipă de peste 30 de angajați, concentrați în mare parte în București, Brașov și Sibiu.
Misiunea companiei
Misiunea noastră constă în a transforma procesele de lucru în cadrul administrațiilor spre beneficiul comunității.
Acest lucru se realizează prin digitalizarea datelor și proceselor și abordarea lor în cadrul unor platforme integrative de lucru.
Prin serviciile pe care le oferim, ne dorim astfel să venim în sprijinul tuturor primăriilor și împreună să punem umărul la dezvoltarea României.
Numai printr-un progres tehnologic putem spera la o transformare rapida a societății, la o adoptare rapida a modelului european. O problema generală în cadrul administrațiilor este că datele existente nu se pot integra într-o bază de date comună, astfel încât la un click pe hartă să se poată evidenția toate informațiile existente pentru acea locație (rețele aflate în apropiere, proprietari, nr. cadastral, suprafața, etc), printr-o integrare activă cu celelalte sisteme din primărie. În plus, am întâlnit multe situații speciale, care impuneau publicarea unor date către public, date care erau însă modificate în timp real de către funcționari (ex: harta incidentelor sau harta cu autorizațiile de construire eliberate). Pentru acestea am dezvoltat o funcționalitate de publicare de mini-site-uri personalizate, stocate în cloud și care se pot accesa practic de oriunde, asigurând astfel o vizualizare în ansamblu a datelor în context geografic.
Nu în ultimul rând, la baza problemei remarcăm o lipsă acută a hărților de înaltă precizie în cadrul instituțiilor. În special în UAT-urile cu mulți locuitori sau în cele cu dezvoltare imobiliară accelerată, acest instrument este unul indispensabil, el devine un reper pentru funcționari, fiind de un real folos atât în cadrul compartimentelor de urbanism, agricol, cât și al celor de la taxe și impozite. Aici menționăm însă că vorbim de hărți care să reflecte îndeaproape situația din teren, care la o măsurătoare să ofere un rezultat precis și care să vină deja cu seturi minime de date digitizate. Hărțile prelucrate de societatea noastră au o precizie pe zonele de intravilan de sub 5 cm. În extravilan această precizie poate fi diminuată / modificată, în cazul în care se dorește optimizarea raportului cost-beneficii.
Pornind de la aceste necesități simple, considerăm că este necesară o abordare integrativă a datelor geo-referențiate în cadrul unităților administrative care să asigure:
• reflectarea situației existente în teren;
• evidențierea datelor puse la dispoziție de ANCPI-Eterra (cadastru);
• evidențierea patrimoniului public și a rețelelor edilitare;
• evidentierea datelor terților (operatori rețele);
• integrarea datelor de reglementare locală, cum ar fi de exemplu PUG-ul și PUZ-urile actuale.
Peste acestea se vine apoi cu procese de lucru personalizate pentru fiecare UAT care să faciliteze:
• prelucrarea datelor (ex: generarea certificatului de urbanism la un click pe hartă și corelarea cu reglementările PUG);
• generarea de rapoarte vizuale în timp real (printarea hărții sau a anumitor elementelor din hartă);
• publicarea de date către alte aplicații terțe (expunerea a diverse straturi de date în mini-siteuri ce se pot afișa în alte aplicații).
Ne-am dorit ca soluțiile GIS pe care noi le oferim să fie cu adevărat utile și utilizabile de către funcționarii din primărie, astfel încât aceștia să nu se simtă descurajați de complexitatea lui, ci mai degrabă să îi stimuleze și să le ușureze munca de zi cu zi. Din acest motiv am conceput și serviciile de suport și asistență, pe care le oferim activ în mai bine de 30 de primării. Aceste servicii pot veni la pachet cu actualizări periodice a hărții (respectiv asigurăm efectuarea zborului la fiecare 2 ani) sau a datelor provenite din Eterra, dar la fel de bine pot însemna și punerea la dispoziție, atunci când este nevoie, a unui specialist care să vă integreze noile date (ex: introducerea unui PUZ nou, adăugarea unor noi cărți funciare pe imobilele ce au făcut obiectul unei lucrări de cadastru sistematic, etc).
Echipa noastră vă stă la dispoziție cu o expertiză îndelungată și consultanță gratuită la sediul dumneavoastră.
Contactați-ne acum și fiți pregătiți pentru valul de digitalizare: www.geodata-services.com
Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Aprilie 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/37eqYjM
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT