
Sistemele GIS modelează date geografice, elemente ce se regăsesc în mediul exterior, precum È™i informaÈ›iile specifice acestora. Localizarea geografică È™i descrierea obiectivelor din teren reprezintă un aspect important în cercetarea de teren necesară în multe dintre operaÈ›iunile administrative, precum:
• Inventarierea numerelor poÈ™tale sau a spaÈ›iilor verzi;
• Inventarierea mobilierului stradal, al indicatoarelor de drumuri, etc;
• Gestiunea zonelor de depozitare deÈ™euri;
• Gestiunea reÈ›elelor de iluminat public;
• Gestiunea reÈ›elor de hidranÈ›i;
• Gestiunea reclamaÈ›iilor primite de la cetățeni, etc.
Dacă în trecut aceste informaÈ›ii È™i modelări de date erau disponibile doar specialiÈ™tilor, astăzi ele au devenit un instrument facil È™i modern, capabil È™i uÈ™or de înÈ›eles pentru orice utilizator de telefon tip smartphone. Astfel, în trecut, pentru culegerea de date din teren era necesară utilizarea de echipamente speciale (GNSS, staÈ›ii totale) sau a ruletei, lucru care necesită, de asemenea, prezenÈ›a a cel puÈ›in 2 oameni.
Astăzi, graÈ›ie hărÈ›ilor gratuite È™i a tehnologiei de poziÈ›ionare oferită de operatorii de telecomunicaÈ›ii, un singur om, dotat cu un aparat de tip smartphone poate adăuga, prin simpla trasare cu degetul pe ecran, informaÈ›ii cu privire la obiectele din teren. Desigur, la acestea se pot ataÈ™a È™i poze, clipuri video, fiÈ™iere pdf sau orice alt tip de informaÈ›ie digitală relevantă subiectului. În final, toate aceste date se pot exporta în fiÈ™iere prelucrabile în birou, precum excel, pdf, shp, geojson.
O administraÈ›ie modernă se bazează în mare măsură pe informaÈ›ii geospaÈ›iale pentru a gestiona spaÈ›iile publice pentru o mare varietate de utilizări.
Datele colectate în teren sunt esenÈ›iale pentru luarea deciziilor de gestionare a terenurilor È™i sunt parte integrantă a unei abordări de la sol. Astfel, personalul colectează date geospaÈ›iale È™i le sincronizează cu bazele de date GIS ale administraÈ›iei, folosind terminale GIS mobile. Sistemele Mobile GIS oferă un cadru hardware/software pentru integrarea colectării datelor de teren È™i GIS cu o maximă flexibilitate.
Sistemul SyncMap, în varianta sa integrată cu platforma web, a adoptat aplicaÈ›ii È™i tehnici avansate, uÈ™or de utilizat, de colectare a datelor mobile, care eficientizează colectarea datelor pe teren.
Introducerea „inteligentă” a datelor permite reducerea introducerii manuale È™i duplicate a datelor, liste de selectare pentru o introducere mai precisă a datelor, îmbunătățirea generală a calității datelor È™i integrarea fără probleme a datelor colectate pe teren în seturile de date naÈ›ionale. Toate acestea au ca rezultat economii uriaÈ™e de costuri, prin reducerea orelor de muncă È™i creÈ™terea calității generale a datelor.
SyncMap se diferenÈ›iază prin funcÈ›ionalitatea unică de a identifica plantele cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială, care È™tie să „citească” planta în funcÈ›ie de scoarță, floare sau frunză. Această funcÈ›ie este deosebit de utilă atunci când doriÈ›i să efectuaÈ›i activități de control sau de inventariere a spaÈ›iilor verzi, culturilor agricole sau ale fondului forestier.
Pentru a colecta È™i a vizualiza datele GIS ale administraÈ›iei, personalul va utiliza aplicaÈ›ia SyncMap, disponibilă pentru toate telefoanele Android. Când SyncMap este conectată online, aceasta se sincronizează cu baza de date GIS a administraÈ›iei care se află stocată în cloud. Odată ce datele GIS sunt descărcate pe dispozitivul mobil, personalul poate colecta date de teren fără o conexiune la reÈ›ea È™i le poate sincroniza înapoi la reconectare.
Completarea sistemului cu platforma web asigură un concept integrat, gata să ofere suport tuturor departamentelor care utilizează date. Astfel, fiecare informaÈ›ie din sistemul GIS se poate vizualiza în timp real, atât pe website-ul instituÈ›iei, cât È™i către alte departamente ale instituÈ›iei, precum urbanism, serviciul de salubritate, serviciul de întreÈ›inere a domeniului public, serviciul de taxe È™i impozite, poliÈ›ie locală, etc.
Produsele software Geodata sunt oferite în sistem cloud, astfel încât să vă scutească de la investiÈ›ii adiÈ›ionale în servere, echipamente laptop performante sau reÈ›elistică. În acelaÈ™i timp, mediul cloud va asigura că informaÈ›iile vor fi disponibile în timp real către toate departamentele, fără a mai fi necesar schimbul de date.
Soluțiile GIS și aplicațiile software administrative dezvoltate de Geodata Services:
• Gamă extinsă de aplicaÈ›ii (desktop, web, mobile);
• Culegere date teren (survol, mobile);
• Integrare date existente (PUG, PUZ, Eterra);
• Vectorizare (imobile, construcÈ›ii, trama stradală, reÈ›ele aeriene, etc.);
• SoluÈ›ii GIS integrate web È™i desktop;
• RENNS (Registrul de Evidență NaÈ›ională a Nomenclaturilor Stradale);
• RAN (Registrul Agricol NaÈ›ional).
SoluÈ›ia GIS gândită de Geodata Services pentru administraÈ›iile publice este concepută pentru a facilita eforturile de colaborare la toate nivelurile organizaÈ›ionale. Compania oferă recomandări hardware È™i software pentru colectarea datelor pe teren pentru a se asigura că achiziÈ›iile È™i procesele de lucru vor răspunde nevoilor personalului de pe teren. Dispozitivele mobile oferite în pachet sunt testate anual pentru acurateÈ›ea spaÈ›ială, durata de viață a bateriei È™i vizibilitatea ecranului.
Toate pachetele de servicii È™i date se oferă customizat, cu grijă È™i atenÈ›ie pentru fiecare client în parte.
Date de contact Geodata Services: office@geodata-services.com | sales@geodata-services.com | 0729-000.002 | 0722-226.281 | www.geodata-services.com
Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, EdiÈ›ia Specială, Iulie 2022, prima È™i singura revistă din România în format print È™i online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://bit.ly/3bKumFj
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/3ArVIdQ