Într-un dialog deschis, primarul orașului Zimnicea, Pîrvu Petre, detaliază viziunea sa pentru dezvoltarea comunității, o viziune ancorată în realitățile locale, dar cu o perspectivă strategică europeană. De la modernizarea completă a infrastructurii rutiere și de utilități, la investiții masive în educație și transformarea malului Dunării într-un pol de atracție turistică și economică, edilul subliniază un plan de lucru coerent, cu termene clare și surse de finanțare identificate. Aflăm care sunt proiectele prioritare ale acestui mandat, cum sunt valorificate oportunitățile oferite de programele naționale și europene și cum poate cel mai sudic oraș al țării să-și maximizeze avantajul strategic unic: portul la Dunăre.

Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?

Ca primar, am stabilit de la începutul mandatului un set clar de proiecte de investiții menite să răspundă nevoilor reale ale comunității. Obiectivul meu este ca toate aceste proiecte să fie finalizate până la finalul mandatului, astfel încât cetățenii să beneficieze cât mai rapid de rezultate concrete.

Printre proiectele prioritare se numără, în principal, asfaltarea tuturor străzilor neamenajate, reabilitarea drumurilor existente și amenajarea trotuarelor și nu în ultimul rând, modernizarea rețelelor de utilități, precum cele de apă și canalizare, rețele electrice și iluminat public modern.

Totodată, am pus accent pe crearea de spații verzi și zone de agrement, precum modernizarea parcurilor orășenești și crearea de noi parcuri și locuri de joacă pentru copii. Nu au fost uitate nici terenurile de spor dar și zone de relaxare pentru toate vârstele.
My image

În domeniul învățământului s-au făcut cele mai multe investiții, precum modernizarea, reabilitarea și dotarea acestora, iar siguranța copiilor și condițiile moderene care au fost create pentru ei, au fost prioritare pentru noi.

Toate aceste proiecte sunt incluse într-un plan de lucru coerent, cu termene clare, surse de finanțare identificate, la care echipa primăriei lucrează constant pentru implementarea lor.

Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?

Prin acest program, s-a obținut finanțarea pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare din zona centrală a orașului, proiect care se află în curs de execuție.  

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?

Având în vedere diversitatea liniilor de finanțare din cadrul PNRR-ului, pot spune, cu bucurie, că am depus 9 proiecte în cadrul acestui program, din care 3 deja sunt finalizate, iar alte 6 sunt încă în derulare.

De amintit faptul că în cadrul acestor proiecte am reușit să investim în infrastructura medicală, în modernizarea, dezvoltarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor la nivel de oraș și, în principal, cele mai multe dintre proiecte au fost în domeniul învățământului.
My image

Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră?

Chiar dacă orașul nostru este un oraș mic, faptul că are ieșire la Dunăre este un avantaj major. Poziția geografică favorabilă oferă posibilități de exploatare în domeniul turismului, al transportului fluvial, pescuitului și agrementului. Biodiversitatea zonei, foarte bogată în resurse naturale cum ar fi flora şi fauna, poate atrage turiști interesați de natură, fotografie, precum și de liniștea și aerul curat tot mai căutat de turiștii urbani.
My image

Orașul nostru este punct de legătură dintre România și Bulgaria, având un port functional și un punct de trecere cu bacul. Acest lucru ne oferă deschidere internațională facilitând schimburile comerciale transfrontaliere, mobilitatea persoanelor și dezvoltarea unor parteneriate economice și turistice. Portul și trecerea cu bacul pot deveni piloni esențiali în atragerea de investiții, dezvoltarea infrastructurii și promovarea turismului în zonă. 
În acest context, ne-am propus să investim în modernizarea portului, pentru a-l transforma într-un punct vital de conexiune economică, turistică și logistică.

Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?

Faptul că localitatea nostră are port la Dunăre reprezintă un avantaj strategic semnificativ. 
Iată câteva avantaje competitive clare care pot fi valorificate:

  • Acces la transport internațional de mărfuri
  • Posibilitate de dezvoltare a zonelor industriale/logistice
  • Integrare în lanțuri de aprovizionare europeană
  • Creșterea turismului fluvial și ecoturismului
    My image

    Pentru maximizarea potențialului orașului Zimnicea este important să ne concentrăm pe punctele forte reale ale localității noastre și să le transformăm în motoare de dezvoltare economică și socială. 
    Voi prezenta câteva puncte forte pe care dorim să le maximizăm, după cum urmează:
  • Poziția strategică la Dunăre -  cel mai sudic punct din România, care are un punct natural de legătură între România și Bulgaria, astfel o alternativă rapidă și economică la Giurgiu-Ruse pentru transport
  • Portul fluvial și potențialul logistic – pentru maximizarea potențialului de dezvoltare a orașului a fost depus un proiect care vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea Portului Zimnicea - proiect finanțat de Autoritatea de Management pentru Programul Transport 
  • Zonă preponderent agricolă, cu un mare potențial agro-industrial. 
  • Turismul fluvial și de frontieră

    Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți să dezvoltați turismul local/zonal?

Fiind port la Dunăre, Zimnicea este conectat cu 8 țări dunărene din estul și centrul Europei. Flora și fauna bogată, împreuna cu frumusețea peisagistică deosebită, conferă zonei un potențial turistic impresionant. Dunărea, cu o variată compoziție floristică și faunistică oferă priveliști unice: lunca cu nisipurile, pădurea de sălcii și plopi și chiar fluviul însuși.

În vederea promovării patrimoniului natural și pentru dezvoltarea turismului în orașul nostru, am achiziționat o ambarcațiune cu o capacitate de 20 de locuri, amenajată atât cu spațiu interior (fotolii și mese) cât și exterior (banchete și acoperiș), facilități ce conferă un spațiu plăcut și confortabil pentru efectuarea de mici croaziere., ceea ce va duce la creșterea atractivității zonei și la promovarea patrimoniului natural. Prin achiziționarea acestei ambarcațiuni, locuitorii din zona Zimnicea, și nu numai, beneficiază de un serviciu de turism nou, plimbări pe Dunăre cu o ambarcațiune de agrement, putând astfel să descopere frumusețea fluviului.

O resursă naturală inestimabilă, cu un potențial turistic foarte mare, din pacate neexploatat la capacitate maximă până în prezent.

Știm că funcția de primar implică o presiune constantă și un program solicitant. Cum reușiți să vă deconectați și să vă reîncărcați la nivel personal? Există pasiuni, activități sau simple momente petrecute alături de familie și prieteni care vă ajută să păstrați echilibrul?

În ziua de astăzi, când ritmul vieții și presiunea la care suntem supuși a atins cote maxime, din toate punctele de vedere, este foarte important să te deconectezi de problemele cotidiene, astfel să îți dai voie ție însuți să fii om, nu doar o funcție.  Adevărata deconectare o găsesc, în principal, alături de familie, de copii, de nepoți, de timpul petrecut împreună cu ei, de liniștea cu care te încarci alături de ei, dar nu am neglijat nici plimbările zilnice în natură.
My image