Interviu cu Pârvu Petre, primarul orașului Zimnicea, județul Teleorman

Care credeți că sunt principalii factori care au contribuit la realegerea dumneavoastră ca primar?

Realegerea pentru un nou mandat de primar este dovada faptului că eforturile depuse în cele patru mandate anterioare și rezultatele obținute au fost apreciate de locuitorii orașului, precum și seriozitatea, implicarea și respectul pentru cetățeni de care am dat dovadă în tot acest timp. În cei 21 de ani de când sunt primar, m-au interesat toate problemele cu care se confrută locuitorii orașului și am încercat, în limitele atribuțiilor conferite de lege, să le soluționez.
Mă simt onorat de votul de încredere pe care cetățenii urbei mi l-au acordat, și totodată îi asigur de toată deschiderea și susținerea mea.

Care considerati ca a fost cea mai importantă realizare a dumneavoastră ca primar în mandatul anterior?

Nu pot spune că din totalitatea proiectelor realizate până acum, unul este mai important decât celălalt, fiecare dintre acestea a avut o importanță deosebită și un impact asupra dezvoltării orașului nostru. Am încercat să îmbunătățesc condițiile de trai ale locuitorilor, prin aducerea rețelei de gaze naturale în oraș, reabilitarea întregului sistem de apă și canalizare, prin proiecte care au vizat și vizează Spitalul orășenesc, acesta fiind net îmbunătățit și dotat față de cum a fost preluat de la Ministerul Sănătății în urmă cu 11 ani, precum și modernizarea infrastructurii rutiere, prin proiecte care să faciliteze accesul la educație dar și crearea de condiții nu doar adecvate ci moderne pentru copiii și elevii din oraș.

Ce proiecte v-ați propus pentru următorii patru ani de mandat?

În următorul mandat îmi propun să continui dezvoltarea și modernizarea orașului, prin proiecte care să îmbunătățească calitatea vietii din comunitatea noastră si să clădim pentru copiii nostri un oraș modern și prosper.
Enumăr doar câteva din proiectele care vor fi derulate în perioada următoare:
-Modernizarea rețelei de străzi orășenești
-Crearea infrastructurii necesare serviciilor de sănătate la nivelul cerințelor de astăzi prin eficientizarea energetică a clădirii Spitalului orășenesc, dotarea ambulatoriului de specialitate cu aparatură medicală, amenajarea și dotarea unei secții de recuperare medicală
- Digitalizarea serviciilor publice oferite populației
- Reabilitarea și dotarea cinematografului
- Construirea unei baze sportive
- Crearea unui serviciu de transport public ecologic și digitalizat în care vor fi incluse piste de biciclete, dar și achiziția de biciclete și trotinete electrice.

Care credeți că vor fi principalele provocari / obstacole în calea realizării acestora?

Birocrația excesivă, atât în accesarea finanțărilor europene, dar și naționale, legislația necoroborată, uneori neclară și interpretativă, lipsa de predictibilitate pe piața construcțiilor, atât în ceea ce privește fluctuațiile de preț, dar și neprofesionalismul unor antreprenori și nu în ultimul rând lipsa forţei de muncă calificate.

Ce surse de finanțare plănuiti să accesați pentru proiectele pe care le aveți în plan?

Fonduri europene precum şi fonduri naționale.

Cum vă propuneți să atrageți noi investiții în comunitate?

Din păcate în acest domeniu, administrațiile locale nu au o putere foarte mare, însă sperăm că ne va ajuta poziționarea geografică favorabilă, orașul Zimnicea fiind port la Dunăre, facilitatea de trecere cu ferry-boatul între orașul Zimnicea și orașul Svisthov-Bulgaria, distanța foarte mică față de podul Giurgiu-Ruse precum și posibilitatea de exploatare în domeniul dezvoltării turismului. De asemenea, Orașul Zimnicea deține în acest moment toate utilitățile necesare dezvoltării afacerilor, precum rețele de apă curentă/canalizare, gaze naturale și curent electric ce acoperă atât suprafața de teren intravilan, precum și platforma industrială.

Care din proiectele pe care vă propuneți să le finalizați sunt proiecte începute în mandatul trecut?

În primul rând mi-aș dori să finalizam lucrările de consolidare / reabilitare / modernizare demarate la toate școlile gimnaziale din oraș, un proiect foarte important, deoarece condițiile pentru desfășurarea actului didactic și siguranța copiilor noștri a fost întotdeauna una din principalele preocupări.
În al doilea rând, sper să finalizăm proiectele care sunt în derulare și care vizează spitalul orășenesc, cu privire la eficientizarea energetică a acestuia, precum și crearea unei secții de recuperare, la care se adaugă dotarea cu aparatură necesară desfășurării activității la standarde europene.
Nu doresc să mă rezum la proiectele menționate anterior, deoarece în acest moment mai multe proiecte se află în faza de analiză sau în faza de derulare, iar fiecare dintre acestea au o importanță deosebită pentru dezvoltarea orașului și mi-aș dori ca toate acestea să se finalizeze cu succes.

Care sunt inițiativele pe care vă doriți să le începeți în acest nou mandat?

Pe lângă inițiativele materiale pe care ne dorim să le realizăm prin proiectele de investiții deja menționate, îmi doresc să continuăm munca pentru dezvoltarea unei administrații publice transparente care să ofere cetățenilor un acces mai larg la informațiile și documentele aflate în posesia instituției, participarea cetățeniilor la procesul decizional și asigurarea legitimității, eficacității și responsabilității admistrației față de cetățean.

Care sunt principalele învățăminte din mandatul trecut cu care începeți acest nou mandat?

Având deja o experiență de 5 mandate anterioare, am ajuns la concluzia că tot timpul este ceva nou de învățat. Fiecare experiență este unică în felul ei, munca în administrația publică este în slujba cetățeanului, căruia suntem obligați să îi oferim servicii publice complete și de calitate.

Dacă mai sunt niște aspecte pe care ați mai vrea să le adăugați față de răspunsurile la întrebările de mai sus, vă rugăm să le menționați aici.

Fiecare edil are atât susținători cât și opozanți, însă întotdeauna m-am considerat primarul tuturor locuitorilor orașului nostru și doresc să îi asigur pe toți că în continuare munca mea va fi în slujba întregii comunități, deoarece îmi doresc cu adevărat ca orașul nostru să devină atractiv, să îl modernizăm și cumva să stopăm acest trend de depopulare a comunităților mici, existent în aproape toată România.