
Interviu cu Pârvu Petre, primarul oraÈ™ului Zimnicea, judeÈ›ul Teleorman
În primul rând, È›in să vă mulÈ›umesc dumneavoastră, celor care sunteÈ›i interesaÈ›i de oraÈ™ul Zimnicea, locuitorilor oraÈ™ului pentru că sunt mereu aproape de noi È™i nu în ultimul rând, celor care sunt interesaÈ›i È™i doresc să investească în oraÈ™ul nostru, iar pe această cale le transmit că îi aÈ™teptăm È™i avem toată deschiderea pentru a-i sprijini.
Ce proiecte de investiÈ›ii v-aÈ›i propus să realizaÈ›i până la finalul acestui mandat?
Având în vedere că la momentul actual, în oraÈ™ul Zimnicea, mai multe proiecte sunt în plină desfășurare, fiind menite să dezvolte È™i să modernizeze oraÈ™ul nostru, vom enumera câteva proiecte de investiÈ›ii propuse a se realiza până la finalul acestui mandat, È™i anume:
- „CreÈ™terea eficienÈ›ei energetice a infrastructurii de iluminat public - zona centrală, Oras Zimnicea, judeÈ›ul Teleorman”
- „CreÈ™terea eficienÈ›ei energetice a infrastructurii de ilumiat public - zone periferice, Oras Zimnicea, judeÈ›ul Teleorman”
- „Îmbunătățirea eficienÈ›ei energetice - Spital Orășenesc Zimnicea”;
- „Elaborarea PUG È™i PMUD în format GIS”. Zimnicea va beneficia de finanÈ›are prin PNRR pentru elaborarea Planului Urbanistic General(PUG) È™i a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD).
- „Zimnicea - un oraÈ™ mai curat”. OraÈ™ul nostru doreÈ™te să creeze condiÈ›ii mai bune de locuit È™i să menÈ›ină un mediu sănătos, atât pentru localnici cât È™i pentru atragerea turiÈ™tilor, în acest sens a fost depus acest proiect, în cadrul AsociaÈ›iei Grupului de AcÈ›iune Locală pentru Pescuit Dunărea de Sud pentru Strategia de dezvoltare locală a zonei pescăreÈ™ti Dunărea de Sud 2014 – 2020. Prin proiect se doreÈ™te achiziÈ›ionarea unui utilaj pentru salubrizare stradală.
Ce proiecte au fost demarate în perioada 2022 - 2023 sau au fost implementate în totalitate până în prezent?
Primăria oraÈ™ului Zimnicea a demarat în perioada 2022-2023 o serie de proiecte, unele dintre ele fiind în stadiu avansat, altele deja finalizate, dintre acestea precizez ca drept finalizate:
- „Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei COVID-19 È™i al consecinÈ›elor sale sociale”;
- „Sprijin la nivelul regiunii Sud Muntenia pentru pregătirea de proiecte finanÈ›ate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement, infrastructură”.
Proiectele în implementare sunt:
- „Îmbunătățirea eficienÈ›ei energetice - Spital Orășenesc Zimnicea, reabilitarea termică a Spitalului Orășenesc Zimnicea”;
- „Reabilitare, dotare, modernizare Complex Cinematografic Unirea, OraÈ™ Zimnicea”, cu ajutorul CNI;
- „Construire bază sportivă TIP Dunărea Zimnicea”, CNI;
- „Elaborarea PUG È™i PMUD în format GIP”. Zimnicea va beneficia de finanÈ›are prin PNRR pentru elaborarea Planului Urbanistic General(PUG) È™i a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD);
- „Modernizarea È™i dotarea Școla Gimnazială M.R. Paraschivescu”;
- „Modernizare È™i dotare Școala Gimnazială Nr. 3”;
- „Modernizare È™i dotare Școala Gimnazială Nr. 2”, cu ajutorul finanțărilor prin PNDL.
Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
Proiectele proritare dematare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny sunt:
- „Modernizare străzi orășeneÈ™ti din zona centrală a oraÈ™ului, cu durată de implementare a proiectului până în anul 2026”
- „Reabilitarea, modernizarea reÈ›elei de apă potabilă pe străzile orășeneÈ™ti din zona centrală, cu durata de implementare a proiectului până în 2027”
Ministerul InvestiÈ›iilor È™i Proiectelor Europene a anunÈ›at că investiÈ›iile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiÈ›ii locale plănuiÈ›i să finanÈ›aÈ›i prin PNRR?
Cu ajutorul PNRR urmează să finanțăm următoarele proiecte:
„Elaborarea PUG È™i PMUD în format GIP”. Zimnicea va beneficia de finanÈ›are prin PNRR pentru elaborarea Planului Urbanistic General(PUG) È™i a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Va creÈ™te astfel eficientizarea procesului de autorizare a construcÈ›iilor, stabilitatea È™i transparenÈ›a investiÈ›iilor prin actualizarea în timp real a informaÈ›iilor privind mediul construit; de asemenea va creÈ™te accesul digital la documentele de amenajare a teritoriului È™i de urbanism. De această investiÈ›ie urmează să beneficieze toÈ›i cetățenii oraÈ™ului. Perioada de implementare a proiectului este decembrie 2022 - aprilie 2026.
„Reabilitarea, modernizarea È™i dotarea ambulatorului din cadrul Spitalului Orășenesc Zimnicea”. Spitalul Orășenesc Zimnicea continuă să fie o prioritate pentru Primăria oraÈ™ului Zimnicea. Scopul acestui proiect este asigurarea cadrului adecvat pentru desfășurarea actului medical în condiÈ›ii moderne în beneficiul unui număr cât mai mare de pacienÈ›i. Proiectul vizează reabilitarea È™i dotarea cabinetelor din Ambulatoriul integrat al Spitalului Orășenesc Zimnicea cu aparatură medicală de specialitate, în vederea îmbunătățirii activității curente È™i creÈ™terii calității actului medical, lucrări de reparaÈ›ii È™i înlocuirea unui ascensor.
„Asigurarea de sisteme ITS/TIC È™i echipamente smart”. Acest proiect vine în sprijinul nevoii de dezvoltare în domeniul digitalizării, a ideii de îmbunătățire a sistemului administrativ public, pentru a face față cererilor cetățenilor È™i simplificarea modului de interacÈ›iune cu aceÈ™tia. Ne dorim o infrastructura modernă, eficientă È™i simplificată prin digitalizarea procedurilor interne È™i a metodelor de lucru.
„Construirea de locuinÈ›e nZEB plus pentru specialiÈ™ti din sănătate È™i învățământ în oraÈ™ul Zimnicea”. Obiectivul acestei investiÈ›ii este construirea a două module de locuit, având în total un număr de 12 unități de locuit pentru specialiÈ™tii din sănătate È™i educaÈ›ie; asigurarea de locuinÈ›e moderne È™i sustenabile, cu consum reuds de energie; îmbunătățirea accesului la serviciile medicale È™i educaÈ›ie a persoanelor din comunitățile marginalizate; creÈ™terea utilizării mijloacelor alternative de transport È™i a consumului de energie din resurse regenerabile, prin amplasarea tehnologiilor specifice în interiorul ansamblului rezidenÈ›ial; creÈ™terea calității serviciilor din sănătate È™i învățământ prin atragerea de personal calificat.
„ÎnfiinÈ›area unui centru de colectare prin aport voluntar”. Proiectul face parte din Planul NaÈ›ional de Redresare È™i Reziliență, Componenta 3-Managementul deÈ™eurilor. Noul centrul de colectare al deÈ™eurilor este gândit să primească toate tipurile de deÈ™euri, principiul de funcÈ›ionare al acestuia urmând să fie colectarea selectivă controlată. Un astfel de centru de colectare ar rezolva problema aruncării necontrolate a deÈ™eurilor în zonele de la periferia oraÈ™ului.
,,Modernizarea sistemului de colectare separată a deÈ™eurilor în oraÈ™ul Zimnicea prin achiziÈ›ia È™i amplasarea de insule ecologice digitalizate” – PNRR/2022/C3/S/l.1.B, pentru subinvestiÈ›ia 11.B ,,Construirea de insule ecologice digitalizate", investiÈ›ia 11. ,,Dezvoltarea, modernizarea È™i completarea sistemelor de management integrat al deÈ™eurilor municipale la nivel de judeÈ› sau la nivel de oraÈ™e/comune”, C3. Managementul deÈ™eurilor.
„Reducerea riscului de infecÈ›ii nosocomiale în cadrul Spitalului Orășenesc Zimnicea” - PNRR/2022/C12 – Sănătate INVESTIÈšIA: I1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceÈ™ti, InvestiÈ›ia specifică: I1.3. Unități de asistență medicală ambulatorie.
“Construire si dotare centru pentru recuperare si consiliere psihologica pentru minori cu dizabilități“ – PNRR/Componenta 13 – Reforme sociale/InvestiÈ›ia I1 – MFTES/Crearea unei retele de centre de zi pentru copii expusi riscului de a fi separate de familie.
,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unitatilor de invatamant preuniversitar si a unitatilor conexe,, - PNRR/C15 - Educatie.
Ce potenÈ›ial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră È™i cum vă doriÈ›i să dezvoltaÈ›i turismul local/zonal?
Datorită aÈ™ezării geografice, dar ÅŸi a patrimoniului cultural-istoric, potenÅ£ialul turistic în Zimnicea este unul important – neexploatat până în momentul de faţă – prin oportunităţile oferite de fondul piscicol ÅŸi cinegetic, de peisajul pitoresc, flora ÅŸi fauna deosebit de bogate. În oraÈ™ la momentul actual se practică cu precădere turismul de tranzit ÅŸi cel de agrement.
Serviciile locale nu sunt suficient dezvoltate ÅŸi diversificate conform tendinÅ£elor la nivel internaÈ›ional (turism cultural, ecoturism, agroturism, turismul vinului, pescuit, vânătoare, plimbări pe Dunăre etc.), pentru promovarea ÅŸi valorificarea tradiÅ£iilor populare specifice locului.
Printre investiÈ›iile realizate de autoritățile publice locale în vederea dezvoltării turismului în localitate, se numără achiziÈ›ionarea unei ambarcaÈ›iuni de pasageri cu o capacitate de 23 de locuri precum È™i realizarea unui ponton de acostare cu doi flotori metalici.
De asemenea, se doreÈ™te îmbunătățirea calității vieÈ›ii în oraÈ™ul Zimnicea prin transformarea în parc recreativ a lacului Dunărica 2, prin amenajarea râului Pasărea ca spaÈ›iu de promenadă È™i recreere, reabilitarea È™i modernizarea Portului Zimnicea, construirea unei faleze plutitoare pe Dunăre.
La momentul actual, infrastructura turistică a oraÈ™ului este formată din: plaja de agrement ÅŸi plaja Cheson, o tabără ÅŸcolară pe Dunărica, cu o capacitate de 100 locuri de cazare, terenuri de fotbal ÅŸi tenis de câmp È™i posibilități de cazare la Hotelul Inter È™i pensiuni. Zona adiacentă oraÈ™ului conÈ›ine importante fonduri cinegetice È™i de pescuit sportiv, o podgorie cu cramă, un sit protejat Natura 2000 pe teritoriul comunei Suhaia È™i rezervaÈ›ia Ostrovul Gâsca de la Năsturelu. PotenÈ›ialul turistic este completat de existenÈ›a portului È™i punctului de trecere cu bacul între Zimnicea È™i Svishtov din Bulgaria, dar È™i de existenÈ›a unor vestigii istorice cu valoare culturală, care însă nu sunt restaurate, pentru a putea constitui obiective turistice.
DeÈ™i zona este una preponderent agrară, în prezent agroturismul este slab dezvoltat, pe raza localității fiind active doar 3 pensiuni turistice, care oferă un total de 58 locuri de cazare.