Un primar cu o viziune pe 20 de ani | Sófalvi Szabolcs, Sângeorgiu de Mureș | Podcast | Episodul 11

Un primar cu o viziune pe 20 de ani | Sófalvi Szabolcs, Sângeorgiu de Mureș | Podcast | Episodul 11
2022-12-07

 

Aflat la al patrulea mandat, primarul Sófalvi Sándor Szabolcs a urmat o strategie vizionară pentru dezvoltarea pe termen lung a comunei Sângeorgiu de Mureș (cea mai mare comună din județul Mureș, cu peste 12.000 locuitori, situată la 5 km de Municipiul Târgu Mureş).

 

 

Sófalvi Sándor Szabolcs: ,,Simt că am avut o vocație pentru munca în administrație și îmi place enorm ceea ce fac. De aceea nu simt că mi-am pierdut răbdarea cu oamenii, nu simt că mi-am pierdut vocația, puterea sau înțelepciunea, ci simt în continuare o provocare în munca de primar și vreau să fac tot mai mult pentru comunitatea în care trăiesc și în care m-am născut.”

 

My image

 

Politica administrativă a primarului a vizat construirea unei comunități unite, alcătuite din români, maghiari și rromi. Sófalvi Sándor Szabolcs a ieșit din ecuația etnică și are o relație foarte bună cu electoratul românesc și rrom.

Sófalvi Sándor Szabolcs este unul dintre puținii primari din România care au înțeles cu adevărat ce înseamnă o comunitate unită, în care cetățenii se respectă și se simt valorizați: ,,Dacă omul se simte bine în comunitate, acceptat, iubit, stimat - rămâne acasă, chiar dacă nu are un salariu la fel de bun ca în țările occidentale.”
De asemenea, primarul a pus accent pe latura multietnică a localității și a organizat festivaluri interetnice tematice, de folclor, de colinde, cu români, maghiari, rromi pe aceleași scene.

 

Dezvoltarea comunei s-a produs etapizat, urmând o listă cu priorități pentru comunitate și o strategie logică pe termen lung:
•    Prima investiție în comunitate a vizat rețeaua de utilități (apă și canalizare);
•    Apoi s-a continuat cu asfaltarea străzilor;
•    În etapa următoare s-a pus accent pe dezvoltarea economică și pe dezvoltarea sistemului educațional;
•    Iar acum se elaborează strategia pentru turism, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii de agrement.

Primarul știe cum va arăta în viitor comuna: ,,Așa văd viitorul comunei Sângeorgiu de Mureș: va fi una dintre cele mai cunoscute localități balneo-turistice din țară, cu activități multiculturale, multietnice.”

 

My image

 

Administrația locală mizează pe atragerea de noi investitori pentru dezvoltarea turistică în localitate, ținând cont de punctele forte: băile sărate, frumusețea naturală a zonei, clădirile din patrimoniul național istoric, infrastructura de agrement (piste biciclete în viitor – proiect cu fonduri europene, locuri pentru pescuit, pârtie de ski în apropiere, patinoar, terenuri off-road, locuri de camping, etc), investițiile din domeniul medical etc.

 

Printre realizările recente ale administrației se numără: noul cămin cultural, un program inedit de voluntariat pentru copiii defavorizați, un patinoar, o academie de fotbal, un spital de oncologie.
Alte realizări din mandatele anterioare: asfaltare peste 50 de străzi, construcție creșă și grădiniță, iluminat smart în toată comuna, peste 170 de străzi cu rețea de apă și canalizare (acum se extind lucrările și către cele 2 sate aparținătoare).
Comuna se află pe primul loc la accesarea proiectelor cu fonduri europene – 28 proiecte.

Infrastructura medicală din Sângeorgiu de Mureș: în comună se va construi un spitalul oncologic unic în Europa de Est și un centru de imagistică la standarde similare celor din Europa de Vest. În plus, peste 120 de familii de medici s-au mutat în Sângeorgiu de Mureș.

Mediul de afaceri apreciază activitatea primăriei și în prezent sunt peste 550 de unități economice care își desfășoară activitatea pe raza comunei. De aceea, șomajul este aproape inexistent în comună.

Primarul punctează faptul că nu vede oportunitatea pentru care Sângeorgiu de Mureș s-ar uni din punct de vedere administrativ cu Municipiul Târgu Mureș si prezintă argumentele: 
•    ,,Mai bine o comună bogată decât un oraș sărac. Rămânem o comună separată, dar puternică”; 
•    În comună taxele și impozitele sunt mai mici pentru cetățeni;
•    Nu se prioritizează construcțiile administrative (sedii pentru instituții) în detrimentul investițiilor esențiale cu apa, canalizare, asfaltare, etc;
•    În prezent sunt mult mai multe oportunități de finanțare cu fonduri europene pentru comune (în comparație cu orașele);
•    În plus, locuitorii au considerat că nu este oportună alipirea pentru că au o identitate și vor să o păstreze intactă;
•    În plus: existența comunei este oportună și pentru Târgu Mureș, având la dispoziție o zonă metropolitană cu terenuri disponibile;
•    Vede oportunitatea unei strategii elaborate pentru zona metropolitană, împreună cu Municipiul Târgu Mureș (în prezent există o astfel de colaborare).

Știre în exclusivitate pentru Ghidul Primăriilor: În maxim 2 ani, comuna Sângeorgiu de Mureș va fi pusă pe harta destinațiilor balneoclimaterice din România. Primarul mizează pe cele 28 de proiecte cu fonduri europene care vor susține acest plan strategic de dezvoltare.