Primarul Florin Oancea: Deva se extinde. Am lansat conceptul Deva Nouă - Un Oraș în Oraș | Podcast | Episodul 12

Primarul Florin Oancea: Deva se extinde. Am lansat conceptul Deva Nouă - Un Oraș în Oraș | Podcast | Episodul 12
2022-12-27

 

Din 2017, de când este primar, Nicolae-Florin Oancea a accesat 100 de milioane de euro bani europeni pentru investiții în Deva (în primul exercițiu financiar), plus 30 milioane euro accesați prin PNRR. 
De asemenea, municipiul va beneficia în următoarea perioadă de finanțări din fonduri europene alocate pentru întreaga Regiune 5 Vest (47 milioane euro în total), iar municipalitatea are deja proiectele pregătite.

Ioan Chiorean, moderatorul Podcastului Ghidul Primăriilor - Vocea Administrațiilor Publice a vrut să afle care sunt ambițiile primarului Nicolae-Florin Oancea și cum își redesenează Deva identitatea.

 

Pașii urmați de administrația locală pentru modernizarea Municipiului Deva

Punctul de plecare pentru modernizarea unei comunități: rețeaua de apă, canalizare, gaz, electricitate.  
Astfel, în decembrie 2017 noua administrație a început inventarierea țevilor pentru utilități, apoi a demarat procesul de înlocuire a țevilor uzate. A urmat procesul de extindere rețea și branșamente apă și canalizare. Acesta a fost primul pas.
În etapa a doua au urmat investițiile în infrastructură.
Apoi au urmat investițiile în educație și proiecte pentru atragerea investitorilor și elaborarea strategiei pe termen lung pentru modernizarea și extinderea municipiului Deva.

Nicolae Florin Oancea, primarul Municipiului Deva: ,,Până în decembrie 2017, primăria Municipiului Deva nu accesase fonduri europene. În 2018 am semnat 32 de contracte de finanțare, suma depășind 70 milioane euro - pentru investiții în infrastructură.”

 

My image

 

Primele provocări ale mandatului de primar

Prima provocare: transportul public local.
Operatorul privat a reziliat unilateral contractul pentru transportul local, în condițiile în care 50% din deveni circulă cu mijloacele de transport în comun. Soluția de avarie: municipalitatea a închiriat 10 autobuze de la Timișoara, apoi a accesat 20 mil. euro pentru microbuze electrice. Condiția pentru aprobarea fondurilor era ca Deva să aibă o societate de transport local și un parc auto. În scurt timp condițiile au fost îndeplinite și în ianuarie 2023 vor fi livrate 24 autobuze și microbuze electrice care vor intra pe traseele locale.

A doua provocare: furnizarea cu energie termică în Deva
În ianuarie 2021 Termocentrala Mintia s-a închis și mai mult de jumătate din populația Devei care era racordată a rămas fără apă caldă și căldură (12.000 apartamente, toate unitățile de învățământ din oraș, 200 societăți comerciale etc).
Singura soluție pentru locuitori era achiziționarea de centrale de apartament. Pentru persoanele cu venituri modeste, administrația locală a oferit vouchere în valoare de 2500 lei pentru achiziționarea centralelor proprii. De asemenea, au fost alocate 3 milioane euro pentru centralele din toate unitățile de învățământ din Deva. Problema a fost soluționată în aproximativ 9 luni. 

 

Ambiția primarului Oancea: un parc industrial în Deva
În urmă cu doi ani, primăria a început achiziționarea de terenuri pentru consolidarea unei zone industriale. 
Nicolae Florin Oancea, primarul Municipiului Deva: ,,Din bugetul pe 2023 vom aloca o sumă consistentă pentru cumpărarea de terenuri pentru zona industrială. Intenționăm să generăm un parc industrial care să ofere toate facilitățile potențialilor investitori, astfel încât să vină la Deva.”

 

My image

 

Investiții pentru viitor: focus pe educație și sport
Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Petroșani și Academia de Studii Economice din București au filiale la Deva, însă primarul lucrează la un proiect ambițios pentru viitor: un campus universitar cu secții noi, pentru învățământ cu frecvență la zi.

De asemenea, municipalitatea a investit sume considerabile în Clubul Sportiv Municipal (care înainte nu exista). Clubul are 21 de secții, iar în prezent sunt operaționale 8 secții. Obiectivul pentru 2023 este ca cele 21 de secții să fie complet operaționale. Iar premiera constă în faptul că din ianuarie 2023 va fi operațională secția dedicată copiilor cu dezabilități, cu 3 antrenori acreditați.
În cadrul clubului, copiii din Deva primesc gratuit echipamentele pentru antrenante și competiții organizate la nivel național și internațional. Nicolae Florin Oancea, primarul Municipiului Deva: ,,Este cea mai importantă investiție în viitorul orașului și în viitorul copiilor.“

 

Planul pentru dezvoltare urbană în Deva pentru următorii 15 ani 
O știre exclusivă pentru redacția Ghidul Primăriilor: Administrația locală a lansat conceptul Deva Nouă - Un Oraș în Oraș. Prin acest concept se planifică extinderea orașului pe 900 de hectare de teren în 10 – 15 ani. În felul acesta, primăria vizează inclusiv depășirea pragului de 100.000 locuitori (în prezent Deva are aproximativ 60.000 locuitori), iar indicatorii actuali sunt favorabili: în Deva se acordă pentru persoane fizice peste 350 de autorizații de construcție pe an. 
De asemenea, prin implementarea acestui concept la nivel local se urmărește ,,aerisirea orașului” și interzicerea construcțiilor care-l sufocă.