Iuliana Feclistov, Președinte ANAP: În România, achizițiile publice reprezintă aproximativ 19% din PIB

Iuliana Feclistov, Președinte ANAP: În România, achizițiile publice reprezintă aproximativ 19% din PIB
2023-07-20

 

Noul episod al Podcastului Ghidul Primăriilor, Vocea Administrațiilor Publice o are ca invitată pe Iuliana Feclistov, Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

În acest episod, ne concentrăm pe unul dintre cele mai importante domenii ale administrației din România: achizițiile publice. Vom discuta și despre rolul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), care este inima acestui sistem.

 

Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Iuliana Feclistov, evidențiază importanța schimbării percepției din administrație cu privire la procesul achizițiilor publice. În trecut, acestea erau privite ca un ,,proces birocratic" și o modalitate de a obține bunuri sau servicii la cel mai mic preț. Însă, în prezent, ne raportăm la achizițiile publice ca la instrumente strategice pentru atingerea obiectivelor de politici publice, în domenii precum inovare, digitalizare, protecția mediului și incluziune socială, deoarece acestea reprezintă direcții extrem de importante la nivel european.

 

Beneficiile achiziţiilor centralizate la nivel local

În timp ce în multe state membre ale Uniunii Europene se realizează achiziții centralizate de zeci de ani, acest subiect prezintă mai mult interes acum pentru administrațiile publice locale, iar ANAP încearcă să scoată în evidență, prin campanii de informare, beneficiile achiziţiilor centralizate pentru administrațiile locale.
Unitatea de achiziţii centralizate (UCA) reprezită o organizație permanentă, care poate să ia diverse forme la nivelul UAT-urilor. ,,Noi am recomandat să existe un departament dedicat în cadrul instituțiilor deja existente, dar avem și un model diferit, la nivelul Primăriei Municipiului Timișoara, care a ales să-și constituie o societate care poate presta servicii și pentru alte instituții și poate să aducă profit” a declarat Iuliana Feclistov, Președinte ANAP.


Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice a vorbit și despre beneficiile achiziţiilor centralizate la nivel local, printre care: reducerea costurilor la nivel de administrație locală, economii atât din punct de vedere financiar, cât și al resursei umane, gestionarea mai eficientă a procedurilor de achiziții publice, îmbunătățirea capacității de monitorizare a performanței contractorilor, etc.
,,În plus, în contextul în care ne confruntăm cu problema extrem de serioasă în ceea ce privește resursa umană, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, mai ales în domeniul achizițiilor publice, achizițiile centralizate reprezintă un instrument extrem de util” a adăugat Iuliana Feclistov, Președinte ANAP.

În prezent există 4 unităţi de achiziţii centralizate (UCA) funcţionale la Consiliul Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Timişoara și, recent, la Primăria Abrud. Alte 8 administrații urmează sa implementeze acest sistem centralizat: CJ Bihor, CJ Buzău, CJ Brașov, CJ Vrancea, Primăria Sector 6, Primăria Bacău, Primăria Cluj Napoca și Primăria Călinești.
Președintele ANAP îndeamnă primarii să privească cu deschidere achizițiile centralizate și să profite de beneficiile pe care le pot obține în urma implementării acestui model. 
Pentru a veni în sprijinul autorităților locale, ANAP a elaborat un manual complex, care este public, ce cuprinde pașii de la A la Z pentru înființarea unităților dedicate achizițiilor centralizate. Mai mult decât atât, ANAP oferă consiliere oricărei administrații care dorește să înființeze o unitate centralizată pentru achiziții publice.

Și în continuare, în aceeași linie, pentru a promova sistemul achizițiilor centralizate, ANAP instruiește inclusiv aleși locali: ,,Am reușit să instruim inclusiv consilieri locali. Și este prima dată în România când se întâmplă acest lucru. Pe lângă angajații din domeniul achizițiilor publice, care sunt instruiți în mod obișnuit de către ANAP, în parteneriat cu INA, am reușit să instruim inclusiv aleși locali. Și continuăm acest demers, urmând să mai instruim alți 200 de consilieri locali. Și pe această cale, aș vrea să fac un apel către primari și să încurajeze cât mai mulți consilieri locali să se înscrie la aceste cursuri online, gratuite și foarte utile pentru administrație.”
ANAP va instrui până la finalul anului 2023 în jur de 4.000 de achizitori și câteva sute de aleși locali.

 

Mesajul Președintelui ANAP, Iuliana Feclistov, pentru mediul de afaceri

Iuliana Feclistov, Președinte ANAP recomandă ca mediul de afaceri să aibă o atitudine proactivă în relația cu autoritățile contractante, să solicite clarificări ori de câte ori este nevoie și să vină cu propuneri concrete către autoritățile locale în cadrul acestor clarificări:
,,Dragi operatori economici, dumneavoastră cunoașteți cel mai bine domeniul în care activați. Dacă considerați că formulele de ajustare nu sunt suficiente, sau nu răspund nevoilor pieței în care activați, faceți propuneri autorităților contractante cu mai mult curaj, deoarece este foarte greu ca autoritatea contractantă să aibă specialiști în toate domeniile. Încurajez dialogul între autoritățile contractante și operatorii economici, pentru că există această temere de a intra în dialog real, fizic, față în față. (…) autoritățile contractante trebuie să intre în contact cu piața căreia urmează să i se adreseze. Nu ai cum să întocmești o documentație de atribuire bună, corectă, fără să cunoști piața căreia vrei să te adresezi. (…) este absolut necesar să avem acest dialog corect și dezinteresat.”

 

Guvernul a adoptat noua Strategie Națională în domeniul Achizițiilor Publice pe 12 iunie 2023

Iuliana Feclistov, Președinte ANAP: ,,Am reușit să aprobăm strategia, care este rezultatul muncii angajaților ANAP, alături de experții din cadrul Băncii Mondiale, care ne-au oferit asistență tehnică în elaborarea acestui instrument de politică publică. Guvernul a fost implicat în finalizarea acestei strategii, care este și un jalon în PNRR și sunt extrem de mulțumită că am reușit să-l finalizăm la timp.”

Noutatea din cadrul acestui strategii sunt achizițiile sustenabile. Aceste achiziții sustenabile nu sunt un subiect nou, în trecut erau opționale, dar acum devin obligatorii. Prin adoptarea noii strategii, se stabilesc priorități și acțiuni clare pentru a continua procesul de tranziție a achizițiilor publice de la o funcție administrativă, la una strategică.

 

My image

 

Strategia include reglementări care se adresează atât autorităților contractate, cât și operatorilor economici.
Iar pentru a sprijini autoritățile să-și realizeze aceaste obligații, ANAP va înființa un Centru Național de Competențe care va oferi suport în întocmirea documentațiilor de atribuire pentru achizițiile sustenabile.
Obiectivele principale ale strategiei includ asigurarea adoptării pe scară mai largă a achizițiilor publice strategice, continuarea profesionalizării personalului din domeniu prin stabilirea unor standarde înalte de performanță pentru funcționarii care gestionează achizițiile, creșterea transparenței achizițiilor, stimularea transformării digitale a procesului de achiziții, promovarea achizițiilor verzi și sociale, îmbunătățirea accesului întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) la piețele de achiziții și crearea de unități de achiziții centralizate (UCA) la nivel local.
,,Îmi doresc ca primarii să conștientizeze importanța implicării tuturor funcționarilor publici în procesul de achiziție publică și importanța acestei nișe, pentru că, în România, achizițiile publice reprezintă aproximativ 19% din PIB, pe când, la nivel global, achizițiile publice reprezintă aproximativ 8% din PIB. Așadar, vă rog să înțelegeți că achizițiile publice reprezintă motorul dezvoltării țării noastre” a concluzionat Iuliana Feclistov, Președinte ANAP, în podcastul Ghidul Primăriilor.