Un nou episod al Podcastului Ghidul Primăriilor, Vocea Administrațiilor Publice, invitat Prof. Univ. Dr. Horațiu Suciu - şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.
Cele mai importante idei dezbătute:
• Guvernul a aprobat pe 22 februarie 2023, prin Hotărâre de Guvern, o listă cu 27 de unități medicale sau spitale publice care vor fi construite, renovate și dotate cu fonduri din PNRR. Pe listă se află și construirea unei noi clădiri a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, proiect pentru care a fost semnat contractul de finanțare în martie 2023.
• În urma selecției și ierarhizării proiectelor de finanțare pentru cele 27 de unități medicale sau spitale publice, noul Institut al Inimii din Târgu Mureș a devenit proiectul numărul unu ca valoare şi ca punctaj.
• Unul dintre membrii echipei IUBCvT, fără de care proiectul nu ar fi fost posibil, este Prof. Univ. Dr. Horațiu Suciu - şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.
• În România s-au făcut progrese enorme în domeniul medical. Suntem practic aproape la zi din punct de vedere științific cu toate noutățile în toate specialitățile medicale. Dar problema principală este că avem prea puține spitale și dotări. Nivelul știintific este bun, dar lipsește infrastructura de sănătate.
• Premieră națională: Universitatea din Târgu Mureș este prima universitate din România care și-a deschis filială în străinătate, în Hamburg, Germania, cu cadre didactice din Târgu Mureș
• Acum sunt disponibile numeroase axe de finanțare nerambursabile care pot fi accesate pentru investiții în domeniul medical.
Declaratii-cheie ale invitatului:
,,În Târgu Mureș va exista acest Institut al Inimii pentru că aici există deja tradiție și performanță medicală – absolut necesare pentru ca această investiție substanțială să prindă contur. Și subliniez, acesta ar trebui să fie criteriul pentru toate investițiile din sănătate: banii să urmeze performanța, pentru că degeaba investim bani în spitale dacă nu există personal calificat. Mai ales când vine vorba despre bugete mari, trebuie să urmărim ca acești bani investiți să producă. Iar la Târgu Mureș, domeniul medical produce sănătate.”
,,Consider că această investiție va fi foarte importantă pentru județul Mureș, pentru că o sumă foarte mare de bani va stimula și economia locală. Este un proiect de generație, un efort al întregii comunități și am simțit, poate pentru prima dată, o coeziune a tuturor factorilor locali - politici, sociali și economici.”
,,În România s-au făcut progrese enorme. Suntem practic aproape la zi din punct de vedere științific cu toate noutățile în toate specialitățile medicale. Iar problema principală este că nu putem acorda suficiente servicii, că avem prea puține spitale și dotări. Nivelul știintific este bun, dar lipsește infrastructura de sănătate.”