Urmăriți
Episodul 9 - Educația - vectorul care schimbă dinamica localităților cu Prof. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Nu uitați să vă abonați la
canalul nostru de Youtube pentru a urmări episoadele viitoare.
Invitat Prof. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, cu care vorbim despre cum se dezvoltă organic și durabil o localitate în jurul unui centru academic.
O localitate bogată înseamnă o localitate care investește în educație (exemplul orașului Cluj care atrage ca un magnet studenții).
Câteva repere despre Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” și proiecte în derulare:
• Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” UMFST este membră a International Ranking Expert Group Observatory on Academic Ranking and Excellence, iar la 4 criterii ocupă poziții fruntașe: calitatea educației, sănătatea și bunăstarea, calitatea instituțională și parteneriate.
• Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie” George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST) este prima instituție de învățământ din România care și-a deschis o filială în străinătate. Astfel, UMFST a deschis în anul 2019 filiala în Hamburg, Germania (University Târgu Mureș Medical Campus Hamburg/Universitätsmedizin Neumarkt am Mieresch Campus Hamburg - sub acronimul UMCH).
Prin acest proiect inedit de la Hamburg se promovează inclusiv cultura românească dincolo de granițele țării, deoarece una dintre disciplinele care se studiază la UMCH este cultura și civilizația românească.
Întregul proces didactic, precum și managementul academic este realizat exclusiv de către UMFST, în timp ce partea administrativă a activității (spațiile didactice, logistica, facilitățile tehnice și materiale, promovarea și relația cu autoritățile locale) necesară derulării programului de studiu în conformitate cu planul de învățământ și cu legislația română și a țării gazdă - Germania sunt asigurate prin parteneriatul încheiat cu Cendag Iberia și cu subcontractorul acestuia - CPE Europe GmbH.
• Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie” George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST) a semnat în premieră un protocol de colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
• De curând, UMFST a pus bazele unui parteneriat romano-britanic prin Institutul British-Romanian Academic Institute of Neuroscience - un centru clinic pentru cercetare și educație interdisciplinară. Acest centru reunește neuroștiințele de bază cu cele clinice, integrând informatica, matematica/bioinformatica și radiologia/imagistică medicală. Institutul British-Romanian Academic Institute of Neuroscience va permite:
– Organizarea de cursuri sub forma unor școli de vară postuniversitare, MSc, pentru studenți internaționali, oferind discipline precum: neuroanatomie, neurogenetică, neuropatologie umană și experimentală, neurologie, neurochirurgie.
– Participarea la stagii de vară și proiecte de cercetare sponsorizate de parteneri industriali externi.
– Înființarea unui program de cercetare de nivel doctoral în neuroștiințe, accesibil la nivel internațional.
– Creșterea calității cercetării interdisciplinare, care să aibă ca rezultat finanțarea externă și publicații Q1.
– Desfășurarea de cercetări fundamentale și clinice în neuroimagistică, noi biomarkeri de diagnostic și de prognostic eficienți și sensibili, terapii noi, inclusiv terapii genetice.
– Formarea de personal înalt calificat, îndrumat pentru a implementa o cultură de cercetare și educație.
• UMFST va înființa primul spital universitar din România, cu specialități deficitare la nivel național, încorporând cele mai noi metode terapeutice și cele mai bune soluţii de tehnologie medicală. Spitalul este o componentă a Parcului Universitar Științific și Tehnologic ”Novum Forum.”
Proiectul beneficiază de finanțare de la Banca Europeană de Investiții - 20 milioane euro - și include 9 obiective de investiții, inclusiv primul Parc Universitar Științific și Tehnologic.
Este un proiect care schimbă complet geografia regiunii. În prezent, spitalul este în faza finală de organizare și în curând se va selecta constructorul.
Construcția va începe în prima parte a anului 2023. Arhitectura spitalului este unică în Romania, nu va clona arhitectura niciunui spital din țară.