Urmăriți
Episodul 8 - Digitalizarea primăriilor. Perspectiva lui Adrian Victor Vevera, ICI București
Nu uitați să vă abonați la
canalul nostru de Youtube pentru a urmări episoadele viitoare.
Invitatul Podcastului Ghidul Primăriilor – Vocea Administrațiilor Publice este domnul Adrian Victor Vevera, directorul general al ICI București - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – inima, creierul și sufletul internetului românesc.
Vorbim așadar despre instrumentele informatice aflate la îndemâna administrațiilor publice și despre cum ICI susține administrațiile publice prin servicii de cloud computing şi securitate cibernetică, prin platforma e-learning şi cursuri de formare profesională în domeniul digitalizării şi tehnologiei informaţiei.
Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI București, aflat în coordonarea Secretariatului General al Guvernului, reprezintă cel mai important institut din domeniul cercetării, dezvoltării și inovării tehnologice din România, având o puternică echipă de experți în domeniul tehnologiei informaţiei şi securităţii cibernetice.
Prin activitatea sa principală de realizarea proiectelor de cercetare – dezvoltare în domeniul TIC, ICI București este suport pentru dezvoltarea societății informaționale, misiunea sa fiind de a susține excelența în cercetare și inovare, pentru dezvoltarea economiei bazate pe cunoaștere în România și pentru o mai bună integrare în spațiul european și internațional de cercetare.
Repere din istoria internetului românesc:
• Între 1954 – 1957, la Institutul de Fizică Atomică s-a construit primul calculator românesc pe tuburi CIFA-1.
• În 1970 se înființează Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI București.
• În decembrie 1979 se realizează prima legătură între calculatoare din două orașe diferite din România - între un calculator de la ICI-București și un calculator Felix instalat la Constanța.
• Între 1983 - 1984 avem primul email din România - aplicația de poștă electronică – CORA.
• În 1992, ICI-București a creat primul registru local IP – Internet Protocol din România și devine primul furnizor de servicii de Internet dezvoltând în anii următori Rețeaua Națională de Cercetare (RNC).
• Pe 16 aprilie 1993 – după o ,,luptă susținută” ICI obține accesul domeniilor ”.ro” și în America rețeaua NSF NET permițând rutarea traficului pentru România și Bulgaria – cu conectivitate deplină cu America și prin America cu toată lumea. România apărea astfel pe harta INTERNETULUI.
• România a fost o țară foarte bine poziționată în ierarhia mondială a informaticii – una din primele țări care a produs și a exportat calculatoare.
Idei principale din cadrul discuției:
• IT-ul este al șaselea angajator al României. Sectorul se apropie de 7% din PIB. Romania produce IT-iști performanți, care sunt prezenți în cele mai importante companii IT globale.
• ICI Bucureşti este autoritatea oficială prin RoTLD de administrare şi gestionare a Registrului Naţional domenii .ro.
• Vești bune din domeniul legislativ / investiții: în 2022 s-a votat Legea de interconectare a bazelor de date din sistemul public şi de asemenea a fost adoptată de Guvern Ordonanţa de Urgenţă privind serviciile de Cloud Guvernamental. Pasul important pe care România l-a făcut este aprobarea prin PNRR a Cloudului Guvernamental. Este un pas înainte pentru a asigura o bază date comune a entităților care stochează date. În plus, cloudul asigură și o securitate sporită.
• Digitalizarea administrațiilor publice nu s-a realizat din mai multe motive: lipsa de fonduri, lipsa de personal, lipsa de know-how.
• Sunt localități/ primării care nu au site în 2022 – și dacă îl au este neactualizat – nerespectându-se în acest fel legea care prevede că există o mulțime de date ce trebuie să fie publice: CV-uri, declarațiile de avere și de interese, convocatoare de ședințe, hotărâri de Consiliu Local, etc. De asemenea, multe primării folosesc în continuare adrese de email de yahoo, gmail și își recuperează cu greu accesul pe domeniile achiziționate în trecut și la datele stocate acolo.
• ICI pregătește la Centrul de Pregătire un ghid în domeniul securității cibernetice și al digitalizării pentru administrațiile publice și vrea să ofere un abonament pentru primăriile mici care nu reușesc să actualizeze site-urile, astfel încât să primească aceste servicii în baza unui abonament.
• ICI are deja dezvoltat un serviciu disponibil pe baza de abonament pentru administrațiile publice în domeniul securității cibernetice – ICISOC. Astfel, primăriile primesc servicii externalizate și scalabile de securitate cibernetică 24/24h, 7 zile/7, la jumătate de preț față de un angajat full time care ar trebui să acopere aceste sarcini.
• ICI organizează cursuri de pregătire prin Centrul de Pregătire și Formare Profesională Continuă (CPFPC). ICI Learning este Platforma de învăţare e-learning, care oferă utilizatorilor posibilitatea de învățare online, individuală sau coordonată de către un lector.
• România poate profita de avantaje precum: internetul de mare viteză, Cloud Computing, High Performance Computing, tehnologia 5G, Internet of things (IoT) pentru a se înscrie pe harta globală a centrelor de date (mai ales în contextul războiului din Ucraina și în contextul Brexit-ului).